Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Japonska 2017: Dovizioso porazil Márqueze a stále je ve hře o titul

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
V patnácté GP letošní sezóny silničního motocyklového MS byli v jednotlivých kubaturách nejúspěšnější Andrea Dovizioso (MotoGP), Álex Márquez (Moto2) a Romano Fenati (Moto3).

Kratičké zahřívací tréninky na dnešní Velkou cenu Japonska vyhráli Marc Márquez (MotoGP), Hafizh Syahrin (Moto2) a Romano Fenati (Moto3). Začínaly v pro Středoevropana atypickou dobu: už v 1:40 ráno. Závody se pak měly rozjet o čtvrté, motocyklového fanouška neodradí ani brzké vstávání... Warm up třídy Moto3 byl přerušen po 25 minutách kvůli úniku oleje z KTM Andrey Migna a trať se čistila celou hodinu a půl. Nakonec byl anulován, aby se odjela desetiminutová „session“, Moto2 a MotoGP absolvovaly čtvrthodinové. Celý následující program musel být totiž zkrácen – s výjimkou závodu nejprestižnějšího klání – aby se nejezdilo příliš dlouho.

Stejně jako v pátek i sobotu dnes pršelo. Čtyřdobé litry, tedy MotoGP, se staly kořistí Andrey Doviziosa, který v závěru udolal Marca Márqueze. O titulu zdaleka není rozhodnuto! Čtyřválcové čtyřdobé šestistovky Honda opanoval nejdříve Takaaki Nakagami, ale nakonec převzal otěže Álex Márquez. Moto-trojky v Motegi patřily Romanovi Fenatimu. Joan Mir to na body nestihl, takže ještě není šampionem.

MotoGP

Ranní warm up byl smolným pro Bradleyho Smithe (KTM), který upadl, ale díkybohu se nezranil. S drobnou frakturou ze včerejška závodil domácí Nozane, náhradník za Jonase Folgera u Hervého Poncharala. Po startu závodu MotoGP na plnou délku, tedy 24 vypsaných okruhů se v čele objevil Marc Márquez. Ve strkanici se také skvěle orientoval Jorge Lorenzo (Ducati), který největšího favorita na letošní titul a obhájce toho loňského předjel. Skvěle si vedl i Danilo Petrucci, kterému Katalánec neodolal též. „Poleman“ Johann Zarco se propadl až za Andreu Doviziosa na pětku.

Vedení převzal Petrucci a ujížděl. Lorenzo na druhém místě dlouho nevydržel, nejdříve jej předjel Márquez a měl co dělat se Zarcem. spadli Cal Crutchlow (LCR Honda) i náš Karel Abraham. Abája to ještě zkoušel, ale potkal se se s asfaltem znovu. Brit zajel do boxů, ale taktéž se vrátil a potkal jej navlas stejný osud. Pak se na zemi ocitl Valentino Rossi! „Game over“, teoretické šance legendy na desátý titul pohasly definitivně... Na pátém a šestém místě jelo duo Suzuki (Iannone, Rins), Andrea byl chvíli i čtvrtý, pak týmovému parťákovi podlehl.

Márquez začal Danila vpředu stahovat a 11 kol před cílem se dostal do vedení, Danilo se propadl až na bronz. A co Dovizioso? Vždyť je spolu s jezdcem Hondy nejvážnějším kandidátem na titul! Útok přišel v 18. okruhu a Ital ho zvládl na jedničku! Zarco se dostal do kleští obou strojů Suzuki a neodolal jim, ve finále se ještě propadl. Spadl Bautista a Pedrosa skončil v boxech. Rozhořela se však úporná bitva o vítězství! Oba favorité si několikrát vyměnili pozice a předváděli to, proč milujeme motocyklové závody. Využívali navzájem svých chyb. Naposledy se to povedlo Andreovi v závěrečné zatáčce a pochopitelně projel cílovou čarou jako první!

Letos je opravdu Marcu Márquezovi důstojným soupeřem a svou ztrátu v celkové klasifikaci zredukoval na 11 bodů... Je zajímavé, že matematickou šanci urvat letošní korunu má kromě Mavericka Viñalese ještě i Dani Pedrosa.

VC Japonska MotoGP 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Andrea Dovizioso Ducati Ducati Team 47:14,236 min
2. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team +0,249 s
3. Danilo Petrucci Ducati Octo Pramac Racing +10,557 s
4. Andrea Iannone Suzuki Team Suzuki Ecstar +18,845 s
5. Álex Rins Suzuki Team Suzuki Ecstar +22,982 s
6. Jorge Lorenzo Ducati Ducati Team +24,464 s
7. Aleix Espargaró Aprilia Aprilia Racing Team Gresini +28,010 s
8. Johann Zarco Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +29,475 s
9. Maverick Viñales Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +36,575 s
10. Loris Baz Ducati Reale Avintia Racing +48,506 s
'DNF Karel Abraham Ducati Pull&Bear Aspar Team odstoupil

Průběžné pořadí MS po patnácti závodech: 1. Marc Márquez 244, 2. Andrea Dovizioso 233, 3. Maverick Viñales 203, 4. Dani Pedrosa 170, 5. Valentino Rossi 168... 20. Karel Abraham 28

Moto2

Jules Danilo se příští rok stane jezdcem týmu Stop & Go v prostřední kubatuře. Jorge Navarro sice v ranním patnáctiminutovém warm upu upadl, ale nic se mu naštěstí nestalo, s nehody vyvázl se štěstím i Fabio Quartararo. Začátek klání na 15 kol nejlépe vyšel nejrychlejšímu z kvalifikace Nakagamimu. Hned jej ale obtěžoval Xavi Vierge. Tom Lüthi, jeden ze dvou kandidátů na titul, měl famózní start z páté řady – jezdil sedmý. „Franky“ Morbidelli začínal až za desítkou, ale brzy se oba sjeli. Ital byl rychlejší. Spadli nevlastní bratr Valentina Rossiho Luca Marini a opět Jorge Navarro.

Vierge podlehl Pasinimu a mladšímu Márquezovi. Mattia se pověsil na výfuk vedoucímu závodníkovi. Jenže chyboval a spadl na čtvrté místo. Sedm kol před koncem si ovšem Álex Márquez vyšlápl na domácího lídra Nakagamiho a byl úspěšný, jenže Japonec mu to vrátil. Rozdíly v čele nevydržely dlouho, první pětka si nedarovala ani metr. A všichni museli dávat pozor na Syahrina, který z ní byl nejrychlejší.

Takaaki se začal propadat až na šesté místo za Bagnaiu, naopak španělský jezdec Marca van der Strattena chytil správný rytmus a Viergemu i Syahrinovi unikal. O vítězi tak nebylo pochyb. Druhý dorazil do cíle Vierge na šasi Tech 3 Mistral, poslední pódium patří malajsijské „rybě“ (The Fish) s tyrkysovým strojem. Franco Morbidelli zvýšil náskok v čele šampionátu.

VC Japonska Moto2 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Álex Márquez Kalex EG 0,0 Marc VDS 32:08,901 min
2. Xavi Vierge Tech 3 Tech 3 Racing +1,465 s
3. Hafizh Syahrin Kalex Petronas Raceline Malaysia +3,134 s
4. Francesco Bagnaia Kalex Sky Racing Team VR46 +5,415 s
5. Mattia Pasini Kalex Italtrans Racing Team +5,618 s
6. Takaaki Nakagami Kalex Idemitsu Honda Team Asia +6,163 s
7. Miguel Oliveira KTM Red Bull KTM Ajo +7,597 s
8. Franco Morbidelli Kalex EG 0,0 Marc VDS +11,400 s
9. Dominique Aegerter Suter Kiefer Racing +11,572 s
10. Lorenzo Baldassarri Kalex Forward Racing Team +14,310 s

Průběžné pořadí MS po patnácti závodech: 1. Franco Morbidelli 256, 2. Thomas Lüthi 232, 3. Álex Márquez 180. 4. Miguel Oliveira 166, 5. Francesco Bagnaia 143...

Moto3

Lorenzo dalla Porta přechází příští rok do týmu Leopard Stefana Kiefera, kde naopak končí Livio Loi. Jak vypadala dnešní bitva nejslabší kubatury? Získá Joan Mir titul i přes penalizaci šesti míst na roštu – odjížděl z něj až dvacátý? Jezdce čekaly po ranních problémech dvě třetiny vzdálenosti, tedy 13 kol, závod odstartoval ve 4:55, skoro o hodinu později oproti původnímu plánu. Vedení se po zhasnutí červených světel ujal „poleman“ Bulega.

Jenže úvod byl divoký a chybovalo se, Ital se odporoučel až na konec první patnáctky. V čele jeli jeho krajan0 Antonelli s Fenatim, za nimi se vozil Canet. Spadl Manuel Pagliani (CIP Mahindra) a letící motorku musel pohotový traťový maršál přeskočit. Romano Fenati po souboji s Antonellim převzal vedení a ujížděl. O bronz se pralo trio Bezecchi – Canet – Suzuki. Kutálel se Adam Norrodin, bohužel ze skvělého šestého místa. Na sedmičku se prokousal náš Jakub Kornfeil. Spadl Gabriel Rodrigo (KTM RBA BOÉ) a Sasaki se mu už neměl šanci vyhnout, ale zkoušel pokračovat. Juanfran Guevara, Rodrigův týmový kolega, svůj stroj také zabořil do kačírku.

Romano Fenati se ještě může stát mistrem světa, zvítězil a snížil náskok na Joana Mira na 55 bodů, ve hře jich je přitom 75. Španěl dnes nebodoval. Skvělé třetí místo obsadil Marco Bezzecchi, budoucí parťák Kornfeila, který nakonec dojel osmý...

VC Japonska Moto3 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Romano Fenati Honda Marinelli Rivacold Snipers 29:22,278 min
2. Niccolò Antonelli KTM Red Bull KTM Ajo +4,146 s
3. Marco Bezzecchi Mahindra CIP +5,013 s
4. Tatsuki Suzuki Honda SIC58 Squadra Corse +8,767 s
5. Arón Canet Honda Estrella Galicia 0,0 +12,827 s
6. Philipp Öttl KTM Südmetall Schedl GP Racing +14,865 s
7. Fabio di Giannantonio Honda Del Conca Gresini Moto3 +15,482 s
8. Jakub Kornfeil Peugeot Peugeot MC Saxoprint +15,625 s
9. Bo Bendsneyder KTM Red Bull KTM Ajo +15,947 s
10. John McPhee Honda British Talent Team +16,216 s

Průběžné pořadí MS po patnácti závodech: 1. Joan Mir 271, 2. Romano Fenati 216, 3. Arón Canet 184, 4. Fabio di Giannantonio 146, 5. Jorge Martín 135... 21. Jakub Kornfeil 22

Foto: Václav Duška jr.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Avatar - Floyd
15. 10. 2017 12:27
Re: nadhera!
Kdo neviděl, o hodně přišel. Fakt jízda!!! :yes:
Avatar - maxi!
15. 10. 2017 11:19
nadhera!
chlapci ze co si dovolovali na vode je az neuveritelne!
nechapem, ze co ta pneumatika dokaze preniest za vykon.... :-!