Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motoristická poradna: Tato novinka v kupní smlouvě vás chrání před skrytými vadami

redakce AUTO.CZ
Diskuze (12)

Prodávali jste někdy auto tzv. úhrnkem, tedy jak stojí a leží? Nejvyšší soud si na problematiku posvítil a něco takového již není možné.

Poznámka o prodeji vozu úhrnkem v kupní smlouvě znamenala, že kupující přebíral vůz jak stojí a leží, tedy že jste si jej řádně prohlédli a prodejce nenese odpovědnost za potenciální vady, které se mohou krátce po prodeji projevit.

Jak se ale dozvíte v nejnovějším díle Motoristické poradny kolegy Petra Slováčka, nyní už něco takového není možné do smlouvy zanést. Rozhodnutí Nejvyššího soudu by mělo ochránit budoucí kupce automobilů před situací, kdy by mohli pořídit nový vůz a po prvních pár set metrech objevit nějakou skrytou závadu. Platí v tomto ohledu i nějaké výjimky? Všechno důležité se dozvíte v přiloženém videu.

Nezapomeňte nás sledovat na instagramovém účtu @auto.cz, kde vás o chystaných videích pravidelně informujeme dlouho dopředu. Stejně tak nám tam můžete pokládat otázky do motoristické poradny, ale i technického rázu na experta Martina Vaculíka.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (12)

Doporučujeme

19. 4. 2021 21:52
profesor
Pak nevím jak se bude prodávat auto na dojetí bez záruky ... dát záruku na auto které má dejme tomu přes 300k opravdu nejde.
19. 4. 2021 12:30
Re: Nicneřešící možnost
No ale \rohypnol ukazoval na něco jiného. Když ti ukážu auto, které se ti bude líbit, svezeš se s ním, vše buide okj. Mechanik ti řekne, že je v dobrém stavu, prostě nevypadá to na šrot, a bude mít 150 tisíc km, nebudeš váhat. Pokud to ale bude mít 300, většinu věcí klidně vyměněných, a bude třeba ještě v lepším stavu - tak si ho nikdo nekoupí, protože KM. lidi nejsou racionální. Většinou si vysní auto, a pokud narazí na prodejce, který jim takové auto "vymyslí" a k tomu řekne hezký příběh (příběh prodává) tak si koupí i šrot. Pravda je taková, že ojetinu bys nikdy neměl kupovat podle toho co chceš, ale podle toho co je. Protože většina lidí chce nesmysl, nepoctivý prodejce na ně ten nesmysl narafičí, protože to je jednoduší než jim vysvětlit opak a zkusit jim opravu pomoct
19. 4. 2021 10:59
Re: Nicneřešící možnost
Ludia sa samozrejme spravaju racionalne.

Auto s 300tkm je fakticky pojazdny srot.
Auto so 150tkm este moze par rokov vydrzat.

Moderne auta nie su stavane na zivotnost viac ako 250tkm.

Takze ak ako sukromny kupujuci s najazdom 10000 km kupujem auto, ktore ma natocene 150 tkm, je vyrazny predpoklad, ze u mna v pohode bude sluzit najmenej dalsich 5 a viac rokov.

Avsak, nema pre mna vobec ziadny zmysel kupovat auto s 300tkm, pretoze je fakticky po zivotnosti.

Takze prepad zaujmu o auta, ktore maju viac ako 200tkm je racionalny - to su uz neperspektivne vraky. :yes:
19. 4. 2021 09:54
Re: závady
Tak to by ses možná divil. Nedávno byl na ČT1 v pořadu ČERNÉ OVCE případ ojetého MERCEDESU u AUTO RENÉ - to jsem se dost divil čeho je prodejce schopný. To bych čekal u AAA apod.
Avatar - rohYpnol
18. 4. 2021 18:29
Nicneřešící možnost
Pokud bych prodával, tak jedině úhrnkem ať se kupující pro mě za mě soudí :-!

Je jednoduché odsoudit bazary a bazarníky za tyhle praktiky. Jenže chyba je to z jejich strany jen z jedné poloviny. Pokud by bazarník reálně měl nést odpovědnost za prodávané auta, tak by to znamenalo:
1) výrazné zdražení ojetin, a
2) starší ojetiny by byly neprodejné.

Kdo by nadával nejvíc? Opět my jako kupující, kteří teď nadáváme na to, jak nás bazarníci o*ebávají. Jenže bazarníci nám nabízí jen to, co tady každý chce - bezvadnou ojetinu co nemá nic najeto za nula peněz... Chceme být obelháváni. Tak to je. Dejte do prodeje Superba III co má 300+tis. km najeto... Nikdo to nechce. Přitom u služebáků celkem běžný nájezd. Stočte to na 150 tis. km a lidi vám za to stejný auto utrhnou ruce. Tak to je.

Jak tady už ale bylo uvedeno, popis stavu je stejně takový, že každé auto je kus šrotu, takže tak jak tak se nikdo svého práva nedovolá. :-!