Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motory Focusu RS prověřují naslouchači. Hledají mechanické vady (+video)

Jan Mička
Diskuze (6)
Vybraní zaměstnanci Fordu jsou schopni za méně než minutu odhalit nedokonalosti motorů pro Focus RS ještě před konečnou montáží do vozu. Taky vám to přijde jako apríl?

Kontrola kvality je nezbytnou součástí výrobního procesu každého automobilu. Drobnohledu pracovníků automobilek podléhá lak, těsnost karoserie, světla, a každý z vyrobených vozů zažije alespoň krátkou projížďku po firemním polygonu, během které se odhalí případné mechanické vady. Občas se ale ke kontrolám přistupuje s daleko větším důrazem, typicky u ručně vyráběných supersportů a podobně.

Automobilka Ford před časem uvedla na trh nový Focus RS, který bortí měřítka nastolená jeho předchůdci. Je vybaven pohonem všech kol, pod kapotou pracuje přeplňovaná dva-trojka EcoBoost použitá také ve Fordu Mustang, a disponuje dokonce driftovacím režimem, díky kterému zvládnou jezdit dveřmi napřed snad i naše babičky. Zajímavostí je speciální péče motoru, která probíhá ještě před jeho instalací do karoserie.

Ford v nejnovější tiskové zprávě uvádí, že jeho vybraní zaměstnanci montážního závodu ve Valencii procházejí několikaměsíčním školením, po kterém jsou schopni za méně než minutu odhalit nedokonalosti každého motoru Focusu RS pouze za pomoci sluchu. „Ladit“ sluchovody se učí na vadných motorech a ve speciálních komorách pak pomocí speciálního „stetoskopu“ odhalují nedokonalosti spojené s mazáním či ozubením. Takový motor se pak posílá na kontrolu, která závady najde a vyřeší.

„Členové tohoto týmu vědí, jak má znít dokonale kalibrovaný motor, a rozpoznají nepatrné zvuky signalizující problém,“ řekl Gunnar Herrmann, viceprezident Ford of Europe pro kvalitu. „Něco jako když lékař disponuje nejvyspělejší diagnostickou technologií, ale k získání obrazu o zdravotním stavu pacienta stále používá i stetoskop,“ píše se v tiskové zprávě.

Stejnou kontrolou procházejí také motory EcoBoost modelů Focus ST, S-Max a Mondeo. Parta naslouchačů valencijské továrny takto za jediný den prověří 2.000 motorů.

Jan Mička
Diskuze (6)
Avatar - _Karel_
2. 4. 2016 20:53
Re: EcoBoost
Tak to je na druhou stranu chvályhodné, že raději počkali. Dobrý příklad pro VW.
2. 4. 2016 20:52
Re: Ty krávo
jenze tam nepouzivas stetoskop ale spunty do usi a sedis 100m daleko
Avatar - Covenant
2. 4. 2016 20:33
Re: EcoBoost
Ford měl problémy se spolehlivostí motorů pro nový Focus RS (údajně se blížil k hranici svého maxima) a byl to jeden z důvodu, proč se také s RS zpozdil..
Avatar - _Karel_
2. 4. 2016 16:37
EcoBoost
Mi to přijde jako PR kravina. Nepřijde mi moc pravděpodobné, že se několik měsíců učí (na čem? na jetých, vadných motorech?), a že Ford vyrábí motory, které hned od výroby mají špatné ozubení nebo mazání. A pokud je skutečně normální, že v běžné produkci je určité procento motorů už od nova třeba se špatným ozubením (dokonce u výrobce kvalitních spolehlivých benzínů), pánbůh s námi.
Pokud to je zcela pravdivé, tak to na mě působí spíš negativně. Co majitelé "běžných" ecoboostů, ti dostávají vadné motory?
Avatar - speedfred
2. 4. 2016 14:20
Re: Ty krávo
...a s trvalým poškodením sluchu.