Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Možná nejluxusnější taxík na světě má materiály z Bentley

Mirek Mazal
Diskuze (1)

Nejvyšší úroveň smluvené přepravy dává pocit vrcholné prémie i v taxíku. Až pětimístná úprava je určena klientům zvyklým nejméně na kvality Bentley.

Představa o úrovni většiny taxíků je vzdálená od prémiového svezení komfortní limuzínou. Předsudky vůči placené přepravě chce vylepšit aftermarketový úpravce či výrobce luxusních vozidel Sutton Bespoke. Britský dodavatel kvality se rozhodl zpochybnit negativní dojmy vytvořením skutečně jedinečného a luxusního taxi. Možná nejluxusnější verze svého druhu vítá cestující materiály prominentních značek, což není jediné lákadlo do první třídy.

Nadstandardně prostorný Sutton VIP LEVC nabízí nezvykle pohodlný interiér s důrazem na eleganci. Tvůrci vycházeli z upřednostnění kvality zpracování prostorů, kde zákazníci tráví nejvíce času. Protilehlá místa k sezení v zadní části vozu jsou potažena krémovou kůží, která je stejná jako pro aristokratické automobily Bentley.

Zbytek pětimístné kabiny je velkoryse zdoben alcantarou potaženou i na místech běžně obložených levnějším plastem. Ručně vyráběná dřevěná dýha dodává šmrnc ozdobným lištám dveří, zatímco vysoce kvalitní měkký koberec nahrazuje masově používané gumové rohože. Kombinace inspirovaná v Bentley vytváří úplně jinou úroveň přepravy, hmatatelný luxus v každém směru umožňuje prožívat příjemný pocit jízdy bez pochybností o hygieně a pořádku na palubě přivolaného taxíku.

Jelikož Sutton vytváří zakázkové kreace na základech sériových aut, nabídka poskytuje výběr ze tří variant přepravní kapacity. Zmíněná pětimístná verze má dvě křesla a tři sklopná sedátka, exkluzivnější třímístná konfigurace dovoluje velkorysejší natažení nohou a nejvíce přepychu slibuje dvoumístné provedení doplněné lednicí, stolem a integrovaným internetovým připojením. 

Volitelně lze modifikovat i zadní křesla s loketní opěrkou, bez problémů je za příplatek možné zabudovat plně sklopný mechanismus pro případ únavy a potřeby spánku klientů. Klid pro odpočinek za jízdy je zajištěn zatahovacím panelem oddělující prostor řidiče.

Nečekaně útulné taxi umožňuje měnit barvy vnitřního osvětlení. Další přepínače slouží k ovládání výbavy, kde nesmí chybět klimatizace, audiosoustava, televize, osvětlená kosmetická zrcátka anebo panoramatické střešní okno. Na přání dochází k instalaci herní konzole Sony Playstation 4. Vylepšené reproduktory komunikují přes Bluetooth a do sestavy patří i dvacetipalcová obrazovka skrývající AppleTV. Jedno z řady tlačítek spojuje přes mikrofon pasažéry s řidičem.

Řízení už takový zážitek není, protože pod kapotou černého taxi je skrytý elektromotor o přibližném výkonu 110 kW (150 koní) jištěny benzínovým tříválcem v případě vyčerpání dojezdu okolo 130 kilometrů. Kombinace motorů původně ze sériového LEVC TX se projevuje vhodnou křivkou točivého momentu s postupným nárůstem výkonu. Zrychlování je pak téměř necitelné a příjemně přesně podle charakteru zbytku Suttonu.

Profesionální šofér si dynamiky neužije, zbývá mu jen požitek z velkorysého pracoviště čalouněného po vzoru zadních sedadel. Vhod přijde elektrické nastavení sedáku i opěrky, při práci pomůže i infotainment s navigací zobrazený na dotykovém monitoru a obrovskou výhodou je malý poloměr otáčení maximálně vybaveného taxi.

Sutton Bespoke si za upravený LEVC TX bere nejméně 104.680 britských liber (3,1 milionu Kč) bez opulentních doplňků. VIP balíček exteriéru plus dveře s automatickým dovíráním a sklápěcí zadní sedadla přidají do faktury dalších 22.920 GBP (679.000 Kč). Konečná suma závisí pouze na rozmařilosti kupujícího zájemce.

Mirek Mazal
Diskuze (1)

Doporučujeme