Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výrobce londýnských taxíků expanduje. Představuje obytné auto. S hybridním pohonem

David Bureš
Diskuze (1)

Technika londýnského taxíku se objeví v dalším modelu. Po dodávce ji použije také obytný automobil.

London EV Company Limited (LEVC), dříve známá jako The London Taxi Company, je firma vyrábějící slavné londýnské taxíky, přezdívané black cabs. Dnes ji vlastní čínská automobilka Geely, pod jejímž vedením společnost postupně expanduje. Výchozí taxík tak v roce 2019 doplnil užitkový model využívající shodnou techniku a nyní přichází i třetí vůz do portfolia. Jmenuje se e-Camper a je to obytný automobil.

Jméno by mohlo evokovat čistě elektrický pohon v útrobách, pravdou ale je, že e-Camper je „jen“ plug-in hybridem. Využívá shodné pohonné ústrojí e-City jako již nabízená dodávka VN5 a taxík TX, což znamená kombinaci elektromotoru a přeplňovaného tříválce o objemu 1,5 litru. Ten pochází od Volva, které je stejně jako LEVC vlastněno čínským Geely.

Baterie přitom vozu postačují na udávaný dojezd až 98 kilometrů v čistě elektrickém režimu, celkový dojezd činí 489 kilometrů.

Obytný automobil přímo navazuje na dodávku VN5, proti níž je hlavní změnou interiér přizpůsobený charakteru e-Camperu. Firma zatím zveřejnila jen skici novinky, které odhalují výklopný stan na střeše, stejně jako kabinu s kuchyňkou s elektrickým vařičem či výklopným stolkem. Výrobce přitom slibuje prostor až pro čtyři osoby - dvě mohou spát ve stanu střeše, dvě pak na sklopné zadní lavici tvořící lůžko.

„Trh s karavany rychle roste a navzdory tomu, že tato vozidla jsou používána k pobřežním a venkovským dobrodružstvím, která často zahrnují národní parky a chráněná území, jsou stále poháněna benzínovými nebo naftovými motory. To je zásadní konflikt; vidíme posun v postojích spotřebitelů s poptávkou po ekologičtějších řešeních mobility, která pomáhají chránit a zlepšovat kvalitu ovzduší,“ říká šéf LEVC Joerg Hofmann s tím, že e-Camper reaguje právě na tyto změny zákaznických preferencí.

LEVC e-Camper každopádně bude připraven až na další sezonu kempování. První zákazníci se totiž vozu dočkají až ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Ceny startují na částce 73.000 eur (cca 1,86 milionu korun), přičemž výrobce věří, že automobil zaujme nejen v Británii, ale i v dalších evropských zemích, kde i kvůli pandemii covidu roste zájem po obytných automobilech.

David Bureš
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - WinDiesel
29. 6. 2021 15:51
Prodeje klesají k nule, výrobce ale expanduje ...
To zní opravdu optimisticky :-[] :-[] :-[] :-[] :-[]