Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Muzeum vystavuje umělecké zkameněliny známých aut

Mirek Mazal
Diskuze (1)

Nová geologická expozice nahlíží na automobily z úplně jiného pohledu. Neotřelé ztvárnění známých modelů využívá materiály neživé přírody.

Čerstvě zvolený nejvíc sexy muž Velké Británie jednou pronesl, že auta znamenají mnohem víc než jen tuna a půl drátů, skla, kovu a gumy. Jeremy Clarkson tím složil poklonu extrémně složitým strojům, které se staly součástí lidského života. Kromě oddané služby lidem ve formě dopravních prostředků jsou automobily nástroje výtvarného projevu umístěné v muzeích a galeriích po celém světě.

Auta jako umění vnímá slavný sochař a interdisciplinární výtvarník Daniel Arsham zabydlený v New Yorku. Jeho působení přesahuje umění a sochařství do jiných oblastí jako scénografie, móda, interiérový design či film. Experimentální milovník originálních instalací jiným myšlením přitahuje globálně uznávaná jména a značky, svébytný přístup na hraně konvencí podpořili například Pharrell Williams, Dior, Adidas nebo Porsche.

Prolínání automobilismu, přírody a designu Arsham předvedl novou expozicí Arsham Auto Motive umístěnou uvnitř světoznámého muzea Petersen Automotive Museum v Los Angeles. „Jsem nadšený, že mohu sdílet moji práci s městem Los Angeles a jeho rozsáhlou komunitou automobilových nadšenců. Automobilový design se neustále vyvíjí a tato výstava se snaží odrážet jak jeho původ, tak budoucnost,“ uvedl Arsham.

Rodák z Miami dodržel zvyk vizuálně stimulujících mistrovských děl, konkrétně vyhotovil automobily v životní velikosti pomocí geologických zdrojů. Především vzácné veterány tvoří křemen, selenit, pyrit a dokonce sopečný popel, což dohromady navozuje neokoukaný efekt. Použití prvků neživé přírody je neotřelá metoda zobrazení aut a dalších předmětů každodenní potřeby. Najednou vynikají detaily, které běžné expozice tají.

Účelem bezbřehé kreativity Arshama je zdůraznit krásu populárních aut z jiného úhlu subjektivního hodnocení. Mezi bílými zkamenělinami jsou upřednostněny vozy známé působením ve filmech a vyjádřením myšlenky alternativních kultur. Návštěvníky čeká například Porsche 356 Speedster, Porsche 911 či Ford Mustang GT Fastback.

Nejstarší čtyřkolová fosilie pochází z roku 1955. Kromě aut Arsham dodal tematické plakáty dotvářející atmosféru surového designu, který se sice vyvíjí zhruba 100 let, ale nástupem elektromobilů, autonomního řízení a umělé inteligence se oddaluje podstata krásných linií zejména dřívější produkce.

Video se připravuje ...

Mirek Mazal
Diskuze (1)

Doporučujeme

12. 3. 2023 23:38
Umění...
...mám rád a nemusí to být zrovna jen slunečnice, whistlerova matka nebo David. Ač mám auta rád stejně jako to umění, tak v tomto případě mě výsledek zcela míjí.