Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na prodej je jedinečná bestie od Gembally. V 90. letech ohromila výkonem okolo 600 koní

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Německý úpravce Gemballa stvořil řadu bláznivých kreací. Tahle žlutá věc určitě patří mezi ty nejdivočejší.

Její původ najdeme v 90. letech, konkrétně v roce 1996. V té době se na Gemballu obrátil výrobce pneumatik Fulda s přáním, aby úpravce postavil extrémní vozidlo, které by pomohlo uvést na trh nové obutí Fulda Carat Extremo.

Výsledkem byl v roce 1997 představený černý sporťák vycházející z Porsche 911 generace 993, jehož dvěma turbodmychadly přeplňovaný šestiválec nabízel výkon okolo 600 koní. Fulda uvádí, že vůz je schopen akcelerovat z klidu na 200 km/h za méně než 7,2 sekundy a jet přes 350 km/h. Prostě masakr. Nejen na tehdejší dobu.

Není divu, že automobil zaujal i movitého krále Saúdské Arábie, který měl možnost si jej prohlédnout na akci v Dubaji. Jenže jediný vyrobený kus byl v držení společnosti Fulda. A ta na tomto stavu nehodlala nic měnit.

Proto se saúdský král údajně obrátil přímo na Gemballu. Úpravce bohatému zákazníkovi vyšel vstříc a postavil pro něj druhý exemplář, tentokrát žlutý. Tak příběh neobvyklého sporťáku alespoň popisuje prodejce.

Ano, tahle bestie je aktuálně na prodej, zajet si pro ni můžete do Rakouska. Budete ale potřebovat 990 tisíc eur, tedy v přepočtu skoro 27 milionů korun. A můžete si být skoro jisti, že stejné auto nikdo jiný na světě mít nebude, první kus totiž podle všeho stále patří Fuldě a další exempláře nevznikly.

Žlutý kus zůstal v Saúdské Arábii do roku 2008, poté se přestěhoval k jistému rakouskému sběrateli. Víc majitelů vůz neměl.

O pohon se stará 3,8litrový (v jiné části inzerátu prodejce uvádí objem 3,6 litru) dvěma turbodmychadly přeplňovaný šestiválec s výkonem okolo 600 koní, který je spojen s manuální převodovkou. Prodejce zmiňuje také pohon zadních kol. Nájezd činí jen 18.200 km.

Jan Zajíc
Diskuze (0)