Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na prodej je jedinečná Lancia HF Competizione. Jiná taková na světě není

Jan Zajíc
Diskuze (7)

Lancia za dobu své existence stvořila řadu zajímavých a obdivuhodných aut. Jedno z nich, navíc jediné takové na světě, je aktuálně na prodej.

Vzácnou Lancii HF Competizione nabízí společnost RM Sotheby's. Rovnou si řekněme, že požadovaná cena není nízká, žlutá Lanci je k mání za 120 tisíc eur, tedy v přepočtu skoro 3,2 milionu korun.

Za tyto peníze ale dostanete jedinečný prototyp, který si vysnil Alejandro De Tomaso, zakladatel automobilky De Tomaso a tehdy také muž ovládající karosárnu Ghia. Bylo to v době, kdy De Tomaso přes svého přítele Lee Iacoccu tlačil Ford ke koupi Lancie.

Doufal totiž, že by jej Ford po akvizici značky pověřil jejím vedením a také vývojem nových modelů, které by následně mohly konkurovat vozům Ferrari. Lancia HF Competizione měla být ukázkou, čeho jsou on i značka schopni. Lancii však nakonec koupil Fiat.

Ale zpět k HF Competizione. Vůz využívající šasi modelu Fulvia se poprvé veřejnosti představil na ženevském autosalonu v roce 1969. Měl mít dvě osobnosti: gétéčkovou a okruhovou. O design se postaral Tom Tjaarda, který prototyp vybavil i velkým křídlem. Okruhové ambice naznačují prvky jako boční okna z plexiskla nebo bezpečnostní klec uvnitř.

De Tomaso pak šasi upravil tak, aby mohl motor, konkrétně šestnáctistovku, posadit kvůli těžišti o 30 mm blíž k zemi. Provedl ale i další úpravy, vyměnil například zadní nápravu, dodal velkou palivovou nádrž z hliníku nebo instaloval tenčí a lehčí čelní sklo. 

RM Sotheby's dokonce upozorňuje, že existuje příběh o snaze vůz nasadit do čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans v roce 1970. K tomu však nedošlo. Od té doby neobvyklá Lancia měla jen dva vlastníky, ten druhý ji tedy aktuálně prodává. 

Nemáte zájem?

Jan Zajíc
Diskuze (7)

Doporučujeme

Avatar - Beefcake
9. 3. 2021 12:51
Nevediet co s peniazmi
tak zbieram taketo paradne auta :yes:
9. 3. 2021 10:29
Re: připomíná to
Neotravuj dedku plesnivej.
9. 3. 2021 08:00
Re: připomíná to
To byl slušnej matroš .....
9. 3. 2021 07:47
Lee Lacocca.....
......se ve skutečnosti jmenoval Lee Iacocca. Tedy nikoliv elko na začátku, ale íčko.
Avatar - Ada je zase tady
8. 3. 2021 22:38
připomíná to
Fiat Multipla...