Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na prodej je jedinečný Koenigsegg Agera RSN. Může být dražší, než kolik stál jako nový

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Každý Koenigsegg je výjimečným autem, některé verze jsou však vyloženě jedinečné. Agera RSN patří mezi ně.

Agera RSN byla dokončena v roce 2018 jako jeden exemplář z celkem 25kusové produkce modelu Agera RS. Objednal si ji zákazník ve Velké Británii, vůz proto dostal pravostranné řízení.

To ale není všechno, tohle provedení je především výjimečné mírou individualizace. Stejný stroj na světě nenajdete, takový je jediný. Odráží se ostatně ve jméně - zkratku RSN jiná Agera nenosí.

Švédský hypersport už na první pohled upoutá pozornost nápadným barevným provedením karoserie. Modrou barvu doplňují bílé detaily a prvky z uhlíkových vláken, které se chlubí svou strukturou.

Modrou má první majitel evidentně hodně rád, stejnou barvu totiž v bohaté míře najdeme také v interiéru.

Další zajímavou záležitost nalezneme za sedadly. Tady se totiž ukrývá dvěma turbodmychadly přeplňovaný pětilitrový osmiválec, který nenabízí standardních 865 kW a 1280 N.m, nýbrž díky balíčku One:1 poskytuje 1000 kW a 1370 N.m.

Akcelerace z klidu a stovku zabere méně než 3 sekundy, na dvoustovce je Koenigsegg za 6,9 sekundy a 300 km/h je otázkou 12,3 s. Ve své době byla Agera RS mimochodem nejrychlejším autem planety.

Agera RSN od výroby najezdila zhruba 11.100 kilometrů. A cena? K mání je za 4,02 milionu liber (i s daní), tedy za zhruba 120 milionů korun.

Jako nová přitom zřejmě byla levnější, zřejmě výrazně. Agera RS totiž v roce 2015 začínala na 1,92 milionu eur, což bylo podle tehdejšího kurzu asi 52,6 milionu Kč. Ano, individualizace jistě cenu RSN oproti "běžnému" RS podstatně navýšila, ale že by až o tolik? Co myslíte?

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme