Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

NAIAS 2019: Co bude k vidění na nadcházejícím detroitském autosalonu?

David Bureš
Diskuze (0)
Detroitský autosalon se naposledy bude konat ve svém tradičním lednovém termínu. K vidění tam mimo jiné bude napjatě očekávané japonské kupé.

Severoamerická mezinárodní autoshow (NAIAS) konaná v Detroitu v polovině ledna jako již tradičně zahájí nadcházející autosalonovou sezonu. Přestože detroitský autosalon podobně jako další tradiční automobilové výstavy v uplynulých letech trápí klesající zájem vystavovatelů, i tentokrát budou na výstavišti Cobo Center k vidění zajímavé novinky.

Nepochybně největší hvězdou výstavy bude napjatě očekávaná pátá generace Toyoty Supra, která už připomíná takové čekání na Godota. V půlce ledna se však konečně dočkáme a po mnoha letech čekání kupé japonské značky s technikou BMW konečně oficiálně spatříme v sériové podobě.

Jestliže Supra bude zajímavá z globálního hlediska, jiné premiéry ocení hlavně domácí americký zákazník. To platí třeba pro Lincoln Continental Coach. Luxusní vlajková loď značky oslavuje 80 let od založení Lincolnu netradiční variantou se zadními dveřmi otevíranými proti směru jízdy. Během modelového roku 2019 vznikne jen 80 kusů tohoto speciálního sedanu poháněného třílitrovým šestiválcem twin-turbo o výkonu 298 kW, Lincoln však již potvrdil, že vůz bude vyrábět i v roce 2020.

Podobně je tomu tak u Kie Telluride, velké SUV až pro osm osob, primárně určené pro americkou klientelu. Letos se zatím ukázalo ve formě konceptů, a to na tuningové přehlídce SEMA a newyorském týdnu módy, prostřednictvím nichž ukázalo výrazný vzhled s vertikálně orientovanými hlavními světlomety. Kia zatím o novince moc informací neposkytla, nedávno představený bratrský Hyundai Palisade nicméně alespoň naznačuje použití nové platformy nebo vidlicového šestiválce o objemu 3,8 litru a výkonu 217 kW.

Z řad SUV pro Američany pochází také nová generace Fordu Explorer. Již šestá generace tohoto konkurenta pro vozy typu Jeep Grand Cherokee se dočká zcela nové platformy D6 s pohonem zadní nápravy, která má zajistit výrazné mezigenerační snížení hmotnosti, asi o 90 kilogramů. Nový bude také design nebo interiér, k dispozici pak bude vedle hybridního modelu i sportovně laděný Explorer ST.

Explorer přitom nebude jedinou novinkou Fordu. V Detroitu se dočkáme také nového Fordu Mustang Shelby GT500, muscle caru poháněného kompresorem přeplňovaným osmiválcem o výkonu přes 522 kW, čímž výkonově překoná i supersport Ford GT, jehož šestiválec produkuje 482 kW. Vrcholná varianta Mustangu s kobrou ve znaku se dočká agresivní vizáže a na okruh zaměřeného naladění.

Na pařížském autosalonu sice chyběl, na lednové výstavě v Detroitu však bude. Řeč je o Volkswagenu, který se na severoamerické autoshow pochlubí novým Passatem. Nemluvíme však o evropské variantě, která se faceliftu dočká až v průběhu roku, ale o americkém provedení, které je větší a má odlišný design. Řešením přídě se novinka přiblíží Touaregu, z motorů bude k dispozici dvoulitrový benzinový čtyřválec. Naopak 3,6litrový šestiválec VR6 podle zákulisních informací bohužel skončí.

Vedle sériových aut samozřejmě na detroitském autosalonu nebudou chybět ani koncepty, jeden přiveze třeba u nás již nepůsobící značka Infiniti. Luxusní divize Nissanu bude v Detroitu prezentovat koncept elektrického crossoveru naznačující budoucí směřování této značky.

Naopak kompletní prémiová trojka bude na NAIAS 2019 chybět, vedle Audi, BMW a Mercedesu na autosalonu nebudou vystavovat ani Porsche, Jaguar, Land Rover, Volvo nebo Maserati. Konkrétně trojcípá hvězda se raději zúčastní výstavy elektroniky CES v LAS Vegas, konající se ve obdobném termínu. Tam bude mimo jiné prezentovat novou generaci čtyřdveřového kupé CLA.

Právě CES je mezi automobilkami dnes natolik populární, že mu mnohé značky dávají přednost právě před detroitským autosalonem. I proto se jeho pořadatelé rozhodli změnit jeho tradiční termín, od roku 2020 se tak NAIAS nebude konat v lednu, ale v červnu, což má přilákat více vystavovatelů i návštěvníků. Nadcházející ročník se každopádně koná mezi 14. a 27. lednem 2019, s tím, že pro širokou veřejnost je výstava otevřena od 19. ledna. Předchozí dny jsou postupně vyhrazeny novinářům, odborné veřejnosti a speciálním hostům.

David Bureš
Diskuze (0)