Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nálada v německém autoprůmyslu se v březnu zhoršila nejvíc v historii

ČTK
Diskuze (10)

Obavy vzbuzují rostoucí ceny ropy a plynu v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Vyplývá to z průzkumu, který na svém webu zveřejnil institut Ifo.

Index Ifo, který měří očekávání německých výrobců aut a jejich dodavatelů do budoucna, se minulý měsíc snížil na minus 43,1 bodu z únorových plus 14,4 bodu. Také svou současnou situaci výrobci hodnotí hůře než v únoru, tento ukazatel se snížil na minus 13,5 bodu z plus 28,3 bodu v únoru.

Video se připravuje ...

"Vyvolává to v průmyslu obavy, že by prodej nových vozů mohl klesnout. Zároveň se také zvyšují náklady na energii ve výrobě automobilů a v celém dodavatelském řetězci,“ řekl k drahé ropě a plynu vedoucí střediska ifo pro průmyslovou organizaci a nové technologie Oliver Falck.

"Nedostatek primárních produktů se nadále zhoršoval. Ukrajinští řidiči kamionů chybí, protože nyní musí ve své zemi bojovat. Pokulhává tak logistika. Navíc chybí centrální komponenty, jako jsou kabelové svazky,“ dodal Falck k březnové situaci.

Objednávkové knihy výrobců přitom zůstávají plné a ukazatel poptávky vzrostl na 37,5 bodu ze 17,5 v únoru. Naopak dodavatelé, kteří pociťují surovinovou krizi, mají objednávkové knihy tenké a v březnu jim poptávka dál klesla.

Automobilový průmysl je nejvýznamnějším průmyslovým odvětvím v Německu. Loni podle vládních údajů utržil přes 411 miliard eur (deset bilionů Kč) a pracovalo v něm téměř 786.000 lidí. Na německých výrobcích aut je závislá řada českých podniků.

ČTK
Diskuze (10)

Doporučujeme

7. 4. 2022 10:10
Re: Dobrá zpráva
Miliardy nás budú stať hlavne naše vlastné rozhodnutia. Sú sankcie ktoré Rusom reálne škodia a potom tie ktoré sa robia len preto aby sa niečo robilo. Ale tí čo o tom rozhodujú v živote nepracovali inak ako za štátne peniaze. Nechápu, že na ich výplaty zarába súkromný sektor. Napríklad zákaz dovozu uhlia bude Rusov stáť doslova len pár miliónov ušlého zisku, ale naše železiarne na tom skončia.
Okrem toho stále nikto nevysvetlil mechanizmus ako tým Rusku zabránime vo vojne. Vojakov platia v rubľoch, ktorých si vytlačia koľko chcú. Pokročilú elektroniku im nepredáme bez ohľadu na to či majú peniaze a väčšinu zbraní si vedia vyrobiť doma aj bez toho.
Nehovoriac o tom, že rusi najviac zarábajú na exporte plynu a ropy. Ale tam sa Putin asi nedožije toho, že ich prestaneme kupovať. A kým mi(EU) prerušíme väzby tak ich naviaže niekto iný a tok peňazí do Ruska sa nezmení. Dokonca teraz zarábajú viac, lebo ceny sú vysoko.
6. 4. 2022 22:21
Obavy z růstu ceny ropy?
V zeleném Německu? To není možný… Tam přece všichni nadšeně jezdí na elektriku, vždyť na to mají až 9000eur dotaci. To bude nějaký omyl :-[]
Avatar - MS-sport
6. 4. 2022 14:53
Avatar - Hammunasakra
6. 4. 2022 14:11
Re: Samozřejmě!
Já SAKRA velmi RÁD https://www.kurzy.cz/…eakci-na-masakr/ co ty?
Avatar - MS-sport
6. 4. 2022 12:13
Samozřejmě!
Vůbec se nedivím :-!