Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Naše vize nové Škody Superb: Bude mít blízko skutečnému vozu?

David Bureš
Diskuze (6)

Škoda již čile pracuje na nové generaci své vlajkové lodi, modelu Superb. Na veřejnost už unikly první možné návrhy auta, na jejichž základě jsme zpracovali i naší vizi tohoto automobilu.

Portfolio značky Škoda v následujících letech projde důležitou proměnou. Fabia Combi už v nové generaci nedorazí, spekuluje se také o možném konci Scaly. Škoda se naopak hodlá zaměřit na rozšíření nabídky elektromobilů, vedle Enyaqu iV kupé se počítá s městským elektrovozem. Dlouho nejistá byla také další budoucnost vlajkové lodě značky, Superbu, na té se ale nakonec skutečně pracuje. A my tu máme první vizi našeho dvorního grafika Honzy Lušovského.

Na internet totiž již pronikly první nákresy nového Superbu naznačující stylistická kritéria, z nichž Honza při své práci vycházel. Na ty ostatně navazovaly vize nedávno zveřejněné ruským serverem Kolesa.ru. „Také vycházeli z uniklých skic, řekl bych, že dojem z mé a jejich práce je trochu odlišný. Inu, když dva dělají totéž, nemusí to být totéž,“ říká Honza.

V případě jeho návrhu je více zdůrazněna evoluce tvarů, která může být realitě blíže. Ostatně nová Fabia při druhém pohledu také v lecčems připomíná předchůdce – a nový Superb bude navrhovat stejný tým vedený šéfdesignérem mladoboleslavské automobilky Oliverem Stefanim. „Skici naznačují tvary spíše evoluční. Snažil jsem se proto, aby na mých ilustracích bylo patrné, že se jedná o zcela novou generaci a ne jen facelift,“ vysvětluje základní myšlenku Honza.

Jeho vize má opticky opravdu blízko stávající generaci Superbu, rozdílem je nižší výška a delší rozvor, díky čemuž má vůz vypadat sportovněji. Nižší výška by navíc pomohla aerodynamice, která je v době boje za co nejnižší emise klíčovým parametrem, delší rozvor zase vnitřnímu prostoru.

„Přídi dominuje větší maska, snažil jsem se držet skic. To platí i o zadních světlech, ta jsou užší. Na bocích je patrná vlajka,“ doplňuje Honza a upozorňuje tak na detail sjednocující Superb s aktuální Fabií, která jej dostala jako první. Není přitom vyloučeno, že se tento mile nacionalistický detail objeví i na dalších modelech mladoboleslavské značky.

Na novou Škodu Superb si každopádně ještě nějakou dobu počkáme, podle zákulisních informací je připravována pro rok 2023. Využije stejný technický základ jako nadcházející Volkswagen Passat s tím, že se oba vozy budou nakonec vyrábět v bratislavské továrně Volkswagenu. Dříve uvažovaný závod v Turecku nakonec vybudován nebude. Dvojice bude sdílet i pohonná ústrojí, včetně nové generace plug-in hybridu, s 1.5 TSI pod kapotou a většími bateriemi pro delší dojezd v čistě elektrickém režimu.

David Bureš
Diskuze (6)
13. 10. 2021 20:25
Re: Predný nárazník
A čo čakáš od redakčného grafika? Vezme fotky a premaľováva naverímboha čo ho napadne, lebo aj tak howno vie.
Avatar - chalan66
13. 10. 2021 15:19
Predný nárazník
Tohop hnusného predného nárazníku sa nechce ani za boha zbaviť ? Už generácie je taký istý a stále hnusný ! Žiadna nápaditosť !
Avatar - del42sa
13. 10. 2021 11:58
Superb
hnus, jak nafouklá oktávka ... ;-\
13. 10. 2021 06:42
Sorry, ale
Mne sa ten rusky photoshop zda podstatne lepsi a uveritelnejsi.
12. 10. 2021 21:30
EU nesmysly?
Mě by víc zajímalo, jestli už tam povinně budou ty EU nesmysly typu inteligentní omezovač rychlosti, nebo se ho to ještě netýká, když dorazí v roce 2023?