Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejdražší Audi v inzerci? Ceněný skvost, který už něco najel

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Legendární monstrum, které vzniklo pro závody Skupiny B, vypadá parádně. Cena je však děsivě vysoká.

Když se řekne Audi Quattro, většině nadšenců se nejspíš vybaví jeho extrémní závodní verze Sport Quattro S1, která v osmdesátých letech dominovala závodům divoké Skupiny B. Aby však automobilka mohla v této rallye startovat, musela postavit silniční verzi závodního monstra, která se prodávala pod jménem Sport Quattro.

Připomeňme, že dnes legendární Audi Sport Quattro bylo vylepšenou verzí původního soutěžního modelu s pohonem všech kol, který se do historie zapsal jako Ur-Quattro. Původní model trpěl nedotáčivostí, což bylo u novinky řešeno zkrácením karoserie o 32 centimetrů a zkrácením rozvoru. V rámci odlehčování pak byly některé díly vyrobeny z karbonových kompozitů nebo kevlaru.

Video se připravuje ...

Ostré kupé s pětiválcovým motorem, přeplňovaným velkým turbem, pohonem všech kol a vylepšenými jízdními vlastnostmi se stalo skutečnou zbraní na silnicích i závodních tratích. Zvládnout tenhle stroj už chtělo něco umět, naštěstí se k němu ale nedostal každý. Automobilka vyrobila pouze 224 kusů (minimem pro homologaci bylo 200) a nasadila vysokou cenovku.

Cena téhle bestie se závodními geny přitom pořád stoupá. Ostatně pokud si například na inzertním portálu Mobile.de dáte vyhledat nejdražší vozy značky Audi, narazíte na předních místech rovnou na dvě Audi Quattro Sport. Nejdražší kousek nabízí společnost Borguignon Audi z Nizozemí, která za zářivě červené kupé požaduje 600.000 eur. Aktuálně v přepočtu asi 14.354.000 Kč.

Inzerát bohužel nepřidává žádné doplňující informace, uvádí pouze první registraci v lednu 1985 a aktuální nájezd 85.293 kilometrů, což na takto vzácný vůz není zrovna málo. Při pohledu na zachovalý lak a interiér se sportovními sedadly Recaro a krásně udržovaným čalouněním se navíc porci kilometrů skoro ani nechce věřit.

Navzdory vysoké cenovce a ne zrovna nízkému nájezdu přitom ani tato Audi Sport Quattro nemusí být špatnou investicí.Celkem snadno lze dohledat zprávy o prodeji podobného červeného kousku vybaveného palubním telefonem a s nájezdem 71.000 kilometrů z roku 2018, kdy za něj prodejce požadoval 475.000 eur. Dnešním pohledem zhruba 11.368.000 korun.

Levnější kousek v aktuální inzerci, prvně registrovaný v květnu 1985 a s aktuálním nájezdem, si pak prodejce cení na 549.900 eur, tedy v přepočtu 13.168.000 Kč. Tohle monstrum už na ceně nejspíš nikdy neklesne.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme