Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejen Fiesta. Ford zařízne také Galaxy a S-Max

Jan Zajíc
Diskuze (17)

Krátce poté, co Ford oznámil, že brzy ukončí výrobu Fiesty, přichází zpráva o "zaříznutí" dalších známých modelů.

Konec totiž čeká dvě MPV: S-Max a Galaxy. Ani jedno z aut zřejmě navíc nedostane podobně orientovaného nástupce. Podle webu Ford Authority automobilka přestane tato velkoprostorová rodinná vozidla v závodě ve španělské Valencii vyrábět v dubnu příštího roku.

Video se připravuje ...

Na důvody jistě přijdete sami. Prvním je přechod na elektromobilitu, druhým změna zájmu ze strany zákazníků. Americká značka chce nejpozději do roku 2030 v Evropě prodávat výhradně elektrická auta. I proto do roku 2024 představí sedm nových bateriových vozů, mezi nimi například elektrickou Pumu či crossover využívající platformu MEB koncernu Volkswagen. Mluví se také o elektrickém duchovním nástupci Focusu.

A se zájmem se to má tak, že poptávka po klasických modelech typu MPV dlouhodobě klesá, zákazníci dávají přednost velkým SUV a crossoverům.

Ford Galaxy se v nabídce značky objevil v roce 1995, a to jako sourozenec Volkswagenu Sharan a Seatu Alhambra. Aktuálně automobilka nabízí třetí generaci, která se na trh dostala v roce 2015. Podle webu Motor1.com Ford v Evropě prodal více než 820 tisíc kusů.

Menší, také však sedmimístný, S-Max je mladším vozem. Prodávat se začal v roce 2006, dorazil společně s druhou generací Galaxy - oba modely už využívaly novou platformu. Nyní je v prodeji druhá generace, představená v roce 2015. Ford dosud v Evropě prodal asi 570 tisíc exemplářů.

Jan Zajíc
Diskuze (17)

Doporučujeme

Avatar - JirkaVejrazka
31. 10. 2022 08:54
Skoda
S-Max bych pred rokem byval koupil, kdyby se na nej necekalo pres pul roku. Potreboval jsem auto rychleji. Je skoda, ze zmizi ze sveta jedno z poslednich MPV.
Avatar - xxc
29. 10. 2022 23:52
Re: Nojo
Ved dobre, ze to schvalili, sused vedla stavia dom a strechu ma orientovanu presne nevhodne na osadenie solarnych panelov. Keby zacali s tym green dealom skor, nemuseli sme mat problem s ruskym plynom a sused uz mohol mat zeleny dom.
Avatar - Machýrek
29. 10. 2022 22:13
Re: Nojo
Ale houby. Dyt ma uz nastat ten velkej reset, tak je jim jasny, ze uz nema cenu zacinat neco novyho.
29. 10. 2022 21:13
Ford novinky
Sami si pod sebou rezu konar, hlupaci !

Inak Ford novinky naleznete na jednom miste: http://www.fordauto.sk/
Avatar - twistedTSD
29. 10. 2022 17:50
Re: Nojo
Ta nikoho nezajímají. Teda kromě Dona.