Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejenom ikonická Emily: Mrkněte na nejslavnější symboly na chladičích!

Auto Tip Klassik
Diskuze (1)

Tvar chladiče vždy významně ovlivňoval vzhled celého automobilu. Tím získávala značka svoji identitu, kterou si například automobily Rolls-Royce, Bugatti nebo Mercedes-Benz udržovaly celá desetiletí.

Jako by se chtělo věřit, že ten, kdo se rozhodl stavět automobily, si nejdříve naskicoval tvar chladiče nebo si ho nechal navrhnout. Jenže chladič, respektive jeho šroubovací uzávěr, se zdál být většině lidí všední a obyčejný a přímo se nabízel jako podstavec pro sochařské ztvárnění.

Tato vášeň údajně začala u renomované značky Itala. Ačkoliv do módy přišly sošky chladičů počátkem 20. století, už v roce 1899 si dal lord Montagu of Beaulier, jeden z prvních automobilistů Anglie, namontovat na svůj daimler figurku svatého Kryštofa. Záhy začali i další majitelé čtyřkolových miláčků zdobit chladiče podle svého gusta. Na přelomu století neměl automobilový průmysl pro tyto hračky pochopení, a proto iniciativu převzali do svých rukou obchodníci. Netrvalo dlouho a firmy začaly navrhovat vlastní figurky. Zvláště Anglie a Francie nadělily světu řadu kreací plných fantazie.

Jednou z nejslavnějších se stala soška letící dámy Spirit of Ecstasy, která poprvé ozdobila Rolls-Royce Silver Ghost právě lorda Montagu. Dámu nápadně se podobající lordově osobní sekretářce (jiné prameny mluví o 19leté baletce místního divadla) vytvořil významný umělec Charles Sykes. A v roce 1911 podepsal smlouvu s Rollsem. Soška známá jako Emily nebyla nikdy odlita ze stříbra, ale ze slitin mědi, zinku, niklu a cínu. Od 80. let a modelů Silver Spirit či Silver Spur je lady z bezpečnostních důvodů instalována na pružinovém mechanismu, který ji v případě nebezpečí stáhne do masky chladiče.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Auto Tip Klassik
Diskuze (1)

Doporučujeme

19. 7. 2022 07:12
Archaicke hluposti
Po novom sa budu na predok ev montovat male veterne turbiny, ktore sa pohybom vpred roztocia a budu generovat el. Energiu - male perpetuum mobile.