Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejhodnotnější automobilovou značkou je Toyota, Tesla však raketově roste

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Do první desítky Interbrand Best Global Brands se dostaly jen dvě automobilky. Tesla skončila až v druhé desítce, předvedla však nejrychlejší růst z celé stovky značek.

Přehled stovky nejhodnotnějších značek Best Global Brands, pravidelně sestavovaný organizací Interbrands, i letos ovládli technologičtí giganti jako Apple, Amazon nebo Tesla, jejichž hodnota dosahuje stovek miliard dolarů a meziročně vzrostla v průměru o cca 25 %. Pro nás jsou ale zajímavější spíše automobilky, které se do první desítky dostaly jen dvě.

Jako nejlepší z oblasti automobilového průmyslu se na sedmé příčce umístila značka Toyota, jejíž hodnota by se měla pohybovat kolem 54,1 miliard dolarů a meziročně vzrostla o pět procent. Osmou příčku pak obsadila s hodnotou 50,8 miliardy dolarů značka Mercedes-Benz, která si meziročně polepšila o 3 procenta.

Na dvanácté příčce se umístila automobilka BMW (41,6 miliardy, +5 %) a teprve čtrnáctou příčku obsadila značka Tesla s hodnotou 36,3 miliardy dolarů. Na Tesle je však mnohem působivější meziroční růst hodnoty, který patří na absolutní špičku celého přehledu.

Tesla si totiž v rámci výzkumu Interbrand meziročně polepšila o neskutečných 184 procent. Na druhé pozici, co se meziročního růstu týče, pak skončily značky Adobe a PayPal, které si shodně připsaly růst „pouze“o 36 procent.

Sluší se však dodat, že žebříček Interbrand je jen jedním z mnoha. Například letošní žebříček Kantar BrandZ, který může sledovat odlišné údaje, vyhodnotil Teslu jako nejhodnotnější automobilovou značku s hodnotou 42,6 miliardy dolarů a meziroční růst hodnoty měl údajně dosahovat až 275 procent. Toyota pak podle BrandZ skončila mezi automobilkami druhá s hodnotou 26,9 miliardy dolarů a meziroční ztrátou pěti procent.

Pravdou však zůstává, že se Tesle poslední dobou skutečně daří. Navzdory čipové krizi vykázala automobilka rekordní prodeje ve třetím čtvrtletí a pomalu se chystá zahájení provozu berlínské Gigafactory, která statistikám jistě opět pomůže.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - .StenLi.
25. 10. 2021 15:15
Dost zavadzajuci nadpis.
Toto je len interny rebricek spolocnosti Intergrand, ak zoberieme do uvahy realnu trhovu hodnotu tak Tesla je 7mou najhodnotenjsou spolocnostou sveta s hodnotou $911B a Toyota je daleko vzadu s hodnotou $242B. Toyota nema preco casom rast, lebo ju cakaju velke vydavky na vstup na BEV trh, Tesla nema preco klesat ked ju cakaju len zvysene prijmy v podobe zahajenia vyroby a pradaja aut z GigaBerlin.

Je zaujimave ze ak Tesla dosiahne stratu preto ze si zamerne navysi hotovost v nasobkoch tej straty tak su tu hned prekrutene clanky, ale ked dosiahne rekordne predaje, rekordnu marzu a rekordnu trhovu hodnotu, to uz ACZ nejako zazracne prehliadne :-)