Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejoblíbenější barvy automobilů za loňský rok? Drtivé vítězství pro bílou

Tomáš Dusil
Diskuze (163)
Nejvíce nových aut prodaných v loňském roce ve světě mělo bílou barvu. Ani na dalších místech nejsou překvapivé odstíny.

Jako každý rok i letos společnost BASF Coatings, přední evropský dodavatel automobilových laků, uskutečnila světový průzkum zaměřený na oblibu toho či ono barevného odstínu laku karoserie. Zatímco třeba u ojetin není barva karoserie pro kupujícího zase tak důležitá, u nových aut, kde se může kupující mnohem více odvázat, se jedná o velmi dobrý prodejní artikl. Takže jak si jednotlivé barevné odstíny v otázce obliby loni stály?

Bez ohledu na segment trhu se mnohem lépe na vozidlech prodávají takzvané achromatické barvy. Sem patří bílá, která uhájila pozici nejoblíbenější barvy z předchozího roku, a dále černá, šedá či stříbrná. Dle společnosti BASF činí podíl achromatických barev na trhu nových automobilů celosvětově téměř 80 procent. To znamená, že průměrně čtyři z pěti prodaných vozidel jsou bílé, černé, šedé nebo stříbrné.

Bílá barva tedy vede, přičemž její dominance je přesvědčivá. Vždyť více než každé čtvrté prodané auto v severní Americe je bílé. V Evropě je to zhruba každé třetí a v Asii spolu s Tichomořím je bílé auto každé druhé prodané. A zatímco bílá si první pozici udržela, stříbrná barva si v porovnání s předchozím rokem (2017) mírně pohoršila.

Na rozdíl od achromatických barev jsou chromatické barevné odstíny mnohem méně oblíbené, tedy na karoserii aut. Z této skupiny laků vede modrá a červená. Obě tyto barvy jsou v oblibě zejména u kupujících vozů nižších segmentů, řekněme v B a C. Ve vyšších segmentech jsou modrá a červená oblíbeny méně na úkor černé a bílé, které tady převažují.

„Šedá“ Evropa

Na starém kontinentě je sice také nejoblíbenější barvou bílá, avšak velmi oblíbená je tady také šedá, která se v Evropě umístila hned za bílou barvou a z druhé pozice tak odsunula černou (ta je v severní Americe druhá). V Evropě je tak údajně každý pátý automobil oděn do šedé barvy laku karoserie.

Jenže není šedá jako šedá. Dle společnosti BASF existuje 110 variant šedých odstínů od světle šedé až po tmavou neboli kovově antracitovou. Ještě více možností nabízí modrá barva. Modrých je tak přibližně 140 odstínů! Modrá barva uhájila v Evropě čtvrté místo s podílem 11 procent. Až za ní se umístila stříbrná barva. Modrá je ale oblíbená také v zámoří, v Asii a Tichomoří spolu s červenou barvou se tyto dvě barvy stávají stále oblíbenější.

Velké popularitě se těší metalické nebo perleťové laky, které v roce 2018 měly celé dvě třetiny nově prodaných aut. Metalíza a perleť jsou přirozeně častěji k vidění ve vyšších automobilových segmentech, jistě i z důvodu příplatku.

Současné trendy lakování karoserií aut se snaží více chránit planetu. Třeba větším podílem vodou ředitelných základních laků s minimálním množstvím těkavých organických sloučenin. Toto plus další opatření pomáhá snížit emise oxidu uhličitého až o pětinu.

Tomáš Dusil
Diskuze (163)

Doporučujeme

Avatar - Emel
28. 1. 2019 08:55
Re: myslel jsem, že to pomine?
Bílá bývala japonská klasika. Integra, TypeR... i aktuální TypeR je v bílé fajn.

Líbí se mi bílý Up!, v nějaké té lepší konfiguraci to k tomu autu patří. Podobně to má i Ignis.

Fredova bílá Alfa je taky ok, sice červená je nej, ale bílá je lepší než něco tmavého.

Je spousta aut, na kterých mi nesedí stříbrná (nejčastěji taková ta úplně klasická stříbrná bez odstínu. Pokud někdo chce světlou barvu, pak tedy raději bílou. Například: Mazda 6, Octavia (vč. RS), Megane, Talisman... ten Talisman v kombíku byl asi nejhorší, brr. Přitom na spoustě hlavně starších aut byla stříbrná ok (Fabia I, Octavia I, Focus II, Golf 6)... možná je to jen zvyk?
Avatar - Emel
28. 1. 2019 08:42
Re: Bílá je vhodná na pračku
Skoro bych řekl, že už je to většinový přístup... Škodovka, Ford i Opel mají základ nějakou tu tmavou modrou, VW má už nějakou dobu tu šedou urano.

Dobré to měla Kia, ta mívala bez příplatku červenou... a Nissan myslím taky.

Na druhou stranu ale nemám pocit, že bych těch modrých potkával nějak hodně, třeba Superb je fakt výjimka.
Avatar - Beefcake
26. 1. 2019 21:25
Re: Bílá je vhodná na pračku
Ja jedneho poznam.
Toto je defaultna nepriplatkova: [odkaz]
Avatar - Beefcake
26. 1. 2019 20:45
Re: Rozdil
Ach ten spomienkovy optimizmus : "presla aj tam kde sa dnes nepusti ani nejeden crossover".
Avatar - Beefcake
26. 1. 2019 20:43
N
Nuda, vratane farby, je velmi popularna pri autach :-)