Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejpopulárnější model Shelby není Mustang. Zákazníci preferují něco většího

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Shelby Mustang je legendou amerických silnic, o které někdy slyšel nebo snil snad každý z nás. V posledních letech ho však v popularitě předbíhá podstatně větší stroje.

Příběh modelů Shelby Mustang se začal psát již v roce 1965, kdy bývalý závodník a nadaný konstruktér Carroll Shelby představil vůbec první upravený speciál Shelby Mustang GT350. Ten se stal téměř okamžitě legendou, na kterou navázal ještě extrémnější Shelby Mustang GT500. A i když jsou oba modely dodnes symbolem nejostřejších sportovních Fordů, v prodejích je válcují ostré pick-upy řady F.

Vlastně by nás to ale nemělo tolik překvapovat. Vždyť i samotná automobilka Ford v posledních letech upouští od výroby sedanů a hatchbacků, protože zákazníci touží po něčem větším. Je však překvapivé, že to platí i pro sportovní modely z dílny společnosti Shelby.

Fordy F-series patří dlouhodobě k nejprodávanějším automobilům v USA i na světě, v úpravě Shelby se však mohou pochlubit ještě jednou působivou statistikou. Na každý Shelby Mustang se totiž prodají dva pick-upy Shelby F-Series.

Jonathan Marsh, tiskový mluvčí světoznámého úpravce, v rozhovoru pro kolegy z Autoblog uvedl, že zatímco upravených modelů na podvozku Mustangu se ročně prodá okolo 300 kusů, ostrých verzí pick-upu F-150 se ročně prodá okolo750 kusů. I z toho důvodu muselo Shelby svěřit část výroby externí společnosti – a to navzdory nedávnému zvětšení výrobních prostor. „Nestačíme držet krok s poptávkou,“ uvedl Marsh.

Video se připravuje ...

Sluší se však dodat, že Shelby do svých počtů nezahrnuje nejnovější modely, vozy prodané na zahraničních trzích a modely GT350 a GT500, které v licenci vyrábí automobilka Ford přímo ve svém závodě Flat Rock, kde probíhá i výroba standardního Mustangu. Shelby tak počítá pouze vlastní modely Shelby GT a Super Snake, které dosahují výkonu 700 nebo až 825 koní.

Na druhé straně nabídky pak stojí modely jako Shelby F-150, Shelby Raptor nebo Shelby F-150 Super Snake, pod jejichž kapotou se ukrývají motory o výkonu od cca 525 po cca 750 koní. Na letošní výstavě SEMA 2019 pak Shelby představilo i vrcholný Shelby F-150 Super Snake Sport, pod jehož kapotou může být V8 s výkonem až 770 koní. Výroba každého modelu je ovšem pevně omezena určitým počtem kusů pro každý modelový rok.

První pick-up přitom společnost Shelby upravila v roce 1983, kdy vznikl unikátní prototyp Dodge Ram s výkonem 300 koní. Prvním pick-upem značky Ford, na jehož vývoji se společnost Shelby podílela, byla originální verze Fordu F-150 Rapotor, představená v roce 2013 na autosalonu v New Yorku.

Automobilka původně plánovala omezit nabídku na pouhých 100 kusů ročně, po příval objednávek se však kvóta pětinásobně zvětšila. Od roku 2015 pak ostré pick-upy dokonce začaly v prodejích porážet právě i Mustang.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme