Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejprodávanější Porsche v Evropě za měsíc září vás možná překvapí. Nejezdí na benzin ani naftu

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Statistiky zářijových prodejů nových automobilů v Evropě odhalily jednu docela zajímavou věc. Týká se značky Porsche.

Nejprodávanějším modelem tradiční německé automobilky totiž v září byl Taycan. Tedy nový a poměrně drahý elektromobil. V Česku mimochodem cena Taycanu 4S začíná na 3.020.000 Kč, na podobnou částku vyjde také základní 911 Carrera. Všechny ostatní vozy mají startovací cenu nižší.

Podle čísel, která shromáždila organizace JATO Dynamics a objevila se na twitterovém profilu Car Industry Analysis, se v září letošního roku v Evropě registrovalo 1.183 nových Taycanů.

Na Taycan tak v září připadlo 23,7 procenta všech nově registrovaných vozů značky Porsche ve sledovaných zemích. Na čelo elektrické novince pomohl i propad prodejů ostatních modelů.

Na druhém místě najdeme 911 s 1.097 kusy, na třetím Cayenne se 711. Zajímavé je, že JATO Dynamics rozdělila obě karosářské verze modelu Cayenne na dva samostatné vozy. Kdybychom ke klasickému provedení přičetli také novou variantu Coupé (554 kusů), tohle SUV by v prodejích Taycan překonalo.

Přitom 718 (517 prodaných exemplářů) je vedena jako jedno auto - i když se ve skutečnosti nabízí jako roadster a kupé. Nám každopádně zbývá ještě Macan a Panamera. Crossover hlásí 646 zářezů, Panamera jen 278.

Právě u posledně jmenovaného vozu narazíme také na největší pokles prodejů, Car Industry Analysis uvádí propad o 71 procent. Padal také Macan a 911.

Možná by vás ještě mohlo zajímat, jak si vedl Taycan na poli elektrických vozů. V této skupině Porsche obsadilo 15. příčkou. Nejžádanějším elektromobilem na organizací JATO Dynamics sledovaném trhu byla v září Tesla Model 3, kterou následoval Renault Zoe. Třetí místo má elektrický Hyundai Kona.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme