Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejrychlejší Škoda Octavia všech dob: 325 km/h (video)

Aleš Jungmann
Diskuze (117)
Škoda UK oslavuje 10 let symbolu vRS na britském trhu ve velkém stylu – boří rekordy.

Prototyp odvozený z aktuální Octavie RS vstoupil na amerických solných pláních do exkluzivního klubu automobilů, schopných vyvinout zde rychlost vyšší než 200 mph, tedy 322 kilometrů za hodinu. Speciál dosáhl při šestém pondělním pokusu v rámci akce Bonneville Speed Week rychlosti 202,15 mph, tedy 325 km/h. Za volantem byl žurnalista Richard Meaden.

Do historie automobilky se tak 15.srpen 2011 zapíše jako rekordní. Robert Hazelwood, ředitel Škody UK dodává: "Měsíce pečlivého plánování, testování a příprav se vyplatily. Jde o další sportovní milník automobilky Škoda a zároveň skvělý způsob jak oslavit 10 let symbolu vRS na britském trhu a také 110 let účasti Škody v motorsportu." Protože se rychlosti 322 km/h podařilo překonat se čtyřdenním předstihem, pokusí se tým zaútočit na rekord mezi produkčními dvoulitrovými automobily. Ten má hodnotu 216 mil v hodině (348 km/h).

Automobil tajně připravovaný v posledních měsících technickým oddělením Škody UK v Milton Keynes vznikl ve spolupráci s tuningovým specialistou REVO Technik. Základem vozu je nová Škoda Octavia RS s motorem 2,0 TFSI, která však doznala řadu úprav. Aerodynamika vozu byla zásadně vylepšena snížením o 80 mm, přední část dostala nový pomocný rám s velkým závodním mezichladičem stlačeného vzduchu.

Motor má původ v sériovém provedení Octavie RS, zachováno bylo přímé vstřikování avšak elektronika a přeplňování byly významně přepracovány. Nové turbodmychadlo Garrett o průměru 65 mm dává maximální plnicí tlak 1,93 bar. K supersportovním parametrům pomáhá také závodní palivo se 120ti oktany. Nejvyšší výkon se pohybuje mezi 550 a 600 koňmi, točivý moment vrcholí relativně nízkou hodnotou 450 Nm mezi 6000 a 7700 min-1.

Prototyp splňuje přísné bezpečnostní předpisy Southern California Timing Association (SCTA), Octavia tedy musela dostat bezpečnostní schránku, brzdicí padák a palubní hasicí systém. Upravená Octavie vRS soutěží v již zmíněné dvoulitrové kategorii produkčních aut. Závodí se na 9 mil dlouhé solné pláni, přičemž uprostřed je měřený úsek v délce 1 míle.

Pláně Bonneville Salt Flats se rozprostírají na 50 čtverečních mílích severo-západně od Salt Lake City v americkém státě Utah. Rychlostní rekordy se zde zdolávají už téměř celé století vždy v srpnu.

Aleš Jungmann
Diskuze (117)
Avatar - Hammunasakra
20. 8. 2011 11:59
Re: Rychlost jen něco přes 268km/h
To je! (ale tohle je trochu něco JINÉHO :-)
PS: UPRAVIT vůz - jistě ANO, tohle ale již není "posun/vylepšení" to je "předělání" na něco čím Octavia nikdy NEbude :-|
Avatar - Parda71 (BMWfans)
19. 8. 2011 21:53
Re: Rychlost jen něco přes 325km/h
Ty jsi tady ten tupec, co srovnává nesrovnatelné. Nejde tady vůbec o Komenského (ten výraz jsem použil prostě jen protože mě napadl), tady jde o to, že každý normální člověk si výraz, který nezná vyhledá, aby následně nedal najevo svou hloupost. Tak jako jsi to udělal ty.
O počínání Škody si mysli své, mě je to šumák, ale není mi jedno, když čtu bludy v diskuzi od troubů, což jsi ty, tak se mé reakci nesmíš divit.
Avatar - Hammunasakra
19. 8. 2011 17:40
Re: Oslava
NEmyslím že by vw škodu (někdy) "škrtil" - je to JEHO firma (která dělá PŘESNĚ co on chce - rsp. škoda JE vw/vw JE škoda ;-)
NEmyslím že by se mohli cokoli "naučit a při vývoji pak využít" - know-how škody je dnes ze 100% vw (a to má díky koupi - STEJNÉ koupi jako byla koupě Škody auto - Lamborghini a Bentley a Bugatti myslím docela DOST zkušeností s vysokovýkonnými rychlými vozy ... Octavia upravená na vysoké rychlosti v reálu nejspíš NIČEMU a NEpomůže - je to jen (a z místních reakcí se zdá že ne špatná) reklama ;-)
19. 8. 2011 17:00
Re: Rychlost jen něco přes 325km/h
Nevypadáš jako blb už proto,že jím jsi.Opravdu mě nezajíma dílo Komenskýho a proto nemám potřebu a snahu něco o něm vyhledat.Pro mě a myslím si že i pro většinu jsou daleko čitelnější jiní autoři než Ámos.Zde je podstatnější "rekord" Škody a o něm si myslím své. :-!
Avatar - Hammunasakra
19. 8. 2011 12:00
Re: Rychlost jen něco přes 325km/h
No, já ale (zaprvé) NEjsem Šmoulinka a také (zadruhé) nejsem "od vás" ;-)
"Zvolilo se" - neb to je REKLAMA (a tam "prioritnější" než smysl bývají JINÉ věci :-)
"Změna" běžné Octavie na vůz pro Octavia Cup je řekněme "tuningem", v tomto případě to je jako předělat Ferrari na kombík či něco takového (i TAKOVÉ "šílenosti" tu už bylo, ale MNĚ prostě příjdou "nesmyslné"
Mně prostě příjde "smysluplnější" a "víc se mi líbí", když třeba Ruf přestavuje Porsche (případně z dílů Porsche staví vlastní model) předělané na VELMi vysoký výkon a VELMi vysoké rychlosti - to ANO (přestavba Lamborghini na MPV - to mne NEoslovuje ;-)