Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Největší automobilové trhy světa 2011: USA, Čína a Brazílie

Aleš Dragoun
Diskuze (14)
Čína už není největším trhem s novými automobily, do popředí se vrátily Spojené státy americké. Pro výrobce je důležitá i Brazílie.

V USA bylo od ledna do května zaregistrováno 5,26 milionu nových osobních automobilů (+9,7 %).

Následuje Čína s 4,98 mil. a nárůstem 13,9 %. Říše středu se dostala do popředí po polovině roku 2011, nyní je ale až stříbrná.

Dalších pět zemí se pohybuje od 1,35 milionu (Brazílie) do 0,99 mil. (Rusko).

Největším evropským trhem je tradičně ten německý, země našich západních sousedů skončila čtvrtá.

Recese je zřejmě u konce. Nejrychleji z velkých rostou registrace osobních aut v zemi na východě, která se rozkládá na dvou kontinentech. Rusko si polepšilo o 60,2 %.

Opačný trend ovšem najdeme ještě dále na východě: v Japonsku. Jenže, tamní odbytovou krizi způsobila přírodní katastrofa, prodeje spadly o více než třicet procent. Za stejné období loňského roku patřilo Zemi vycházejícího slunce třetí místo, tehdy si místní koupili 1,9 milionu aut s volantem na opačné straně.

Velmi důležitou zemí se kromě Brazílie stává i Indie.

V USA vedou trucky

Není žádným překvapením, že v americkém žebříčku od ledna do června vede Ford F-Series (264 tisíc aut) před Chevroletem Silverado (182,8 tisíce) a Toyotou Camry (147,5 tis.).

Čtvrtá je její menší kolegyně Corolla (136,7 tisíce), následují Nissan Altima a Ford Fusion.

Jenže, červnové pořadí je trochu jiné. Za oběma trucky totiž skončil třetí Chevrolet Cruze, následoval jej jeho větší kolega Malibu a pátým neúspěšnějším modelem bylo malé SUV Fordu: Escape.

V Číně nejúspěšnější Volkswagen

Pořadí jednotlivých modelů v Číně zatím končí květnem 2011. Dominují Volkswageny. Nejoblíbenějším je sedan Lavida (108,6 tis. ks) před vpravdě historickou Jettou (99,4 tisíce).

Následuje čínský Buick Excelle, což je i nám dobře známý Chevrolet Lacetti. Prodalo se jej 98,5 tisíce. Nabízí se i nová generace GT/XT (Opel Astra J), ta ale mezi nejlepšími zatím chybí. Následují vyloženě čínští zástupci BYD F3 a FAW Xiali N-Series.

V první desítce ovšem najdeme i Chevrolet Cruze a Ford Focus (sedmý, respektive osmý). Focus dokonce v květnu obsadil páté místo. Jak dopadla Škoda Octavia? V měsíčním žebříčku jí patří poslední pozice v první dvacítce, celkově je od ledna na 26 místě. Koupilo si ji přes 52 tisíc Číňanů.

Mimochodem, nejprodávanějším lehkým užitkovým automobilem je Wuling Sunshine s necelými 319 tisíci exempláři. Nejúspěšnější osobní vůz tak překonává takřka trojnásobně.

Brazílie: VW, Fiat a Chevrolet

Fiat má sice v Top 10 brazilského trhu celkem čtyři modely (Uno a příbuznou trojici Strada/Siena /Palio), ale jedničkou je Volkswagen Gol (131,4 tisíce kusů). Dostupné nejsou statistiky pouze do května, ale dokonce do poloviny června.

Třetí příčka za Golem a Unem patří Chevroletu Celta (65,2 tisíce), sedan Corsa je pátý. Mezi nimi je VW Fox, ale tomu se poslední dobou nedaří, v měsíčním (respektive půlměsčním) pořadí je až dvanáctý.

Do první desítky se vešel ještě tříprostorový Ford Fiesta a Volkswagen Voyage. Francouzský Renault se mezi nejlepší nevešel, nejprodávanější Sandero je čtrnácté.

Aleš Dragoun
Diskuze (14)
Avatar - Barrichello
8. 7. 2011 09:20
Re: USA jsou zpět
Jo těší.
Někoho těší nárůst Audi, mě těší nárůst někoho jinýho.

Co je na tom nepochopitelnýho?
Avatar - gld
7. 7. 2011 13:54
Re: USA jsou zpět
a to ťa teší..prečo?
Avatar - Barrichello
7. 7. 2011 09:32
Re: USA jsou zpět
Jednak se ted daří americkým koncernům díky problémům japonců, dokonce se zvýšil prodej amerických aut i na japonském trhu, hehehe a to o 25% a navíc americký trh se opět stává jedním z nejdůležitějších.
Avatar - Barrichello
7. 7. 2011 09:31
Re: Červen 2011 - Velká trojka opět první
Toyota pro nás není soupeř (pro Chrysler) pro nás je soupeř Honda a tu už sme i loni jednou porazili, letos už 2x :-) a další měsíce loni i letos byly tzv. o fous.....

5. 7. 2011 15:16
Re: Labutí píseň
Jasně, labutí píseň - sečti si jenom Německo, Francii a Británii, asi nevíš co je to labutí píseň....