Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Největší sedan světa tahal sovětské Tupolevy. Vážil třicet tun

Mirek Mazal
Diskuze (42)

Sovětský výrobce nákladních vozidel se rozhodl postavit osobní automobil – z toho nemohlo vzniknout nic jiného než monstrózní originál. Téměř třicetitunový sedan neměl většího a těžšího konkurenta.

Svébytné sovětské impérium v mnoha automobilových ohledech zaostávalo, přestože některá specifika dokázala fascinovat zbytek světa. Neustává obdiv vůči těžkotonážním prototypům určeným do náročných podmínek. Pojízdné hromady poctivého železa zastupuje i dnešní předmět uznání a obdivu, tím je jak jinak než největší a zřejmě i nejtěžší sedan planety.

Bizarní model MAZ-541 v mnoha ohledech splňuje definici osobního automobilu kategorie sedan. Neobyčejné zařazení nadstandardně velkého exota podtrhuje charakteristický tvar karoserie a prostorný interiér vybavený dvěma řadami sedadel a párem dveří na každé straně. I když ty zadní sloužily servisním účelům, podmínky zařazení mezi sedany byly splněny. Větší rozpor by mohl vznikat zařazením mezi osobní automobily, protože v konečném důsledku těžká mašina sloužila jako letištní tahač dlouhý 7,8 a široký 3,4 metru.

MAZ-541 vděčí za svůj futuristický vzhled rychlému růstu letecké dopravy, která se odehrávala především na letišti Moskva-Šeremeťjevo. Na sovětských letištích začali figurovat obři jako Iljušin Il-62 nebo Tupolevy Tu-114 či Tu-144. Symboly nebeské přepravy SSSR bylo potřeba obsluhovat před vzletem i po přistání, což nebylo v silách běžné letištní techniky nasazované dříve. Kapacitu efektivních tahačů posílil nástup zvláštních MAZů.

Dělostřelecký MAZ-535 nevykazoval obratnost při tahání Tupolevů, vznikalo více nebezpečných situací než klidných parkovacích manévrů. S přihlédnutím k hrozbám nehody začal v roce 1956 automobilový závod z Minsku vyvíjet nový letištní prototyp, který by mohl nově zajistit odtah letadel vzletové hmotnosti až 85 tun.

Možná komicky vypadající sedan typu 541 byl konstrukčně posazen co nejníže ranveji, aby se usnadnilo přiblížení k podvozku taženého letounu bez potenciálního poškození přední části trupu. Obsluha měla umožněno pracovat hned na dvou řídících stanovištích prostorného interiéru, kde bylo snadné přesedat mezi ovládacími stanicemi s pedály, volantem a řadicí pákou. Pracovník letiště si tak mohl přesně najet, poté změnil posed o 180 stupňů a dále dokončil manévr závěsu bez nutnosti otáčení hlavy nebo koukání do zrcátek. Po připojení Tupoleva zbývalo usednout zpět do původního směru vpřed a odvézt letoun na požadované stanoviště.

Za povšimnutí stojí hrozivě naddimenzovaná zadní kola vypůjčená z těžařského sklápěče MAZ-525. Přední náprava je zakončena koly nákladního YaAZu-214, které jsou též neobyčejných rozměrů, ovšem na zadní osu se nic nedotahuje. Pohon 4x4 s odpojitelným předkem spoléhal na adhezi zadní části, za účelem stoprocentní přilnavosti k letištní ploše byla hmotnost MAZu-541 zvýšena na 28 tun.

Přerostlý sedan poháněl projektově letecký vznětový motor D12-A o objemu 38,8 litru a výkonu v rozmezí zhruba 400 až 600 koní. Naftová jednotka V12 se ve vzduchu nikdy neujala, naopak skončila jako hnací síla armádních tanků. Modernizované provedení strojovny z 30. let se používá u těžkých kolových traktorů. Spotřeba paliva nikdy nebyla předností tohoto dvanáctiválce, tahací MAZ dokázal polknout asi 45 litrů za hodinu provozu, což bylo 130 litrů na 100 odjetých kilometrů. Maximální rychlost dosahovala 30 km/h. 

Zkušební provoz leteckého sluhy začal na konci 50. let minulého století. Celkem byly vyrobeny tři koncepty, které zkušebně fungovaly docela úspěšně zhruba dvě dekády. Postupem času však rostla hmotnost přemisťovaných letadel a tím současně stouply i technické požadavky na letištní automobily. Zbývajících 10 kusů, které si objednalo ministerstvo leteckého průmyslu, nebylo nikdy smontováno.

Mirek Mazal
Diskuze (42)

Doporučujeme

28. 1. 2021 22:27
Re: Sedan?
Co pozeram so synom (3roky) rozpravky, tak tam ty sedany naozaj takto vyzeraju:).
Avatar - Barrichello
27. 1. 2021 12:33
Re: me to pripomina ruskyho burlaka na volze
Oni to tak dobře obšlehli, že letěli jako první vid :-)
Avatar - Barrichello
27. 1. 2021 12:32
Re: Re: Re: Sedan?
Myslím že lidi používaj víc výrobků z ruska, kámoš má 4 žigulíky, jám mam ruskou obývací stěnu, děla měl ruskou telvizi, zapalovač, rádio, celou gola sadu, otec používal na mazání ruské letecké oleje, které zbyly ve fabrice po ukončení letecké výroby a byly fabrice k ničemu už :-)

A po světe jezdí ruská auta, nákladáky, traktory, bagry, lokomotivy atd. A samozřejmě vojenská technika a kolik nákladů komerčním firmám vynesly ruské rakety Sojuz, Progres, Rokos a letos začne i Angara - pravidelní zákazníci Francie, Jižní Korea, USA, SAE a další

Jo jinak v červnu má letět další Angara A5, už třetí celkově a na podzim druhá Angara A1.2 (ta už s komerčním nákladem)

V dubnu má letět k ISS nový ruský modul Nauka s Protonem-M a chystá se další spousta projektů. Ano jde to pomalu, je tam velká korupce, to všechno vím, ale to nemá nic společného s tím, že tam nic neumí, nejsou chopni vyvinout a vyrobit.

A co jaderné lektrárny a reaktor ypostavené rusy, má je půl světa, celé bývalé SSSR, my, slovensko, madarsko, finsko, čína a řada dalších a neustále staví nové. K tomu i komerční doprava ledoborcy jak turistů tak služby pro lodě proplouvající severní trasou atd atd

Nemluvě o exportu potravin a alkoholu do celého světa. A i obilí, Rusko je velký exportér pšenice, některé roky bylo i první na světe.

Takže to že Rusko světu nic nedá krom nerostných surovin sou těžké plky.
26. 1. 2021 19:56
Re: Sedan?
Co zvýšit mazivost podílem Meřo? Pomohlo by to?
Avatar - Ozzman
26. 1. 2021 18:01
Re: Re: Re: Sedan?
No ale i když měli skvělé nápady, tak máloco dali světu, buď to nefungovalo, nebo to bylo absolutně k ničemu, protože kdyby ne, tak se to prosadi. Celý svět by teď kupoval jejich výrobky. Poslední dobry byl kalasnikov :D to je největší úspěch, každé africké dítě po něm touží..