Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Největší výhoda elektromobilu v Praze brzy skončí! Hřib chce vyhnat auta z centra

Stanislav Kolman
Diskuze (49)

Parkování na modrých zónách v Praze bez poplatku byl u nás jeden z největších benefitů, kterého se majitel s koupí elektromobilu dočkal. Brzy však skončí i toto zvýhodnění.

Současné vedení města chystá rozsáhlou úpravu systému parkování na území Prahy, která má zvýhodnit především místní obyvatele. Zároveň tím skončí i výhoda pro majitele elektromobilů, kteří dodnes na modrých zónách v centru parkují bez poplatku. To platilo i pro některé plug-in hybridy, které díky nízkým tabulkovým emisím rovněž dosahují na „elektrické“ registrační značky.

„Máme v koaliční smlouvě, že budeme reformovat celý systém s cílem zklidnit dopravu v centru,“ řekl náměstek pražského primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) v rozhovoru pro TV Nova. Detailní podmínky se sice ještě ladí s městskými částmi, už teď je ale jasné, že podpora elektromobilů skončí. „Je to věc, která měla smysl v minulosti, ale teď už ho nedává. Elektromobil zabírá místo jako kterékoliv jiné auto,“ uvedl Hřib.

Video se připravuje ...

Podle zjištění serveru Aktuálně.cz by reforma parkování měla být reálně hotova do konce tohoto roku a v platnost může vstoupit od ledna 2024. Pokud tedy skutečně všechno dopadne tak, jak Piráti společně s koaličními partnery plánují (za zrušení zvýhodnění elektroaut v centru Prahy je třeba i radní pro Prahu 1 Richard Bureš za ODS), majitelé vozů s „elektrickými“ registračkami mohou tento benefit využívat už jen posledních pár měsíců.

Řeší se však i další úskalí související s parkováním v centru Prahy. Třeba fakt, že řemeslníci si vysokou cenu parkovného přičtou ke svým službám, nebo že rezidenční karty stojí stejně v centru města, ale i na okraji. Uvidíme, jakou podobu tedy finální úprava samotného systému přinese. Buď jak buď, elektroauta to mají nejspíš definitivně spočítané.

Stanislav Kolman
Diskuze (49)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
11. 6. 2023 23:43
Re: elektronické mýto pro všechny a všude
Bolševici nařizovali lidem co je pro ně dobré, omezovali, zakazovali, zvýhodnovali a regulovali.

Přesně to dělaj vaši zelený soudruzi co si tak styděj říkat :-)
Avatar - Barry Lyndon
10. 6. 2023 11:00
Re: elektronické mýto pro všechny a všude
Bran by stačilo pár jen pro kontrolu, jestli někdo nešidí, jinak samozřejmě přes satelit...
Avatar - Barry Lyndon
9. 6. 2023 23:51
Re: elektronické mýto pro všechny a všude
Mýto je bolševický výmysl? Ale no tak, je to přesně naopak... Za bolševika, kdy bylo všechno všech, to byli právě vládní dezoláti, co naprosto kašlali na životní prostředí a podle toho to tu taky vypadalo...
Avatar - Mokrous
9. 6. 2023 20:32
Re: Dálnice
:D :D :D
Avatar - speedfred
9. 6. 2023 20:27
Re: Dálnice
To nemusíš, stačí keď opravia cesty na tvoje náklady.