Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Německý Alphavan 4x4 je obytný Sprinter pro dobrodruhy milující pohodlí

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Renomovaný výrobce obytných vozů se tentokrát rozhodl vsadit na dobrodružnější charakter a offroadové doplňky v kombinaci s moderní technologickou výbavou.

Německá společnost Alphavan se zaměřuje na výrobu luxusnějších a prémiových obytných vozů, se kterými již v minulých letech získala i různá ocenění, včetně Red Dot Award. Brzy však svou nabídku rozšíří také o model určený dobrodruhům, kteří se nechtějí pohybovat jen po zpevněných cestách.

Základe nového Alphavan 4x4 se opět stane Mercedes Sprinter, tentokrát s pohonem všech kol, jehož podvozek by měl projít lehkými úpravami. Automobilka zatím kompletní detaily neodkryla, s tím čeká až na srpnový Caravan Salon v Düsseldorfu, už na prvních fotkách ale můžeme vidět terénní obutí, decentní oplastování a zřejmě i vyšší světlost.

Kabina by pak měla nabídnout tradiční prostornost vozů Alphavan, ostatně použitý Sprinter měří skoro 3 metry na výšku a okolo 7,4 metru na délku. Designéři navíc s prostorem pracovali maximálně efektivně, což krásně ilustruje rozdělení zadní části kabiny do dvou pater.

Vzadu dole je totiž praktický malý „sklad“, který může být upraven podle potřeb či požadavků zákazníka. Může zde vzniknout sklad sportovního vybavení, nebo naopak odpočinkový/herní plácek pro děti, kam je možné instalovat i další matraci na spaní. V horním patře je pak pohodlná postel.

V kabině dál nechybí vybavená kuchyň, komfortní posezení, televize, atd. Zkrátka kompletní výbava pro komfortní cestování. Edice 4x4 ovšem bude také první, která nabídne prémiové digitální služby a konektivitu. Na palubní desce totiž bude systém MBUX, který kromě navigace se zobrazením dopravy v reálném čase nabídne i wifi nebo vzdálený přístup k vozu.

Prostřednictvím Mercedes-Benz Advanced Control (MBAC) pak může posádka pohodlně ovládat vyhřívání či osvětlení, kontrolovat nabití baterie i stav elektronických systémů, atd. To vše buď prostřednictvím 10,25“ dotykového displeje nad bočními vstupními dveřmi, nebo přes mobilní telefon.

Společnost Alphavan prozatím nezveřejnila cenu edice 4x4, rozhodně však nepůjde o levné zboží. Některé prémiové modely z jejich nabídky totiž začínají na cenách okolo 155.000 euro, přičemž edice 4x4 zřejmě nebude žádné holátko. Cena však bude pravděpodobně zveřejněna s konkrétními parametry až během srpnové výstavy obytných vozů v Düsseldorfu.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme