Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Neoplan Cityliner Euro 6 dosáhl extrémně nízké spotřeby paliva (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Neoplan Cityliner v provedení s motorem Euro 6 pokořil hranici spotřeby 20 litrů paliva na 100 km na dálkové trase.

MAN prostřednictvím modelu Cityliner s šestiválcovým motorem MAN D26 v provedení Euro 6 o výkonu 324 kW předvedl jak hospodárně mohou zacházet s palivem moderní zájezdové autobusy.

Ve spolupráci s TÜV Süd byl definován celkem 1320 km dlouhý okruh, který může být považován v případě autobusového zájezdu za reprezentativní. Úseky trati byly rozděleny na dálnici, silnice 1. třídy a městské úseky.

Zkoušený Cityliner byl dle své obsaditelnosti a přípustné celkové hmotnosti odpovídajícím způsobem naložen. Testovací jízda byla realizována s profesionálním řidičem autobusů a konala se během dvou dnů v týdnu v podmínkách reálného provozu. Během testovacích jízd nedošlo k žádným přerušením či podobným situacím.

Po vyhodnocení dat shromážděných během jízdy byla Citylineru certifikována spotřeba pohonných hmot dosahující průměrných 19,8 litru na 100 km. Nízká spotřeba pohonných hmot znamená rovněž nízké emise CO2.

Při 60% vytížení dosahuje Cityliner velmi nízké produkce emisí CO2 zhruba 18 gramů na osobokilometr. Je to ve srovnání s letadlem (230,7 g CO2/osobokm), osobním automobilem (142,3 g CO2/ osobokm) a železnicí (45,2 g CO2/ osobokm) vynikající hodnota, jak dokazují čísla zveřejněná Spolkovým úřadem pro životní prostředí. Pokud je autobus vytížen plně, klesají emise CO2 na 11 g/osobokm.

Vynikajících hodnot spotřeby paliva dosahuje Cityliner díky souhře více faktorů. Ty představuje například design autobusů Neoplan, který rozhodujícím způsobem ovlivňuje aerodynamické vlastnosti vozidla. V případě Citylineru bylo dosaženo mimořádně nízkého koeficientu odporu vzduchu (cW) zhruba 0,35.

Důsledně lehká konstrukce se stará o to, že nemusí být přepravována velká hmotnost. V kombinaci s efektivním motorem MAN Euro 6, automatizovanou převodovkou MAN TipMatic a hospodárnému způsobu jízdy šetří provozovatelé autobusů výrazným způsobem při tankování.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
4. 1. 2014 01:54
Re: ok
A proč myslíš, že Volvo nějak moc žere? Dnes už to asi neplatí, když jede plně obsazenej autobus SA v kombinaci Volvo Irizar Pb s 63 místy a 15 metry délky pod 25 na 100. To mi přijde jako dobrá spotřeba.
Avatar - eLzyx
3. 1. 2014 08:48
Re: Super
spotřeba je to pěkná, ale ... otázkou je, jakým způsobem bylo dosaženo odlehčení, případně jakou to bude mít spotřebu lidských životů v případě převrácení do příkopu.
(já si raději budu nadále vozit zadek v osobáčku od Volva, i když má až 12x horší CO2/osobokm, resp. 2,5x v případě plně obsazeného auta)
Avatar - ericho33
3. 1. 2014 08:06
Super
Takto sa má získavať údaj o spotrebe a nie tam tie laboratórne testy a počty.
A tá spotreba je fantastická :yes: