Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nesháníte stylový transportér na klasické Porsche? Tenhle je zrovna k mání

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Nemáte náhodou Porsche z 60. let? Jestli ano, nechcete k němu také stylový odvoz?

Na prodej je totiž Gillig Model 590H z roku 1963 upravený do podoby autopřepravníku. Jeho podoba se navíc inspirovala u skutečného transportéru, jaký závodní tým Porsche používalo. Šlo však o Mercedes-Benz.

Gillig je ale také zajímavý. Tento konkrétní kus údajně nejprve sloužil k převozu limuzíny amerického prezidenta. Po letech pak vůz ve zbědovaném stavu objevil chlapík jménem Jerry Peters, který se rozhodl ho dát zpátky dohromady. Ovšem tedy v poněkud jiné podobě.

Peters vyměnil všechny panely karoserie, nechal si na zakázku vyrobit nová hliníková kola, upravil techniku. A dokonce vyměnil také motor, místo původního zážehového řadového šestiválce o objemu 9,7 litru, který byl prý extrémně "užraný", nainstaloval o něco úspornější sedmilitrový dvoutaktní diesel, který doplňuje přeplňování kompresorem i turbodmychadlem. Nová jednotka poskytuje výkon téměř 290 koní a 1090 N.m točivého momentu.

O nové livreji už byla řeč a sami si ji můžete prohlédnout v galerii. Vůz dostal červenou karoserii s šedou spodní částí, velké nápisy Porsche na bocích a také výrazná loga automobilky.

Renovací prošel samozřejmě i interiér, v kabině jsou nová sedadla čalouněná kůží ve vínové barvě, volant s logem Porsche a přístrojová deska s hliníkovým panelem. V prostoru na auto najdeme dřevěnou podlahu a umakartové stěnové panely. Nechybí stylová výzdoba.

Jestli se vám tenhle transportér libí, pak vás možná trochu zklame, že je k mání až ve Spojených státech amerických. Navíc formou aukce - draží se na webu Bring a Trailer, cena se tedy může vyšplhat opravdu vysoko.

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - mariov8
22. 3. 2022 13:35
Onan
Onan je výrobcem diesel generátorů a průmyslových agregátů, nyní patřící pod Cummins, jsou to 2 výrobci. Byť ten jeden je v područí druhého. Což nic nemění na poněkud nešťastné obchodní značce.
Avatar - Stejsn
20. 3. 2022 18:15
Fotka č. 56
Cummins Onan? To se ten motor fakt takhle jmenuje? No tě prsk..