Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

New Stratos: Šéf Ferrari za volantem prototypu (video)

Diskuze (14)
Nový Stratos okusil testovací trať ve Fioranu a dostal oficiální posvěcení od šéfa Ferrari.

Projekt New Stratos sice navazuje na legendární Lancii, její karoserii ale navrhlo a staví studio Pininfarina (mimochodem u zrodu původního Stratosu stál konkurent Bertone) a útroby pochází z Ferrari 430 Scuderia. Jedná se o zakázkovou práci, kterou financuje a částečně řídí německý průmyslník Michael Stoschek.

Samotná přestavba Ferrari na svébytný zakázkový model je sice finančně i časově náročná, stále se ale bez ohledu na výsledek jedná o soukromou iniciativu. Lépe řečeno: jednalo. New Stratos byl totiž přistaven na tovární testovací dráhu Ferrari ve Fioranu, kde se za jeho volant usadil Luca di Montezemolo, šéf Ferrari.

Stratos se u této příležitosti dočkal oficiálního uznání od Ferrari a na stvrzení tohoto aktu se di Montezemolo podepsal na kryt motoru. Této pocty se v posledním desetiletí dostalo jen několika zakázkovým autům – nejznámějšími jsou například Ferrari P4/5 od Pininfariny, GG50 od Giorgetta Giugiara nebo Ferrari 575 GTZ od Zagata.

Podmínky k oficiálnímu udělení znaku Ferrari jsou poměrně striktní. Automobilka si stanovuje omezení, která musí stavitel dodržet, aby auto mohl nést znáčky Ferrari. Mimo jiné nesmí podstoupit žádné zásahy na motoru, aby auto dosahovalo továrního výkonu i garantované životnosti.

Diskuze (14)
24. 11. 2010 23:44
Re: Povedla se
:-) Až na věky, ámen :-)
Avatar - R32
24. 11. 2010 23:19
Re: Po vzoru
Apropo... Lancia s tým (až na originál :-) ) nemá nič spoločné... čiže auto nevyvinula a ani nebude vyrábať.
24. 11. 2010 21:17
Povedla se
Přestože jsem po ní 24.11. plivnul trochu jedovatou slinu - a na tom, že nemá moc šancí na život i nadále trvám, musím uznat, že z reinkarnovaných legend (hezký obrat Dinara) je dle mého názoru jedna z nejpovedenějších. Možná i právě proto, že si přímo nedělá ambice na sériovou výrobu a není tudíž tolik omezována a svazována, se mohla takhle podařit.

Ne že bych úplně fandil umělému dýchání a masážím srdce u automobilových mrtvol (někdo řekne, že jsem cynik, to jsou přece legendy), ale myslel jsem si, že nejlépe to jde Frankovi Stephensonovi (Mini, F500, a nové X5, F430 ........). Musím ale uznat, že trefit to umí i u Pininfariny.

Ať je to jakkoliv bláznivá věc, jakkoli drahá a i třeba zbytečná, své mámě se podobá dokonale a i když má jiného tátu, není to vůbec na škodu. A technika Ferrari je také důstojná a "tradiční" i když o tradicích Ferrari Themy je lépe raději pomlčet.

Chladného mě i v pokročilejším věku rozhodně nenechává. A to je, myslím, dobře.
Avatar - dicky
24. 11. 2010 16:49
lotus
vypada to jak zvetseni lotus elise me se to absolutne nelibi ale par blaznu to urco koupi za nemali obnusek jako sberatelskou raritu.
Avatar - Dinar
24. 11. 2010 15:10
Re: Emoce
Vidíš, a to je právě to, co se mi na tom tak moc líbí, kdyby tu historickou paralelu tlačili směrem k nějakému "silničnímu soutěžáku" á la impreza, tak mě to nezaujme, ale ta kombinace se supersportem je jedinečná. Je to Féro, ale není to Féro, např. proti Italii má pro mě tohle auto neskutečný koule, z hlediska designu. Když se na tu černou bestii dívám, je mi jedno za kolik přesně dá z nuly na sto nebo jakou má cenovku, prostě Stoschekovi tleskám a zdvihám :yes: :yes: ;-)