Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan bude vyrábět auta i v Koreji

David Bureš
Diskuze (0)
Výrobou v Jižní Koreji chce Nissan snížit cenu svého crossoveru Rogue.

Nissan oznámil, že crossover Rogue bude nově vyráběn v Jižní Koreji, v továrně Renault Samsung Motors. Do závodu kvůli tomu japonská automobilka investuje 160 milionů dolarů (cca 3,4 miliardy korun).

Výroba Rogue v jihokorejské továrně bude zahájena v roce 2014. Nissan chce v Koreji vyrábět až 80.000 exemplářů tohoto crossoveru ročně. Rogue byl loni ve Spojených státech po sedanu Altima druhým nejprodávanějším modelem značky, tento kompaktní crossover si oblíbily především ženy.

Tímto krokem chce automobilka zmírnit dopad silného japonského jenu a pokrýt významnou poptávku, navíc bude těžit z dohody mezi USA a Jižní Koreou o volném obchodu. Díky tomu Nissan bude moci zvýšit cenovou konkurenceschopnost modelu Rogue na americkém trhu.

Tento krok pomůže i Samsungu, bude totiž lépe využita kapacita jeho továrny v Busanu. Ta letos vyrobí jen zhruba 180 tisíc aut, přestože její výrobní kapacita činí 300.000 aut ročně.

V současnosti Rogue vzniká v Japonsku. V budoucnu bude vedle Koreje vyráběn také přímo v USA. Z továrny v Tennessee má ročně vyjíždět 100 až 120 tisíc kusů tohoto crossoveru ročně.

Nissan vyrábí automobily na čtyřech kontinentech. Pro evropské zákazníky jsou důležité především ty v Evropě – v anglickém Sunderlandu (Qashqai, Note, Juke), v Barceloně (například Pathfinder a Navara) a Petrohradě (X-Trail, Murano nebo Teana). Micra se pak vyrábí v Indii, další modely zase v Japonsku (370Z, GT-R).

Ve Spojených státech Nissan pro zdejší trh vyrábí vozy ve dvou továrnách – ve Smyrně v Tennessee (Xterra, Altima nebo Maxima) a v Cantonu v Mississippi (Armada nebo Altima).

David Bureš
Diskuze (0)