Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Nissan Leaf – Zase o krok blíž normálním lidem

David Bureš
Diskuze (158)
Druhá generace Nissanu Leaf dobře ukazuje vývoj elektromobilů v posledních letech. Stále není pro každého, rozhodně ale zaujme více než předchůdce.


Design, interiér


Stále více automobilek dnes odhaluje své plány na expanzi v oblasti elektřinou poháněných automobilů. Jenže vedle Tesly je tu ještě jedna značka, která je v tomto směru o krok napřed a dá se považovat za průkopníka elektrického pohonu. Je jí Nissan, který svůj elektromobil Leaf prodává od roku 2010, přičemž za tu dobu se z něj stal nejprodávanější elektromobil světa. Po sedmi letech ale nastal čas na mezigenerační výměnu.

A tak loni debutovala druhá generace, která reagovala na trendy a přiváží modernější techniku. Vývoj baterií kráčí dnes mílovými kroky dopředu, a tak je každý rok v této oblasti znát. Jen o lepších akumulátorech pro větší dojezd to ale není, nový Leaf se navzdory prodejním úspěchům předchůdce změnil i v jiných oblastech. Zda opravdu k lepšímu, jsme zjišťovali přímo na českých silnicích v průběhu týdenního testování.

Místo podivína krasavec

Na první pohled znatelnou změnou druhé generace Leafu je jeho vzhled. Jestliže předchůdce dorazil v roce 2010 sice s futuristickým, ale poněkud podivným vzhledem, novinka vsadila na konvenčnější tvary. Elektrický pohon v útrobách byste podle tvarů určitě nehádali, s ohledem na to, že velká část dnešních elektromobilů stále zachovává futuristické tvary, klidně byste ho považovali za konvenční kompakt se spalovacím motorem. Až zaslepená maska nebo chybějící koncovky výfuku prozradí, že tohle není nějaká nová Almera, ale skutečně elektromobil.

On to je ale obecný trend v automobilovém průmyslu, spolu s tím, jak se elektromobily chtějí stát volbou pro co stále širší skupinu zákazníků a už ne jen volbou nadšenců. I proto letos představené Audi e-tron nebo Mercedes-Benz EQC nepůsobí tak nekonvenčně, jak by asi vypadaly, kdyby měly na trh vstoupit před pár lety.

Je ale vlastně jedno, jestli novinka Nissanu vypadá futuristicky, nebo konvenčně, hlavní je, jestli je pohledná. A to nový Leaf opravdu je! Zvlášť šmrncovní je ve dvoubarevné karoserii testovaného kousku, kombinující perleťově bílý základ karoserie s černou střechou a kryty zrcátek za 29.900 korun. Oku lahodící tvary přitom nebývají zvykem u vozu, u něhož se myslelo na co nejlepší aerodynamiku, která pomáhá dojezdu. Výsledkem je součinitel aerodynamického odporu s hodnotou 0,28. Konkrétně optimalizovaná podlaha a upravené zadní spoilery na bocích okna prodlužují dojezd o 2,5 kilometru. Z hlediska rozměrů se Leaf mimochodem natáhl o 45 mm na 4.490 mm, rozvor 2.700 mm zůstal zachován.

Slušný prostor

Také uvnitř je to vlastně běžné auto, tedy až na zachování ovládání z první generace. To znamená zvláštní „bobek,“ pomocí něhož volíte režim pro jízdu vpřed, vzad a neutrál, místo tradiční řadicí (volicí) páky, zachován byl též panel ovládající klimatizaci. Použité tvrdé plasty vlastně nevadí, kabina totiž vypadá pěkně, lesklé plasty se ale samozřejmě rychle opatlají.

nissan elektromobil alternativnipohony testy nissan elektromobil alternativnipohony testy  

Bohužel však Leafu zůstaly některé neduhy předchůdce, které srážejí jinak pozitivní dojem. Za volantem jsme se sice dovedli srovnat, přesto bychom očekávali nejen výškové, ale také podélné nastavování volantu. Pulzní stahování má pak jen okno řidiče, jehož tlačítko je navíc z hlediska ovládání oken jediné podsvícené.

Hodně zastaralý je pak multimediální systém. Sedmipalcová obrazovka by tolik nevadila, zastaralá grafika nebo nízké rozlišení ale ano. Třeba při couvání toho v zadní parkovací kameře moc neuvidíte, tak nízké rozlišení obraz má. Ovládání je navíc zbytečně složité. Vadí nám to o to víc, že elektrovozy nadále pořizují hlavně milovníci moderních technologií, a to multimediální systém Leafu není ani zdaleka.

Naopak palubní počítač stojí za to. Zobrazuje širokou záplavu informací - nejen to, za jak dlouho se baterie nabijí, ale třeba i jejich kapacitu, v průběhu let tak můžete sledovat, na kolik klesla. Jen škoda, že si počítač nepředává informace s infotainmentem a oba systémy fungují odděleně. K dispozici je pak vedle vyhřívaných sedadel (i vzadu) také vyhřívaný volant, což pomáhá komfortu v zimních měsících.

Leaf však dokáže zaujmout vnitřním prostorem. Vpředu je vše v pořádku všemi směry, jen počítejte s tím, že jakožto elektromobil Leaf není žádný sportovec, a tak sedačky postrádají boční vedení. Jinak jsou ale nadmíru pohodlné, jen řidiče bude obtěžovat vystouplý středový tunel, tlačící do nohy. Naopak vzadu nám stejně jako u předchůdce vadí podivný posaz, vysoká podlaha kvůli zástavbě baterií (umístěny jsou v prostoru od předních sedadel po konec opěradel zadní lavice) znamená, že sedíte s pokrčenýma nohama. Středový tunel tu navíc zůstává také hodně vysoký, což omezuje prostor pro cestujícího uprostřed. Před koleny je ale hodně místa a se 185 centimetry výšky mám mírnou rezervu také nad hlavou.

Špatné to není se zavazadlovým prostorem, který je s udávaným objemem 400 litrů slušně velký. Na délku měří 82 centimetrů, na šířku 99 centimetrů a pod platem je 60 centimetrů vysoký. Škoda jen, že ho v nejvyšší výbavě Tekna omezuje subwoofer hudebního systému Bose. Bez něj má kufr Leafu ještě o 15 litrů objemu více.

Motor, jízdní vlastnosti


Ideální do města

Nová technika v útrobách pak možná není viditelnou změnou, v praxi ji ale oceníte možná více než pohlednější design a prostornější interiér. Nový elektromotor poskytuje výkon 110 kW a točivý moment 320 N.m, což je na 4,49 metru dlouhý hatchback slušná síla, zvlášť s přihlédnutím k tomu, že předchozí Leaf nabízel 80 kW a 254 N.m.

Leaf je tak opravdový čipera, což dokazuje také údaj o zrychlení - z 0 na 100 km/h japonský elektromobil zrychlí za 7,9 sekundy, což už je solidní číslo, na které stačí málokterý kompakt s konvenčním spalovacím motorem. Nutno ale podotknout, že nad stovkou už Leafu klesá elán, ostatně maximální rychlost činí jen 144 km/h. To dokazuje, že tenhle Nissan je primárně určen do města a na okresky a že se mu na dálnici tolik nelíbí.

Ostatně na dálnici se ukazují nadále limitující baterie. Mezigeneračně sice jejich kapacita vzrostla na velice slušných 40 kWh, jenže zrovna na dálnici nevystačí při běžném tempu ani na ujetí 200 kilometrů. Při dálniční sto třicítce se spotřeba energie pohybuje okolo 24 kWh, a tak v tomto režimu Leaf ujede něco málo přes 160 kilometrů.

nissan elektromobil alternativnipohony testy nissan elektromobil alternativnipohony testy  

To ve městě se dá spotřeba srazit pod 13 kWh, což už stačí na ujetí více než 300 kilometrů. Pokud tak Leaf chcete hlavně jako auto pro dojíždění do práce, je vhodným kandidátem. Při takovém režimu jsme třeba v Praze zjistili, že bychom ho ani přes pracovní týden nemuseli nabíjet a stejně by nám jeho dojezd stačil. Špatné to není ani při provozním režimu na okreskách, kde si Leaf v průměru vzal okolo 15 kWh. V takovém případě ujedete přes 260 kilometrů. A to vám ve většině případů bude stačit. A navíc to docela odpovídá i normovanému dojezdu podle WLTP, činící 270 kilometrů. To starší metodika NEDC se opět projevuje jako nereálná, podle ní Leaf ujede 350 kilometrů, což v běžném provozu půjde opravdu těžko.

Jak je pak u elektromobilů zvykem, baterie lze dobíjet různými způsoby. Jestliže zvolíte běžnou zásuvku (s výkonem 3 kW), počítejte s tím, že úplné dobití trvá dlouhých 21 hodin. To je zkrátka daň za vysokou kapacitu akumulátoru. Jestli ale zvolíte 6kW wallbox, srazíte tuto dobu na 7,5 hodiny, v případě rychlonabíječky CHAdeMO (50 kW) pak tento proces trvá jen dvě hodiny. Na 80 % kapacity se však dokážete dostat už za 40 minut.

Jaký je život s e-Pedalem?

Jestliže taková Tesla se hodně chlubí jízdními schopnostmi svých aut, Nissan jasně přiznává pohodový charakter Leafu. Ostatně ani tu není nějaký sportovní mód, vedle výchozího jízdního režimu je tu leda mód eko s otupenými reakcemi. Podvozek tvořený vpředu vzpěrami McPherson a torzní příčkou s vlečenými rameny vzadu je pak měkce naladěn, tlumení je na slušné úrovni, byť od zadní nápravy se tu a tam ozve tupá rána.

Navzdory nízkému těžišti není Leaf autem, s nímž byste krouhali jednu zatáčku za druhou. O měkkých sedačkách s minimálním bočním vedením už byla řeč, navíc musíte v oblouku počítat s většími náklony karoserie. Leaf ostatně dává jasně najevo, že se mu rychlejší jízda moc nelíbí. Užší pneumatiky Dunlop Ensafe (215/50 R17) neposkytnou tolik jistoty, nedotáčivý charakter je při rychlém průjezdu obloukem jasně znatelný. Ani řízení neposkytne tolik zpětné vazby.

nissan elektromobil alternativnipohony testy nissan elektromobil alternativnipohony testy  

Důležitou novinkou druhé generace Leafu je i tzv. e-Pedal, který při citlivém zacházení znamená, že vůbec nemusíte využívat konvenční brzdu. Při sepnutí této funkce ovladačem na středovém tunelu totiž auto při uvolnění pedálu plynu rekuperuje tak silně, že rychle zpomaluje. Leaf lze tudíž ovládat jedním pedálem.

Žádá to ale trochu zvyku, třeba při jízdě v koloně se nám ale funkce hodně líbila. Není však použitelný vždy, třeba při parkování musíte s e-Pedalem pracovat hodně citlivě, abyste celý proces zvládli bez kostrbatých přískoků. Proto je tak lepší ho v takovém případě vypnout. Navíc počítejte s tím, že když už s e-Pedalem budete muset v nějaké rizikové situaci sešlápnout i skutečný brzdový pedál, není brzdění příliš citlivé – odladění spolupráce rekuperace a hydraulických brzd by tak chtělo ještě doladit.

A co cena?

Celkově je tedy znát citelný posun vpřed. Jak je na tom ale Nissan Leaf s cenovkou? Jak už to tak u elektromobilů bývá, lze se na ní dívat dvěma způsoby.

Okem běžného zákazníka rozhodujícího se mezi elektromobilem a konvenčním autem Leaf nadále zůstává se základní cenovkou 926.000 korun zkrátka drahý. Když se ale na něj podíváte optikou zájemce výhradně o elektřinou poháněný automobil, najednou zjistíte, že ta cenovka není až tak špatná. Elektrický Hyundai Ioniq je sice s výchozí cenovkou 899.990 korun levnější, takový Volkswagen e-Golf ale začíná dokonce na 981.900 Kč.

Už standardní výbava Leafu navíc není špatná, zahrnuje šest airbagů, tempomat, sledování mrtvého úhlu, navigaci nebo automatickou klimatizaci.

Testovaný kousek ve vrcholné verzi Tekna pak za 1.026.000 korun nabízí i systém semiautonomní jízdy ProPilot, přední diodové světlomety nebo sedadla částečně čalouněná umělou kůží.

Závěr


Závěr

Druhá generace Nissanu Leaf dobře ukazuje, jaký vývoj elektromobily v uplynulých letech prodělaly. Už to není futuristicky tvarované auto pro pár nadšenců, kteří jím na první pohled dali najevo svoji filozofii, ale konvenčně vypadající hatchback, který umí svými křivkami zaujmout širší veřejnost. Dokonce Leaf neváhám nazvat hezkým vozem.

Krok dopředu udělaly také baterie. Jestliže akumulátor původního Leafu měl kapacitu 24 kWh nabízející dojezd 175 kilometrů podle cyklu NEDC, v dnešní generaci už najdeme 40kWh baterie pro normovaný dojezd 350 kilometrů (dle NEDC). A od příštího roku budou k dispozici ještě lepší baterky s kapacitou 60 kWh pro delší dojezd.

Některé chyby ale autu zůstaly, ať už podivný posaz vzadu, v dnešní době nepochopitelné zachování jen výškově nastavitelného volantu nebo stařičký multimediální systém, který zvlášť u vozu s tak moderním pohonem zarazí. Vždyť chtě nechtě si elektromobil budou pořád chtít koupit hlavně milovníci moderních trendů, pro něž tenhle systém bude zastaralý jako nějaká CRT televize. Jako by chtěl Nissan ušetřit, aby mohl elektromobil nabídnout co nejlevněji, jenže s cenovkou začínající na 926.000 korun některé laciné prvky vypadají až nedůstojně.

Celkově ale musíme uznat, že Leaf udělal v druhé generaci velký krok kupředu. Není tak divu, že se auto rychle stalo nejprodávanějším elektromobilem v Evropě. Jestli takový vývoj bude pokračovat, elektromobily budou stále žádanější volbou. Pro každého elektrovůz v dnešní době ještě stále určitě není, rozhodně ale nový Leaf zaujme širší spektrum zákazníků než předchůdce.

nissan elektromobil alternativnipohony testy nissan elektromobil alternativnipohony testy  

Nejlevnější verze modelu926.000 Kč (Leaf/40 kWh Acenta)
Základ s testovaným motorem926.000 Kč (Leaf/40 kWh Acenta)
Testovaný vůz bez příplatků1.026.000 Kč (Leaf/40 kWh Tekna)
Testovaný vůz s výbavou1.081.800 Kč (Leaf/40 kWh Tekna)

Plusy

  • Konečně konvenční design
  • Už přijatelný dojezd
  • Pohodlný podvozek
  • Slušný odpich

Minusy

  • Pomalé nabíjení
  • Tupé rány od podvozku
  • Zastaralý multimediální systém
  • Jen výškově nastavitelný volant

Foto: Petr Homolka

Zobrazit celý článek
David Bureš
Diskuze (158)
Nissan Leaf
Cena základní sestavy 1 026 000 Kč
Výbava základní sestavy Vyhřívaný kožený volant, vyhřívaná sedadla vpředu a vzadu, diodové světlomety, šest airbagů, tempomat, automatické přepínání tlumených a dálkových světel, asistent pro jízdu v pruzích, sledování mrtvého úhlu, rozpoznávání dopravních značek, hudební systém Bose s šesti reproduktory, navigace, palubní počítač, panoramatický kamerový systém, přední a zadní parkovací čidla, 17palcová kola z lehkých slitin, přední mlhovky, automatická klimatizace, dešťový senzor, elektricky ovládaná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka. Kč
Cena testované sestavy 1 081 800 Kč
Výbava testované sestavy Částečně kožená sedadla se semišovými (Ultrasuede) prvky (+23.800 Kč), Pro Pilot Park (+32.000 Kč), dvoubarevná karoserie (+29.900 Kč). Kč
Motor
Typ motoru: elektrický
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 110 / 0
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 320 / 10500
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 144
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 7.9
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 385 / 1161
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1558 / 395
Rozměr pneu: 215/50 R17
Nissan Leaf
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4490
b) šířka (mm): 1788
c) výška (mm): 1540
d) rozvor (mm): 2700
e) rozchod vpředu (mm): 1530
f) rozchod vzadu (mm): 1545
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 780 / 1020
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 640 / 870
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1010
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 900
k) šířka vpředu (mm): 1410
l) šířka vzadu (mm): 1400
délka sedáku vpředu (mm): 440
délka sedáku vzadu (mm): 430
výška opěradla vpředu (mm): 650
výška opěradla vzadu (mm): 660
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
30. 12. 2018 18:23
Chyba v tech.datech
Nejvyšší toč. moment 320 Nm / 10500 ot. asi nebude správně

A nosnost pouhých 395 kg je dost mizerná i pro čtyři lidi, a to koukám že opěrek hlavy je v autě dokonce pět
Avatar - Ada je zase tady
9. 12. 2018 15:07
Re: No,
Mizérie je to hned. Co s vehiklem, který neujede za den 100km při popojíždění v zácpě.
Avatar - Ada je zase tady
9. 12. 2018 15:01
Zase o krok blíž normálním lidem?
Oni do toho namontovali diesel? >:D
Avatar - Hammunasakra
6. 12. 2018 20:51
Re: Cílová skupina Nissanu Leaf
Samozřejmě že to neni k *ovnu = 2x měsíčně 2000 km = jede extrémně málo lidí. Nedávno sem z praktickejch důvodů musel jet autem do poloviny Británie a moc dál to nejde = 1500 km

To 2x měsíčně jezdí autem hodně málo kdo. Nejen ekologický ale hlavně ekonomicko efektivní doporučení je = takovýhle cesty jezdit letadlem nebo rychlovlakem

Vzhledem k strmě rostoucimu počtu obyvatel planety prostě musíš udělat změny [odkaz] i když tobě se nelíběj nebo tě to nezajímá
Avatar - Hammunasakra
6. 12. 2018 20:46
Re: Jedno z mála EV, které slouží svému prvotnímu účelu,
Teď se třeba v Německu mohutně staví infrastrukura 400 čerpacích stanic na vodík. To samý v Japonsku = během 3-4 let si budeš moct koupit něco jako [odkaz]

Že u nás zatim řešíme elektřinu = je jen náš problém. Limit v zázemí se dá vyřešit celkem snadno a rychle. Nafta je pro tebe nejlepší = jen proto že má úmyslně pokřivený podmínky s benzínem