Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan má nové využití pro Leaf. Elektromobil proměnil ve vánoční stromek

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)

Vánoce se kvapem blíží a evropské zastoupení automobilky Nissan se v souvislosti s nimi rozhodlo připomenout některé z předností modelu Leaf prostřednictvím jeho proměny ve vánoční stromek.

Nissan Leaf se ve své druhé generaci představil na podzim roku 2017 a koncem stejného roku zamířil mimo jiné i na český trh. V současnosti je tento elektromobil nabízen ve standardní verzi s bateriemi s kapacitou 40 kWh a v provedení e+, disponujícím kapacitou 62 kWh.

Nissan za základ vánočně upraveného elektromobilu použil standardní Leaf a jeho karoserii ozdobil tisícovkami světelných diod ve stylu, v němž jsou často zdobeny vánoční stromky a někdy i celé domy.

Cílem této akce je vyzdvihnout přednosti rekuperace kinetické energie v modelu Leaf a to především při využití jízdního režimu B pro dobíjení za jízdy a funkce e-Pedal, s níž není téměř potřeba šlapat na brzdový pedál. Při zapnutí této funkce ovladačem na středovém tunelu totiž auto při uvolnění pedálu plynu rekuperuje tak silně, že rychle zpomaluje. Nissan Leaf lze tudíž ovládat jedním pedálem.

Nissan v souvislosti s jízdním režimem B a funkcí e-Pedal uvádí, že průměrný řidič modelu Leaf druhé generace rekuperuje 744 kWh elektrické energie za 18.000 kilometrů. Tato úspora energie má odpovídat 20 % celkové domácí spotřeby elektřiny průměrné evropské domácnosti.

Nissan pro lepší představu o množství energie, kterou lze rekuperovat během zmíněného nájezdu 18.000 km uvádí, že stačí k napájení 266 vánočních stromků se 700 žárovkami po celou hodinu. Další příkladem může být energie pro 744 televizorů na pět hodin vysílání nebo 10.783 domů s tisícovkou LED na každém z nich na stejnou dobu.

Doporučujeme

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - Hammunasakra
9. 12. 2019 22:38
Re: Paráda, zachráněné dva atomy uranu
Tos moc netrefil KANKUNENE = nejsem fanda ale zrychlení 7,5 je naprosto v pohodě https://www.evspecifications.com/…eleration/7a7a19
9. 12. 2019 21:46
Konečně nějaké smysluplné využití elektomobilu!
Tak přece jen na to Nissan kápl! :D
Avatar - KANKUNEN
9. 12. 2019 11:31
Paráda, zachráněné dva atomy uranu
Ale lepší než se poměřovat ve zrychlení.