Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan Pulsar: Exkluzivní živé fotografie ze Silverstone

Michal Fokt
Diskuze (70)
Povedlo se nám vyfotit žhavou novinku Nissanu přímo na silnici nebo možná přesněji řečeno na parkovišti a závodním okruhu.

Nissan se nám po několikaleté pauze vrací do kategorie "normálních" kompaktů. V nižší střední třídě po skončení modelu Almera působil pouze prostřednictvím crossoveru Qashqai, teď se ale chystá návrat konvenčního pětidveřového hatchbacku Pulsar. Nissan nám jej ukázal zatím pouze prostřednictvím osmi oficiálních studiových fotografií a od té doby je ticho po pěšině.

V mezičase sice Japonci uspořádali evropskou novinářskou prezentaci pro vybraná média, nicméně na publikování článků je zatím uvaleno embargo a další prezentace (už s naší účastí) a redakční testy proběhnou v září, takže se ještě nějaký čas o autě nic nového nedozvíte. My ale teď trošku rozvíříme stojaté vody, protože se mi povedlo vyfotit jeden z Pulsarů, které byly přítomny právě probíhajícímu finále akce Nissan GT Academy na okruhu Silverstone.

Nejedná se o žádné navoněné snímky s atraktivním pozadím, ale skutečně "špionážní" fotky z parkoviště, na nichž si můžete prohlédnout auto i z jiných úhlů, než jaké nám pečlivě naservírovalo PR oddělení Nissanu. Asi vás zajímá, jak působí Pulsar naživo, což je věc, kterou ne vždy fotky dokáží spolehlivě vystihnout.

Pulsar je ovšem vcelku věrný svému "2D" vzhledu. Nissan poměrně překvapivě po (dle mého názoru) odvážných a líbivých modelech Note a Qashqai zařadil zpátečku a s Pulsarem se drží hodně při zdi. Jako by teď byl maximálně trendy Qashqai (což je) a Pulsar se snaží být tak nenápadný, jak to jen jde, aby crossoveru nebral zákazníky a oslovil spíše ty konzervativní klienty ze "staré školy".

Hatchback je bezpochyby elegantní a moderní, nicméně vcelku nudný a nevýrazný, byť disponuje některými zajímavými stylistickými detaily. Rychlý pohled přes zaprášená okna do kabiny odhaluje, že ambicemi Pulsaru není atakovat pozice Golfu nebo (pokud máme zůstat u "domácích" značek) Civicu, ale spíše Cee´du a i30. Ostatně to potvrdil i polský kolega z Top Gearu, jenž měl možnost auto v předstihu vyzkoušet, ba dokonce tvrdil, že Nissan míří dle vlastních slov do spodní části kompaktní třídy zcela záměrně, bez ambicí utkat se s těmi nejlepšími a jedná se tedy spíše o evropštější pojetí modelu Tiida.

Jak už víte z předešlého článku, Pulsar měří na délku 4385 mm, má rozvor náprav 2700 mm a pod kapotou se objeví pouze přeplňované pohonné jednotky. V současné době můžeme počítat se čtyřválcovým turbomotorem 1.2 DIG-T s výkonem 85 kW, který již známe z SUV Qashqai a pod přídomkem TCe jej najdeme i pod kapotou konkurenčního Renaultu Mégane. Potvrzena byla rovněž přítomnost vznětového čtyřválce 1.5 dCi (81 kW) a zkrátka nepřijdou ani milovníci rychlosti a adrenalinových zážitků. V příštím roce totiž očekáváme příchod přeplňované šestnáctistovky DIG-T (140 kW), která slouží například v crossoveru Juke Nismo. Motory budou standardně spojeny s manuální převodovkou, alternativu však tvoří skříň XTronic s plynule měnitelným převodem.

Nejnověji se spekuluje dokonce o verzi Nismo (RS?) s motorem 1.8 DIG-T, která by podle některých informací měla být dalším kandidátem na titul nejrychlejšího hot-hatche Severní smyčky Nürburgringu, nakolik to příliš nekoresponduje s pojetím výchozího modelu. Ale podobným aktivitám lze jen a pouze fandit.

Nissany Pulsar dostaly slušně do těla od účastníků finále soutěže GT Academy o účast v programu automobilky pro výchovu nových jezdců a galerie je doplněna o pár snímků z okruhu Silverstone, kde na nich soutěžící předváděli svůj um při jízdách zručnosti. Tak jak se vám Pulsar na nových fotkách líbí?

Michal Fokt
Diskuze (70)
6. 8. 2014 12:09
Re: Povedené vozidlo...
Na Avensisu už poněkud dozrál interiér, zevnějšek, zejména po fl, vynikající :yes:
Avatar - twistedTSD
6. 8. 2014 09:46
Re: Povedené vozidlo...
A já klidně prohlásím, že hezčí je. :-) Na vlnitém cosi s rypákem nevidím nic tak úchvatného, jako jiní.
Avatar - Ada je zase tady
6. 8. 2014 08:28
Re: Povedené vozidlo...
Zase ty háčky, Guglítku! Copak ti to už paní učitelka neříkala? :-)
Avatar - Cuba66
6. 8. 2014 08:27
Re: Asie se zbláznila
Jj, to já mám Aurise první generace. Žádnej designový zázrak, někdo říká i že je to hnusný. Já říkám, že je to prdelatý auto ;-) Proč jsem to koupil? Protože jsem to měl v plný palbě v dieselu levněji než Golfu V s 1,4 motorem (kupováno na jaře 2008).
No ale co je nový Auris, tak s tím mám problém. Asi už bych si to nekoupil, musím říct, že Nissan je podle mého hezčí. Z některého pohledu (zepředu) vyniká jeho podobnost s Tiidou (vysoké přední okno při pohledu zepředu, například).
Vybírat si podle vzhledu tuhle velikost auta, koupím si novou Corollu. Mazda není špatná, ale ceny nesmysl. Civic je moc Star Wars...
Avatar - Well-being
5. 8. 2014 23:18
???
"Nissan se nám po několikaleté pauze vrací do kategorie "normálních" kompaktů."

Opravdu? S touto obludností ten návrat slavný nebude ... ;-)