Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan se chystá představit nový model pod značkou Nismo

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Sportovně laděná novinka bude představena již příští týden, automobilka však drží bližší informace pod pokličkou.

Automobilka Nissan oznámila, že 17. srpna v 12:00 japonského času (05:00 v našem časovém pásmu) představí nový model pod svou značkou sportovních modelů Nismo. Společnost sice neprozradila, o jaký model půjde, zveřejnila však tajemnou grafiku, která nabízí nápovědu.

Na první pohled nejspíš mnohé napadne, že novinkou bude sportovní verze čistě elektrického modelu Ariya, který je pro automobilku jistě důležitý. Podle kolegů z Carscoops, kteří fotku zesvětlili, by však novinkou Nismo mohl být nový Nissan Note Aura.

V polovině června představený prémiový kompaktní vůz je bohužel určen pouze pro Japonsko, kde by se měl začít prodávat během podzimu tohoto roku. Za zmínku ale rozhodně stojí jeho elektrifikovaný pohonný systém e-Power druhé generace, který roztáčí kola pomocí elektromotorů (buď na přední, nebo obou nápravách). Baterie jsou pak napájeny spalovacím motorem.

Masky modelů Ariya a Note Aura jsou si na první pohled nápadně podobné, segmenty denního svícení modelu Ariya se však táhnou níž do masky chladiče. Přední nárazník má navíc odlišné vstupní ventilační otvory na bocích, odlišný tvar dolní mřížky nárazníku a odlišnou lakovanou část mezi maskou chladiče a dolním otvorem nárazníku.

Právě tyto detaily pak naznačují, že by se novinou pod logem Nismo mohl stát právě model Note Aura, který dostane sportovnější body-kit s výraznějším nárazníkem. Změny by se však mohly odehrát i pod kapotou

Standardní výkon Note Aura by měl dosahovat až 100 kW a 300 Nm točivého momentu, Nismo má však v rukávu jistě mnoho fíglů, jak parametry vylepšit. Ostatně v minulosti už Nismo představilo i vlastní úpravy čistě elektrického modelu Leaf nebo elektrifikovaného Note e-Power.

U druhého jmenovaného vozu se přitom technikům podařilo vyladit řídící jednotku vozu, zvýšit elektrický výkon a potlačit různé ztráty a omezení. Něco podobného tak zřejmě můžeme očekávat také u nového modelu Nismo, kromě toho ale značka jistě zapracuje i na naladění podvozku.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme