Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Honda Civic Type R se objeví na autosalonu v Tokiu, o premiéru však nepůjde

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Lednový autosalon v Tokiu navštíví i nová Honda Civic Type R, bohužel však stále nepůjde o oficiální premiéru očekávaného hot-hatche.

Popularita autosalonů sice v posledních letech upadá a řada automobilek preferuje poodhalování a představování novinek v čistě vlastní režii, přesto se stále najdou výjimky následující tradice. Jednou z nich je i značka Honda, která oznámila, že na chystaný tokijský autosalon, konaný od 14. do 16. ledna, přiveze očekávaný hot-hatch Civic Type R.

Bohužel však nepůjde o premiéru produkčního vozu, ale ukázku prototypu, který bude stále zahalen maskovací folií s unikátním vzorem. Vystavovaný vůz by se však měl objevit ve videu, na kterém návštěvníci autosalonu budou moci sledovat, jak probíhá vývoj a testování nového Type R.

Video se připravuje ...

Produkční vůz by měla automobilka představit někdy v příštím roce a nejspíš nikoho nepřekvapí, že by mělo jít o zatím nejlepší Type R ze všech. Konkrétní technické informace a parametry si zatím automobilka nechává pro sebe, přesto už sítěmi kolují zajímavé spekulaci či různé špionážní snímky a videa.

Pod kapotou by tak podle všeho měl zůstat čtyřválcový motor, který bude přes manuální převodovku pohánět pouze přední kola. Podle některých spekulací by se však jeho výkon mohl posunout z 228 kW stávajícího Type R až na cca 298 kW – tedy cca 400 koní.

Design ostrého hatchbacku by pak mohl být poněkud usedlejší, než u minulé generace. Přesto by nás automobilka neměla ochudit o sportovnější body-kit s výraznějšími nárazníky, křídlem a třemi uprostřed montovanými koncovkami výfukového systému.

Na tokijském autosalonu se pak nový Civic Type R připojí k dalším zajímavým japonským sportovním modelům, jako bude například nový Nissan Z, koncept elektrického Subaru STI nebo tajemný koncept Mitsubishi od divize Ralliart.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme