Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Kia Carens: světové MPV se představuje v Madridu

Ondřej Láník
Diskuze (45)
Model, který se bude pod jménem Rondo prodávat také v USA, má evropský styling a moderní uspořádání interiéru.

Zbrusu nové sedmimístné MPV dynamicky rostoucí korejské automobilky se představuje na madridském autosalonu. Model, který se bude pod jménem Rondo prodávat také v USA, má evropský styling a moderní uspořádání interiéru.

Kia vsadila na politiku sedmi míst v kompaktní karoserii, variabilita je vyřešena systémem zanořování sedadel druhé a třetí řady do podlahy. Pak vzniká zcela rovná plocha a 2106 litrů objemu vyhrazeného pro zavazadla. První tisková informace se zmiňuje také o více než 400litrovém zavazadlovém prostoru při pětimístném uspořádání. V nabídce bude také pětimístné provedení.

Novinka je o 55 mm delší, o 50 mm širší a o 40 mm vyšší. Při délce 4545 mm je součinitel odporu vzduchu cx jen 0,32, což představuje zlepšení z předchozích 0,35, přestože čelní plocha vozu se díky větší šířce zvětšila. Výrazně větší (+130 mm) je rozvor i rozchod kol (+80 mm). Palivová nádrž integrovaná do zadního pomocného rámu umožnila snížení výšky podlahy o 40 mm.

Evropská verze bude mít pod kapotou buď čtyřválec 2.0 CVVT (106 kW) s pětistupňovou manuálně řazenou převodovkou nebo turbodiesel 2.0 CRDi (103 kW) se šestistupňovou manuálně řazenou převodovkou. Na americký trh směřují větší objemy: 2,4 l (116 kW) a 2,7 V6 (136 kW). Všechny motory lze kombinovat se čtyřstupňovou automatickou převodovkou.

Evropanům prý bude vyhovovat výrazně lepší podvozek, tužší karoserie a řízení se sportovně strmým převodem s 2,86 otáčkami mezi dorazy. Carens má umět zastavit z rychlosti 100 km/h na 41,8 metrech.

Nová Kia Carens se v Evropě začne prodávat letos na podzim, v USA je start prodeje posunut na začátek roku 2007. Kia Motors očekává celosvětový prodej 150 tisíc vozů ročně.

Ondřej Láník
Diskuze (45)
31. 5. 2006 22:58
Re: KOHOUTEK
:-) No... já v tom provázanost spatřuji ;-)
31. 5. 2006 22:56
Re: KOHOUTEK
307 SW je pěknej vozejk :yes: Velmi se mýlíš, pokud si pod pojmem ikona představuješ pouze Ferrari či lambo... Ikonou je Mini i GTIčko, ikonou byl Ford Capri a je FORD MUSTANG... peníze, tedy cena z auta ikonu nedělá... Škoda... že to nevíš... P.S. děkuji ti, žes toho žebráka dal do uvozovek :-) :yes:
29. 5. 2006 21:19
Re: KOHOUTEK
Lehce bych to upravil... :-) - pokud nemáš ani na VW... netvař se, že jezdíš v bavoráku ;-) :-)
28. 5. 2006 22:00
KOHOUTEK
Jo, to je přesně to, co potřebuješ... MPV... brácho... kolik jsi udělal zatím dětí?... šroubuj, šroubuj... abys využil těch 7 míst. V autě maj bejt čtyři místa. Liliputáni samozřejmě cení možnost jezdit na školní výlety v MPV... ale tohle bych nepřeceňaval. MPV, to je auto, které oceníš jedině ve velikosti 807 a spol. Jinak je to opět hra na něco jinýho, než co vlastně chceš i potřebuješ. Do ničeho se nenech vnutit. Když už chceš ausgerechnet malé MPV... moh´bys mi tu vypsat, co máš proti RENAULTU SCENIC? Co ti vadí na dokonalosti jménem TOURAN? :yes: Jek se ti nemůže nelíbit ZAFIRA?... Vím, vím, je to jen o peněžence... tak hele - když nemám vatu... nedělám frajera... to si pamatuj. Tak nezapomeň - SCENIC, ZAFIRA, TOURAN (toho považuji za dokonalé dělo mezi malými MPV, ostrej, tvrdej hráč), to je tvá trojka. P.S. Auto uvnitř nemá evokovat vzpomínky na cirkus Kludský... na to mysli, až si budeš něco kupovat. Inspiraci, jak má vypadat vnitřek auta, můžeš najít třeba ve Volvu S40...