Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Kia Carnival na prvních fotkách. Velké MPV si říká GUV

David Bureš
Diskuze (16)

Kia Carnival je vlajkový minivan korejské značky. Přijíždí ve čtvrté generaci, která následuje trend a v lecčems se inspirovala u vozů kategorie SUV.

MPV možná v Evropě ztrácejí na zájmu, jinde ve světě jsou ale pořád žádaná, a tak minivan Kia Carnival, známý na některých trzích jako Kia Sedona, letos přijede už ve své čtvrté generaci. Automobilka již odhalila první fotografie vozu, který prý má cílit na mladé rodiny.

Design již dříve naznačil oficiálně zveřejněný první nákres, který poprvé prozradil sázku na výrazný vzhled a hranaté křivky. Sama automobilka už vůz nenazývá MPV, ale označuje jako GUV – Grand Utility Vehicle, velké užitkové vozidlo. Novinka si sice zachovává praktickou karoserii minivanu, styl se ale inspiroval u vozů kategorie SUV – v době jejich popularity to ani jinak snad nejde. Má to přilákat více zájemců z řad cílové klientely, kterou jsou mladé rodiny.

Vpředu najdeme nízké světlomety s neobvyklou linkou denního svícení navazující na masku chladiče, která využívá nového motivu pro Kiu typického tygřího nosu. Přední světla jsou pak s těmi zadními opticky propojena linkou vedoucí po celém boku karoserie. Přední sloupky jsou černé, což dělá dojem plovoucí střechy, naopak C sloupky jsou zdůrazněny chromovaným zdobením ve tvaru ploutve, inspirovaným SUV Sorento, které je protaženo až do víka zavazadelníku.

Přední převis se zkrátil, A sloupky se zase posunuly více vzad. Vzadu pak najdeme koncové svítilny propojené vodorovnou linkou, použitá grafika pak odkazuje na prvky přídě.

Snímky interiéru zatím zveřejněny nebyly. Už však tušíme, že vnitřek vsadí na kombinaci širokého displeje multimediálního systému kombinovaného s konvenčními ovladači. Navíc má být dostupná i luxusní verze s pouhými čtyřmi sedačkami.

Nový Carnival má pak být 5.155 mm dlouhým vozem, s rozvorem 3.090 mm. Nabídka motorů by pak měla čítat benzinový 3,5litrový vidlicový šestiválec a vznětový čtyřválec o objemu 2,2 litru.

Kia Carnival čtvrté generace se na domácím korejském trhu začne prodávat v třetím čtvrtletí letošního roku. Výrobce vůz nazývá globálním modelem, v tuto chvíli však pořád není jasné, zda Carnival ve čtvrté generaci zavítá i do Evropy. 

David Bureš
Diskuze (16)

Doporučujeme

Avatar - wakantanka
2. 7. 2020 20:01
Re: Re: Re: tomu říkám pořádná
podľa hesla nikdy nehovor nikdy tento smer nechcem zavrhnúť, ale mne sa z tejto stodoly do ešte väčšej nechce. :) Už aj tak je s tým niekedy život v meste ťažký, ale ktovie, možno mi nakoniec zakotví na dvore nejaký Ranger :D
Avatar - speedfred
26. 6. 2020 15:22
Re: Re: Re: tomu říkám pořádná
Súčasný Galaxy čo mám vcelku dosť postačuje a je hodne pohodlný/tichý, ale do budúcna rozmýšľam ako pracovno/rodiné auto nejakéhý pick-up. F150 či RAM, to sa mi fakt páči.
26. 6. 2020 10:32
KIA CARNIVAL - SEDONA
Za mě super. Jen ty průvodní marketingové žvásty.....už v roce 2014 je model na trhu USA. Místní prodejci o tom vi úplně prd... krasavice hned bych ji bral...
26. 6. 2020 04:05
Re: Re: tomu říkám pořádná
Motory sa spekuluju 2.5T a 1.6T hybrid (ten z noveho Sorenta). Zdroj tu:
https://www.carscoops.com/…utility-vehicle/
25. 6. 2020 21:13
Re: Re: Re: Re: tomu říkám pořádná
A preto si das novy Carnival doviezt cez Kia Malacky 😉