Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Kia Soul bude k mání v Evropě od začátku příštího roku

Aleš Dragoun
Diskuze (9)
Druhá generace malého crossoveru Kia Soul se chystá na svou frankfurtskou výstavní premiéru. Budeme si jí moci koupit příští rok.

Nový Soul je postaven na platformě aktuálního Cee'du (JD) s modifikovaným zavěšením a rozšířeným rozvorem náprav i rozchodem kol. Kia tak slibuje zlepšení ovladatelnosti i přes vyšší stavbu vozu. Zvětšilo se ostatně celé auto i prostor pro nohy a hlavy zadních cestujících. Zavazadelník decentně narostl na 354 l, další drobnosti lze uložit pod podlahu. Zlepšilo se odhlučnění (údajně až o 3 dB) a karoserie je ve srovnání s předchůdcem o 29 % tužší.

Vizuálně si novinka vzala inspiraci z konceptu Track'ster. Ten se objevil poprvé na autosalonu v Chicagu v únoru 2012. Soul je však pětidveřový, jen příď je Track'steru velmi podobná, obzvláště s příplatkovým Styling Packem. Pouze přední mlhovky jsou mnohem menší. K mání budou široké možnosti individualizace, kupříkladu tři barvy střechy – bílá, černá a červená. Spolu s jedenácti odstíny interiéru je tak výběr hodně široký. K tomu se přidává zmíněný Styling Pack s oplastováním v klavírní, respektive matné černi a stejnou barvou horních partií. U modelů bez něj jsou tyto části lakovány stejně jako většina karoserie.

Zajímavost představují různé prvky výbavy: například diodová zadní světla, LED slouží také pro denní svícení, lepší varianty nepostrádají ani xenonové výbojky. V závislosti na konkrétním trhu a specifikaci si zájemci mohou dopřát i tempomat, bezklíčkový vstup a startovací tlačítko, či samočinnou klimatizaci, A co takhle odvětrávané přední sedačky? Vyhříváním a kůží se chlubí dokonce i ty zadní. Také zrcátka s elektrickým sklápěním se odmrazují a odmlžují skoro sama. Neměli bychom zapomenout ani na prosklenou panoramatickou střechu.

Pod kapotou najdeme dva motory o objemu 1,6 litru, buď přímovstřikový benzinový čtyřválec GDI, nebo turbodiesel CRDi. Oba agregáty pocházejí z první generace a jsou spraženy se šestistupňovými převodovkami, ať už přímo řazenou, či samočinnou. Klesla u nich normovaná spotřeba.

Kia Soul se Evropanům staticky představí na 65. ročníku IAA ve Frankfurtu 10. září. Zákazníci na starém kontinentu se nového modelu dočkají na začátku příštího roku. Na spekulace o cenách i další detaily a čísla je tudíž ještě příliš brzy.

Aleš Dragoun
Diskuze (9)
27. 8. 2013 16:50
KIA SOUL
Ako vlasník KIA SOUL , možem povedať , že sme s tymto vozítkom spokojní ;-) , na našu potrebu do školy denne odviezť 3 deti a my 2ja do práce je to vyhovujúce, a hlavne priestranné, mne však bude chýbať v ponuke motor 1,6 CVVT, pretože podľa skúseností užívateľov " Hyundai a KIA ", motor GDI neoslnil ani spotrebou a ani výkonovými parametrami / 99 kW !? / viď fóra ...Uskodit mu ale moze nevhodna reklama, zamerana az prilis len na mladych ludi. Strednu a starsiu generaciu moze odradit. Pritom lahke nastupovanie a vystupovanie, vyborny vyhlad z auta, lahke ovladanie a pohodlne sedenie so vzdusnym interierom by urcite vedelo oslovit prave tuto skupinu zakaznikov. Ale ak bude prezentovane ako zabavne az pubertalne auto, cele polepene nalepkami, s farebnym calunenim a blikajucim interierom, tazko si najde cestu ku konzervativnejsim ludo, ale nepredpokladám masový nákup, u mňa to bolo napr. za fantastickú cenu verzie LX r.v. 2009 za 10.800 € :yes:
26. 8. 2013 22:52
Pekna KIA
Pekne auto to vyzerá byt. Strašně mi to nové auta značky MINI z predu pripomina
26. 8. 2013 17:23
Re: 4x4
V Amerike rastie predaj aut s 4x4 s raketovym nastupom. Tvrdit, ze sa zas nepreda je blabol. To som argumentoval i s Mokkou, este pred zacatim predaja, ze s 4x4 urobia dieru do sveta. Kazdy si tu vyblakoval jazyk, ze to nik nekupi, ze naco 4x4 a dnes ma Mokka za sebou vyse 120000 objednavok a v AT tvori 70% z predanych Mokka prave 4x4.!!!! Jednoducho dat 4x4 do takeho auta je podla mojho skromneho nazoru trefa do cierneho, lebo mas velmi malu konkurenciu...skoro nijaku.
26. 8. 2013 16:52
Re: parada
Pro malý zájem na česko - slovenském trhu byl Soul stažený z prodeje. Byl bych rád, kdyby se tady znovu objevil, ale nemá to smysl dříve než se chytnou za nos marketingoví odborníci Kia a nezmění způsob jeho prezentace a cílové skupiny. Do té doby budou kralovat konkurenční crossovery i když k tomu není objektivní důvod.
26. 8. 2013 16:11
Re: parada
To je celkem jasný. KIA je slovenská prémie a SOUL bude začínat na půl mega. Topper, který v této třídě nevidí žádný smysl, vysype pokladničku a bude mezi vyvolenými na které se SOUL dostane. Ostatní se na ty dva budou chodit dívat a roky čekat až na ně taky přijde řada.