Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová limitka Rolls-Royce Black Badge Wraith Black Arrow je poslední kupé značky s V12

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Po dvanáctikusové limitované edici už budou následovat jen vozy do zásuvky

Automobilka Rolls-Royce se dnes pochlubila novým modelem Black Badge Wraith Black Arrow, který bude mít v její historii jistě výjimečné postavení. Tato limitované edice celkem dvanácti vozů totiž bude představovat poslední kupé značky s motorem V12. Další kousky už budou čistě elektrické. Nikoho pak nejspíš nepřekvapí, že každý vůz už má svého vlastníka.

Automobilka přitom pojala oslavu konce jedné éry vcelku velkolepě. Stačí se podívat na speciální lak, který přechází ze stříbrné v přední části do černé v zadní části. Automobilka zkombinovala laky Celebration Silver a Black Diamond, přidala ovšem ještě speciální krycí vrstvu pro unikátní efekt a decentní žluté dekory. Vývoj barvy a způsobu jejího nanášení přitom trval přes 18 měsíců.

Video se připravuje ...

Limitka Black Arrow se tak může pochlubit i vůbec nejkomplexnějším lakováním, jaké kdy značka Rolls-Royce na svých vozech použila. Zajímavý je však i původ této barvy, které odkazuje na vůz z třicátých let.

Inspirací byl speciál Thunderbolt, osazený dokonce dvěma motor V12, který na solných pláních v Bonneville zajel roku 1938 rychlostní rekord 357,497 mph, což je cca 575,335 km/h. Vůz měl lehkou karoserii z leštěného hliníku, která však na solných pláních splývala s okolím. Proto dostal výraznou černou šipku a žlutý kruh na boku.

Na specifické zbarvení pak kromě šedé barvy odkazují i výrazně žlutě lakované dekory, jako například rámečky v předním nárazníku, dekory na litých kolech či V-vzpěra svítící zpoza ikonické masky. Malé žluté kolečko pak najdeme i kolem  sošky Spirit of Ecstasy na kapotě.

Více žlutých detailů se ale objevuje v interiéru, kde tato barva zdobí například čalounění předních sedadel, kontrastní prošívání, obložení dveří a částečně i čalounění volantu nebo palubní desky. V palubní desce navíc vidíme klasické analogové hodiny se žlutým rámečkem a rychlostním rekordem vozu Thunderbolt, před spolujezdcem je pak vyobrazen technický nákres motoru V12.

Na rychlostní rekord však odkazuje i osvětlená stropnice, kde technici pomocí 2117 optických vláken napodobili noční oblohu, která byla vidět v roce 1938 nad pláněmi v Bonneville. Odkaz na vůz Thunderbolt je ale i na nástupních prazích, kde vidíme černou šipku se žlutým kolečkem.

Video se připravuje ...

Pod kapotou je standardní motor V12 modelu Black Badge Wraith, nabízející nejvyšší výkon 465 kW a 870 Nm točivého momentu, specialitou je však žlutý dekor V12 na krytu motoru, který odkazuje na skutečnost, že jde o poslední V12.

Wraith je jedním z nejvýznamnějších a nejvlivnějších vozů, které jsme kdy v Goodwoodu vyrobili. Jeho mimořádná síla, výkon a reprezentativnost otevřela značku Rolls-Royce zcela nové skupině zákazníků. Vytvořil si vlastní příznivce v rámci současné kultury a ty pak dále rozšířil ve své alternativní podobě Black Badge. V době, kdy se poslední exempláře tohoto přelomového automobilu chystají opustit Goodwood, připomínáme si status Wraithu jako posledního sériového kupé V12, které jsme kdy vyrobili,“ uvedl Torsten Müller-Ötvös, generální ředitel, Rolls-Royce Motor Cars.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
22. 3. 2023 09:51
Žlutá je dobrá aneb Rolls bez dřeva a leštěné ocele
není rolls.

Tahle hra na interiér ala závodák je poměrně trapná a k RR se vůbec nehodí.