Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Toyota Prius možná dostane vodíkový plug-in hybrid

Ondřej Mára
Diskuze (54)

Jeden z moderních průkopníků elektrifikace by mohl vsadit na kombinaci motoru spalujícího vodík a elektromotoru napájeného kompaktními bateriemi.

Toyota Prius, poprvé představená v roce 1997, se stala jedním z moderních průkopníků elektrifikace a hybridizace automobilového průmyslu. S postupem času dostal Prius kromě hybridního také plug-in hybridní pohonné ústrojí a poměrně zajímavě a především aerodynamicky tvarovanou karoserii.

Automobilka se zkrátka k novému modelu stále snaží přitáhnout nové zákazníky, které se snaží oslovit novými způsoby. Evidentně ale z Priusu nechce udělat klasický elektromobil, ať už bateriový nebo vodíkový, což by zvýšilo jeho cenu a učinilo ho tak méně dostupný masám. Nabízí se ovšem jedna zajímavá alternativa.

Podle informací magazínu Forbes by totiž Toyota mohla již v příštím roce představit pátou generaci modelu Prius. O rok později by pak automobilka mohla představit nevšední plug-in hybrid, který může být osazen motorem spalujícím vodík v kombinaci s elektromotorem. S podobnou informací pak přišel i japonský web Best Car Web, podle kterého se ale vodíkového plug-in hybridu dočkáme nejdříve v roce 2025.

Pro ujasnění ještě dodejme, že motor spalující vodík představila Toyota v upravené závodní Corolle. Tehdy šlo o 1,6litrový tříválec z modelu GR Yaris, který dostal upravené palivové vedení a trojici karbonových nádrží. Až na úpravy palivového systému měl však motor zůstat víceméně v sériovém stavu.

Nová technologie je zatím stále ve fázi vývoje, přesto už nyní slibuje zajímavé přínosy. Díky rychlému spalování vodíku (rychlejšímu než benzínu) by měl mít motor velmi rychlé reakce. Jeho emise CO2 jsou navíc téměř nulové, kvůli občasnému spálení oleje ale vykazuje drobné emise NOx.

Video se připravuje ...

Toyota zatím nový motor zkouší během vytrvalostních závodů a jeho vývoj pravděpodobně ještě zabere pěkných pár měsíců. Navzdory komplikacím ale vůz osazený tímto motorem dokázal dokončit svůj první závod.

Pokud by se informace zahraničních kolegů potvrdily a Toyota skutečně dokázala nabídnout Prius s plug-in hybridním ústrojím kombinujícím motor spalující vodík a elektromotor, pravděpodobně by si pátá generace Priusu připsala další historický úspěch. Aby však vůz dokázal naplno využít svůj vodíkový potenciál, bude potřeba ještě podstatně rozšířit síť vodíkových plnících stanic.

Ondřej Mára
Diskuze (54)

Doporučujeme

30. 9. 2021 23:32
Re: Schizofrenicka Toyota.
Ja pisem o 4 najvacsich svetovych trhoch aut a ty o 5-milionovom Norsku - s ich ziskami z ropy mozu cestovat aj na maybachoch, absolutne okrajova zalezitost. Pri nastaveni systemu ako je v Norsku si clovek tam zijuci chtiac/nechtiac musi kupit EV. Ze by to bol nejaky argument v prospech EV alebo ze by sme si mohli dovolit nastavit takto parametre tu alebo inde vo svete, si nemyslim.

Zastrckove auta tvoria v Europe 15% predajov - lebo dotacie a regulacie. Ak EU pritvrdi, tak budu tvorit 100 percent predajov. Ja to za uspech nepovazujem, skor to pripomina tazky komunizmus.

Ropa je lacna, jednak jej maximalnu cenu brzdi USA s tazbou z bridlic, jednak vacsinu ceny paliva netvori cena ropy, ale uvalene dane.
Avatar - Barrichello
30. 9. 2021 14:21
Re: Hydrogenium
Mě nezajímá jak funguje Island a Norsko v zimě, kde jedou geotermály, mají moře a fouká tak znatelně víc jak tady

Mě zajímá co funguje ve střední Evropě a tady jaksi geotermály nejsou, přečeprávačka je tu jedna a než postaví druzhou, tak to bude tka 30 let s jejich tempem a tak nám tu zbývají větrníky a fotovoltaika a to právě v zimě nefunguje :-) :-) :-)

https://www.idnes.cz/…4_ekonomika_mato

Už většina zdražuje o 20%, tak kde myslíš že se to zastaví co :-)
Avatar - .StenLi.
30. 9. 2021 10:37
Re: Schizofrenicka Toyota.
Diskusia s nevzdelanym nie je diskusia, ale doucovanie. Mas google.. chod sa vzdelavat, nech to je konstruktivna diskusia. Napises par % ale absolutne netusis kolko to naozaj je. Zastrckove auta tvoria v Europe 15% predajov a minuly rok to bolo 7% a ty povies ze par %, v Norsku dokonca 72% podiel 100% elektrickych aut a benzin a nafta maju 3 a 4 %.. pytas sa preco vsetci netazia lithium z mora a oceanov ale tazia jednoduchsie a lacnejsie zo solanky a pritom netusis ze rovnaka situacia je aj s ropou, najvacsie uloziska ropy su v ropnych pieskoch, ale z pre teba nepochopitelneho dovodu sa ropa dlho lacnejsie cerpala z hlbkovych ulozsik. Ty nemas zakladne a aktualne vedomosti z tejto problematiky a preto kladies hlupe otazky, pritom by si si pred ich polozenim mal vygooglit odpoved a doslo by ti preco su hlupe a nezmyselne a ked ti vysvetlim s faktami preco to tak je, tak vobec nepochopis kontext, len prides s dalsou hlupou otazkou.. proste zbytocna diskusia.. sorry.
29. 9. 2021 23:07
Re: Schizofrenicka Toyota.
Predaje BEV su totozne s vyrobou
- ano, zopar percent trhu

ICE fabriky sa zatvaraju, nepredajne ICE auta sa hromadia na letiskach
- nie su cipy, cize sa nedaju dokoncit auta
- zdrazeli, je mensi zaujem o auta - a to su stale na polovice ceny podobneho EV, az potom nebude zaujem o auta /bez dotacii/.

BEV ktorych predaje rastu o stovky % kazdy rok
- z 1 na 10 je narast o stovky percent, z mála sa rastie jednoducho...

Hociktora krajina s pristupom k moru, alebo oceanu moze tazit lithium zo slanej vody
- tak preco ho netazia, ked je to lahsie ako sa prarat v nose? Perfektne by zarobili...

Vodik treba vyrobit, to je problem, ale elektriku treba vyrobit tiez, baterie ju iba skladuju, neviem co tu porovnavas vyrobu vodika s existenciou baterii - baterie su ti bez elektriky na nic.

Ty si asi nepocul o krajinach ktore maju 100%+ svojej spotreby pokrytej obnovitelnymi zdrojmi
- no daj tie krajiny? Norsko? To je kvapka v mori. Ale co USA, Cina, India, EU - 4 najvacsie automobilove trhy a ziadne 100 percent z obnovitelnych zdrojov sa nekona.

Apropoo, neregistrujes, ze dnes a teraz tu mame energeticku krizu a nevie sa, cim sa bude kurit v zime? Kde su tie tvoje obnovitelne zdroje - Slnko ci vietor? Ovnovitelne zdroje su super, ako doplnok, ale gro spotreby netvoria a atomovu energiu zial zeleny nechcu...
Avatar - .StenLi.
29. 9. 2021 18:48
Re: Hydrogenium
Chces v diskusii o vodikovom spalovaku porovnavat dva zle Fordy, jedno nepodarene EV SUV a druhy pony car co v zrychlenie nesiaha 7 miestnemu elektrickemu SUV ani po ventilky a v zakrutach ho porazi aj Focus? :D Sorry v tomto ti nebudem prekazat :) Maj sa.