Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Audi A8: První oficiální fotografie světlometu Matrix LED

Michal Fokt
Diskuze (32)
V Ingolstadtu nabírá na intenzitě marketingová podpora nového luxusního sedanu A8. Je k dispozici nový teaser a také první fotografie jednoho z jeho hlavních taháků - hypermoderních světlometů Matrix LED.

Příznivci značky Audi už stříhají metr do zahájení frankfurtského autosalonu, chystají se tam totiž hned dvě zásadní novinky. Tou první je studie Audi Quattro Concept se značnou šancí na výrobu a tou druhou nové vydání luxusního sedanu Audi A8.

Poté, co Mercedes-Benz posunul v segmentu luxusních automobilů laťku zase o kousek výše, se dá očekávat, že jeho největší konkurent udělá všechno pro to, aby jeho náskok vymazal. Co všechno novinka z Bavorska přinese, je zatím tajemstvím a to včetně změn designu. Něco málo ovšem naznačuje druhý videoteaser, který je o něco konkrétnější, než ten první.

A pak je tu jedna výjimka, kterou si Audi velmi hýčká - poprvé můžeme vidět podobu světlometu Matrix LED, jenž slibuje radikálně změnit pravidla hry v této oblasti. Systém spolupracuje s kamerou, která sleduje chodce a protijedoucí automobily. Pokud kamera detekuje objekt, jednotlivé diody jsou automaticky ztlumeny nebo zhasnuty, aby nedocházelo k oslňování. Diody tak tvoří před autem řady světel a stínů. Systém navíc umožňuje i přisvětlování do zatáčky, které detekuje díky datům z navigace.

Jak můžeme vidět z první oficiální fotky, ztlumování 25 diod ( bez pásku 18 diod pro denní svícení/svítilny) budou mít na starosti elektronicky ovládané lamely. Směrovky budou ve 20ms intervalech blikat sekvenčně ve směru odbočování, po dobu 150 ms budou ztlumeny, 250ms budou zářit plnou intenzitou a po zbytek intervalu se zcela vypnou. Zadní svítilny pak bude tvořit 24 diod.

Michal Fokt
Diskuze (32)
Avatar - T613
16. 8. 2013 19:31
Re: Přesnost informací...
kam ti mám poslat CV? >:D
Avatar - PTS
16. 8. 2013 16:31
Re: audi vs BMW vs MB...
Ona ani Audi na tom není o moc lépe... holt za elektrické serepetičky a nové technologie se platí časem v servisu :-!
Avatar - PTS
16. 8. 2013 16:12
Re: Přesnost informací...
Mno... samotné eSko je na to, nechat se vozit a ještě více to podporuje prodloužená verze, o tom je žádná... ale připlať si "pár" německých marek za AMG a budeš mluvit jinak ;-) :-!
Avatar - PTS
16. 8. 2013 16:12
Re: Přesnost informací...
.
16. 8. 2013 13:59
Re: audi vs BMW vs MB...
U Porsche je to složitější. V první řadě je zachránila restrukturalizace. Ukončení experimentování, ztrátových projektů, zefektivnění výroby, malý roadster. To nebylo jen o Cayenne. Nepopírám, že s ním přišel ohromný balík peněz. A rozhodně to nebylo první podivné Porsche historie. Jen první, které se dostalo do výroby. Koncept MPV od Porsche je nezapomenutelný. A sdílel by samozřejmě s VW, jak jinak, to je u nich tradice.