Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové auto otestujete i doma z gauče. Je to ale správná cesta?

Jan Mička
Diskuze (0)
Zdá se, že v budoucnu nebudeme muset kvůli projížďce s novým autem ani do autosalonu. Podle automobilky Ford postačí virtuální realita.

V dnešní době se v hojné míře hovoří o autonomních vozidlech, realisté ale moc dobře vědí, že jejich hlavní nástup lze očekávat mnohem, mnohem později, než se uvádí. Nebavím se nyní o systémech, díky kterým mohou auta sama řídit například při popojíždění v kolonách nebo na dálnici. Pokud má nastat éra autonomní jízdy a skutečně budeme budeme moci jednou hovořit o samojezdících autech, tak se vším všudy.

Nevím, zda jde o bezpečnost, nebo prostě moderní lidé nechtějí automobily sami řídit a hledají jiné řešení, v budoucnu už ale podle všeho nebude nutné kvůli testovací jízdě ani chodit do autosalonu. Na systému, který to umožní, aktuálně pracuje automobilka Ford, a jeho smyslem je možnost otestovat nové auto ve kterémkoliv prostředí hezky z pohodlí domova prostřednictvím virtuální reality.

„Potenciál je prakticky neomezený. Dokážeme si třeba představit, jak zájemce o SUV vyrazí na zkušební jízdu pouštními dunami, aniž by opustil domov,“ řekl Jeffrey Nowak, ředitel digitálních technologií ve Ford Motor Company. Totéž platí například v případě, že si chcete pořídit malé auto – testovací jízdu jednoduše zasadíte do městského prostředí.

Nápad to není špatný, dost dobře si však nedovedu představit, jak budeme moci skrze virtuální svět vnímat klíčové vlastnosti auta. Například jeho odhlučnění, komfort podvozku, řízení, boční vedení sedadel a omezení v oblasti vnitřního prostoru, která kolikrát vyplynou na povrch až po delší jízdě. Spíše to na mě působí jako videohra pro krácení dlouhých zimních večerů.

Smyslem systému samozřejmě není to, že by si měl zákazník objednat auto telefonicky ihned po skončení virtuální projížďky. Měl by se s ním projet i ve skutečném světě. Není ale nakonec lepší prostě zvednout zadek z gauče a zajít k prodejci rovnou? Třeba se ale mýlím a virtuální realita fordu nabídne více, než si zatím vůbec dokážeme představit.

Jan Mička
Diskuze (0)