Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové BMW 5 se už vyrábí. Oslavuje výročí klíčového evropského závodu

Matyáš Kunst
Diskuze (1)

Osmá generace vozu BMW řady 5, včetně její čistě elektrické varianty, právě vstoupila do výrobních linek továrny BMW Group Dingolfing. Automobilka si tímto zároveň připomíná padesátileté výročí od uvedení výrobního závodu do provozu.

Slavnostní zahájení výroby nové generace BMW řady 5, včetně jeho čistě elektrické verze i5, proběhlo v továrně BMW Group Dingolfing za účasti bavorského ministerského předsedy Merkuse Södera. Dolnobavorský komplex, který zároveň oslavil padesátileté výročí svého fungování, rozjel výrobu již třetího plně elektrického modelu za poslední dva roky. 

Nová „pětka“ na produkční lince doplní modely iX a i7. Největší evropský závod automobilky BMW tedy udělal další krok k cíli v podobě 40% podílu čistě elektrických vozů na celkové produkci. V roce 2021 to byly pouhé 4 %.

Milan Nedeljković, člen představenstva BMW AG odpovědný za výrobu, dnes v Dingolfingu řekl: „BMW i5 a naše továrna v Dingolfingu jsou dokonalým příkladem toho, jak se BMW Group transformuje pro elektromobilitu a své výrobní závody směřuje směrem k BMW iFACTORY. Elektromobilita je v našich továrnách po celém světě novou normou. V letech 2021 až 2024 začleníme do naší výrobní sítě celkem 15 čistě elektrických modelů.“

Ředitel továrny Christoph Schröder očekává, že zahájení výroby nového BMW řady 5 v příštích několika letech zvýší celkový počet zde vyrobených vozů: „BMW řady 5 je tradičně stěžejním modelem továrny v Dingolfingu a i tentokrát bude důležitým impulsem pro zvýšení objemu výroby.“ V roce 2022 sjelo z montážní linky továrny v Dingolfingu více než 280.000 vozů.

Video se připravuje ...

Z dvanácti milionů automobilů BMW, které kdy opustily brány továrny v Dingolfingu, tvoří modely řady 5 impozantních osm milionů - dvě třetiny z celkového počtu. Koneckonců, historie tohoto modelu a dolnobavorského výrobního komplexu je úzce provázána již od samého začátku. Když se zde v září 1973 poprvé rozběhla produkční linka, sjelo z něj právě BMW 520i první generace v poutavé mandarinkově oranžové barvě.

Matyáš Kunst
Diskuze (1)

Doporučujeme

26. 7. 2023 22:50
5er
Jsem zvědavý až bude k dispozici. Moc nechápu co koupit místo 540i natož upgrade typu m550i. Zkusim 550e, ale papírově mě to vůbec jako auto na dálnici neláká.