Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové BMW3: oficiální odhalení

Libor Zezulka
Diskuze (81)
Nejdůležitější model bavorské automobilky se konečně představuje v nové generaci. Designéři tentokrát zůstali trochu při zemi a spojili moderní prvky s klasickými tvary.

Na tuto chvíli čekali fanoušci německého BMW dlouhé měsíce. Poté, co oblékla nový kabát řada 7,5 a 1, prošla inovací i klíčová řada 3. Obavy z toho, že nová trojka definitivně ukončí tradici klasických "bavoráckých" křivek, se potvrdily pouze z části. Novinka sice vychází z designu moderně pojatých sourozenců, ale zároveň si uchovává některé charakteristické rysy (alespoň zepředu). Vzhled nového BMW 3 potvrzuje zprávy o zařazení nižšího rychlostního stupně v oblasti designu, u takového důležitého modelu se ostatně není čemu divit.

Právě řada 3 totiž tvoří většinu prodejů, a proto si mnichovský výrobce nemohl dovolit hazardovat s přízní zákazníků. Současné výsledky sice potvrzují, že i nový směr se začíná potenciálním kupcům zamlouvat, BMW 3 však představuje ve výrobním repertoáru vzácný klenot, který se musí dlouho a pečlivě brousit. Nový bavorský šperk se veřejnosti poprvé představí na jarním autosalonu v Ženevě (3. – 13. března 2005) a kromě nové vnější tváře nabídne i čtyři nové motory, z čehož budou tři benzínové a jeden vznětový.

Moderní klasika

Zepředu se nové BMW3 nezříká mnichovské tradice, naopak očividně kombinuje klasické a moderní prvky, takže připomíná částečně starou trojku a zároveň novou jedničku. Pohled z boku zvýrazní dynamické linky a vyvýšenou záď. Koncert křivek uzavírá zadní část s netradičně tvarovanými světlomety. Styling interiéru navazuje na starší sourozence a využívá prvky z řady 5 i 1, přičemž dominantu tvoří mohutná středová konzola a rozměrná přístrojová deska. S moderní palubní deskou zdědila nová trojka i přehlednost ostatních modelů.

Na středové konzole tradičně sídlí nejnutnější prvky, pokročilé funkce ovlivňuje i-drive. Nový model přináší i moderní funkce. Chytrá karta zpříjemňuje nastupování a startování (pomocí tlačítka) a pamatuje si rovněž nastavení sedadla, volantu, zrcátek atd. Komfort posádky zajišťují i standardní položky výbavy jako klimatizace (podle BMW velmi rychlá a účinná), DVD navigace a výkonný audiosystém. Důležitým krokem na cestě za spokojenými zákazníky bude i nafouknutý vnitřní prostor, za nímž stojí větší vnější rozměry (např. rozvor narostl o 35 mm na 2760 mm).

Stabilizační systém i aktivní řízení

Vůbec poprvé nabídne automobilka v příplatkové výbavě BMW 3 aktivní řízení, které si zákazníci mohli doposud pořídit pouze u vyšších modelů. Aktivní řízení narozdíl od klasického využívá variabilní převodový poměr řízení závislý na rychlosti vozidla. Hlavní výhoda spočívá v tom, že při rychlejší jízdě nemusí řidič přehmátnou na volantu, při pomalejší jízdě se naopak jízda stává bezprostřednější. Aktivní řízení doplní poslední generace stabilizačního systému DCS.

K vyšší bezpečnosti posádky přispívá i tuhá karoserie, o 25 procent silnější a odolnější při nárazu než karoserie předchůdce. V základní výbavě figuruje šest airbagů, dva čelní airbagy doplňují airbagy boční a okenní. Ve výbavě se rovněž objeví run-flat pneumatiky, s nimiž bude možné i s defektem ujet při maximální rychlosti 80 km/h ještě 250 km, chybět nebudou ani adaptivní bi-xenonové světlomety.

Čtyři nové motory

Čáru za minulostí nakreslila i motorová paleta; svůj konstrukční potenciál BMW dokázalo tím, že nová Trojka se vydává za zákazníky se čtyřmi zcela novými motory, přitom ani jeden z nich není převzatý beze změny ze stávající generace, což je v dnešní době maximálních úspor úctyhodný počin. Na startovní čáru zatím nejtěžšího závodu v tomto tisíciletí trojka pokleká vybavena čtyř a šestiválci nejnovější generace v poměru 2:2.

Po 27 letech se vrací BMW 320i, vybavené dvoulitrovým zážehovým čtyřválcem. Jedna z hlavních bavorských konkurenčních výhod – dvoulitrový vůz střední třídy, osazený šestiválcem – je tedy od roku 2000 již pravděpodobně definitivně minulostí, ovšem vlastnosti nového čtyřválce nezavdávají důvody ke stížnostem. Disponuje stejným výkonem jako poslední skutečný šestiválcový dvoulitr M52 – 110 kW (při 6.200 ot.), ovšem kroutící moment povyrostl a je elektronicky rozložen do co nejširšího spektra a umístěn podle zákonitosti pro zážehové motory BMW nové generace – na každý litr zdvihového objemu připadá 100 Nm, takže dvoulitr disponuje 200 Nm při 3.600 ot. Hliníkový čtyřválec Valvetronic double Vanos se již představil v jedničce, ve trojce bude až do příchodu verze se sníženým výkonem a označením 318i bude tvořit výkonový i cenový základ nabídky. Přes relativně skromné parametry rozhýbe trojku až na 220 km/h, na stovku zrychlí za 9 s a průměrně si vyžádá 7,4 l benzínu na 100 km.

Moderní vznětový čtyřválec 320d si již stačil vybudovat skvělé jméno, protože za relativně příznivých nákladů poskytuje znamenitou dynamiku a dostatečný kroutící moment. Evoluční verze jeho druhé generace, vybavená čtyřventilovým rozvodem, vstřikováním common rail II a variabilní geometrií lopatek turbodmychadla svými v rámci dvoulitrové třídy špičkovými 120 kW a 340 Nm/2000 ot. již známá taktéž z Jedničky, propůjčuje jako prozatím jediná naftová jednotka svoje skvělé vlastnosti i trojce – zrychlení 0 – 100 km/h a maximální rychlost 225 km/h, to jsou hodnoty na úrovni typu 330d před pěti lety, při tom udávaná spotřeba 5,7 l podle zkušeností s dosavadním typem v žádném případě není nereálná.´Oba šestiválce, tvořící prozatímní vrchol nabídky, patří již k nové generaci hořčíkových agregátů, vybavených elektrickou vodní pumpou, inteligentním mazáním a variabilním zdvihem ventilů Valvetronic.

325i nabídne především skvělý průběh kroutícího momentu, umožňující skutečně plynulý záběr a použitelnost v širokém spektru otáček. Ostatně hodnota 250 Nm při 2750 – 4250 ot. hovoří za vše a mezi současnými atmosférickými zážehovými dvaapůllitry nemá konkurenci. Neméně zajímavá hodnota je i 160 kW/při 6.500 otáček, naznačující, že na výlety do otáček se tento nositel vlajky řadových šestiválců doslova těší a 100 km/h za 7 sekund také nikoho neurazí.

330i bude stejně jako v případě E46 tvořit vrchol nabídky až do příchodu nové M3. 20 kW navíc proti stávající 330i a zejména 300 Nm/2500 – 4000 ot. se postará o parádní zážitky bez zbytečných stresů a příliš častého sahání do peněženky. Nejvyšší rychlost opět končí v nekompromisní náruči omezovače na 250 km/h, stovku zvládne třílitr za skvělých 6,3 s. Za těchto okolností nelze spotřebu 8,7 l označit jinak, než jako skvělou. Pro tento motor bude připravena i převodovka SMG.

Na rozdíl od jedničky bude nejmenší (a dosud zároveň jediný) počet rychlostních stupňů činit 6, ať už manuálně, či automaticky řazených.

Rozměry
Délka: 4520 mm + 49 mm
Šířka: 1817 mm + 78 mm
Výška: 1421 mm + 6 mm
Rozvor: 2760 mm + 35 mm

autoři textu: Libor Zezulka a Ladislav Čermák





reklamní sdělení:

… více o automobilech BMW se dozvíte na www.renocar.cz. Konkrétní ceny, technické specifikace, doplňkovou výbavu a zajímavou nabídku skladových vozů najdete na stránkách smluvního partnera BMW AG fa. RENOCAR BMW.

Libor Zezulka
Diskuze (81)