Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové elektrické SUV Fordu má základy VW a datum premiéry. Detaily však stále pečlivě střeží

Ondřej Mára
Diskuze (2)

V krátkém videu je vidět i první ukázka připravovaného vozu. Nic konkrétního ale nečekejte.

Aktuální spolupráce automobilek Volkswagen a Ford začala vývojem nových pick-upů Ranger a Amarok, do budoucna nás však čekají i další modely vycházející z této kooperace. Jedním z nich pak bude i čistě elektrické SUV značky Ford, které vznikne na koncernové čistě elektrické platformě MEB. A nyní už konečně víme, kdy proběhne jeho premiéra.

Video se připravuje ...

Martin Sadler, který stojí v čele týmu Ford e Europe, se totiž na Twitteru pochlubil zajímavým příspěvkem, ve kterém prozradil, že premiéra elektrického SUV je naplánována na 21. března tohoto roku. Jeho kolega Amko Leenarts pak vůz ve videu i částečně poodhalil, bohužel je z něj ale vidět jen design kola a část podběhu.

Novinka, o které zatím automobilka hovořila pouze jako o „medium-size crossoveru“, se bude vyrábět v německém závodu v Kolíně nad Rýnem. Do budoucna navíc automobilka slíbila i model označovaný jako „Sport Crossover“. Lze tedy předpokládat, že půjde o ekvivalenty k VW ID.4 a ID.5.

Podle dosud známých informací a špionážních snímků se přitom zdá, že nepůjde o pouze přeznačkované modely, ale skutečně samostatně navržené a postavené vozy, které spojuje pouze MEB platforma. S tou by pak mohla souviset i stejná technika pohonného ústrojí, ačkoliv zatím netušíme, zda i Ford dostane ekvivalent ke sportovně střiženým modelům GTX.

Medium-size crossover, který bude představen již příští měsíc, by se měl v nabídce Fordu umístit mezi vrcholný Mustang Mach-E a zřejmě základní elektrický model Ford Puma Electric, jehož premiéra se očekává v průběhu příštího roku.

Video se připravuje ...

Automobilka Ford tak evidentně pokračuje v plnění svého plánu, kterým je čistě elektrická paleta osobních modelů na evropském trhu do konce tohoto desetiletí. Spolu s nástupem elektrických modelů navíc Ford ukončuje výrobu svých tradičních modelů se spalovacími motory.

V minulosti již skončilo Mondeo, letos končí Fiesta, Galaxy i S-Max a v příštím roce by měl skončit i Focus. Se změnami v rámci směřování automobilky pak souvisí i časté spekulace o prodeji továrny v Saarlouis i omezování počtu pracovních míst.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

27. 2. 2023 17:53
Ford novinky
Ford novinky naleznete na jednom miste: http://www.fordauto.sk/
Avatar - WinDiesel
27. 2. 2023 14:29
ID bída, Ford ještě horší ... :-)
:-[] :-[] :-[] :-[] :-[] Elektromobilem tam, na odtahovce zpět :-)