Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Subaru WRX STI může být elektrifikované, potvrdila automobilka

Ondřej Mára
Diskuze (5)

Automobilka potvrdila, že nová generace modelu WRX STI nebude postavena na platformě stávajícího WRX a může být elektrifikovaná.

Subaru už sice modely WRX na starém kontinentu nenabízí, přesto je mezi námi stále celá řada fanoušků, kteří příběh modelu nepřestávají sledovat. Jakkoliv se odehrává daleko za našimi hranicemi. Nyní však přichází moment, který může být současně radostný i smutný. Vrcholný model Subaru WRX STI totiž čeká výrazná proměna.

V poněkud nečekaném prohlášení totiž automobilka Subaru oznámila, že se slavné označení STI s novou generací modelu WRX nevrátí. Jak totiž automobilka dodala: „Subaru Corporation zkoumá nové možnosti pro novou generaci Subaru WRX STI, včetně elektrifikace.

Video se připravuje ...

V mezidobí nebude vyráběna nová generace WRX STI se spalovacím motorem, odvozená od nové WRX platformy,“ dodala automobilka. Prohlášení je přitom nečekané už jen z důvodu, že se k nám v minulosti dostávala celá řada zvěstí o chystaném příchodu vrcholné verze STI.

V minulém roce, nedlouho po představení nového WRX, se mluvilo o očekávané premiéře modelu WRX STI během léta 2022. Některé spekulace pak mluvily o výkonu až 257 kW. Začátkem roku navíc Subaru představilo na autosalonu v Tokiu koncept S4 STI Performance, který byl mnohými vnímán právě jako předobraz produkčního WRX STI.

Automobilka ve své tiskové zprávě zmínila, že se nyní zaměřuje na další vývoj svých budoucích sportovních vozů, které se mají vyvíjet tak, dokázaly uspokojit potřeby měnícího se trhu, regulací a požadavků ohledně skleníkových plynů, bezemisních vozidel, atd.

S největší pravděpodobností tak nová generace Subaru WRX STI bude vybavena jistou formou elektrifikace, což bude pro jednu z ikon sportovní scény zásadní změna. K podobnému rozhodnutí ale v poslední době přistupuje stále více značek. Ostatně plug-in hybridy už se objevují i v nabídce AMG.

Elektrifikace nové generace Subaru WRX STI by navíc mohla znamenat jeho návrat na emisemi sešněrovaný starý kontinent, což by ve výsledku nemuselo být zas tak špatné. Podle všeho si teď ale nejspíš nějakou chvíli počkáme, než se nové WRX STI objeví.

Ondřej Mára
Diskuze (5)

Doporučujeme

16. 3. 2022 07:24
Re: Ešte by mohlo dostať CVT
Jj to sedí, aktuálně je v Subaru vrchol mít Lineartronic a Eyesight, nikoliv boxer s 300k a manuálem. Sportovní ikona soutěží už je dávno pryč… Takže ať si do toho auta dají, co chtějí :no:
15. 3. 2022 21:34
Ešte by mohlo dostať CVT
:D to by Subaru neprekvapilo
Avatar - KANKUNEN
15. 3. 2022 12:34
To si nechte
STi je nahrazeno GR.
Avatar - KANKUNEN
15. 3. 2022 12:32
Re: Nadpis - chyba
To je matlal, v diskuzi je méně chyb než v článcích.
15. 3. 2022 12:09
Nadpis - chyba
...aspoň si zkontrolujte nadpis.
Dík.