Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novela silničního zákona: Povinnost očistit celý vůz od sněhu a zabavování „techničáku“

Ondřej Chamilla
Diskuze (69)
Vláda včera schválila novelu silničního zákona, která s sebou přináší řadu změn. Jednou z nich je povinnost očistit vůz před jízdou od sněhu a ledu.

Novela silničního zákona přináší řadu důležitých změn nejen pro řidiče, ale také pro ostatní účastníky silničního provozu. Kupříkladu chodec bude nyní muset mimo obec za snížené viditelnosti nosit oblečení s reflexními prvky. Pokud tak neučiní, hrozí mu pokuta 1500 až 2500 Kč. Lidé jezdící na vozítkách Segway pak mohou jezdit po chodníku, ale pouze rychlostí chůze. Rychleji jen po cyklostezkách.

Důležitou novinkou je, že řidič musí před jízdou očistit svůj vůz od sněhu a ledu. Bude ale zajímavé sledovat, co budou strážci zákona považovat za očištěné a co ne.

Další změnou je, že nyní mohou policisté odebírat na místě osvědčení o registraci vozidla, alias malý technický průkaz. Stát se tak může v případě, když objeví vozidlo v nevyhovujícím technickém stavu, ačkoliv na to by se měly zaměřovat pravidelné technické kontroly STK, na které již nyní mohou policisté kontrolovaný vůz poslat.

Ondřej Chamilla
Diskuze (69)
4. 4. 2015 19:55
Re: Odvádění pozornosti
Tak nevím, ale tenhle příspěvek mě teda docela zvedl ze židle. Je to typická deklarace finanční džungle - my bohatí můžeme všechno a opovažte se s námi nesouhlasit, tak vám to dáme sežrat.
Toto veřejné přiznání vědomého porušování zákonů a ohrožování ostatních lidí je do nebe bijící!!!! (163 průměrná denní rychlost? To je na mnoha místech 200+ !!!)
Pokud jste opravdu tak úspěšná firma, tak ti vaši NEPOSTRADATELNÍ manageři, kteří dělají rozhodnutí, bez kterých by asi zemřely stovky lidí můžou lítat vrtulníkem. Není to dnes ani tak neobvyklé, ani tak drahé (dokonce jsem viděl finanční rozbory, kdy to vyšlo levněji než auto + řidič + ubytování v hotelech....).
Pokud to jsou (jak si myslím) jen přehnané keci afektovaného rádoby řiditele zeměkoule, tak bych upozornil na existenci mobilních telefonů, případně vyškolení někoho kdo může jak říkáte rychle rozhodnout z těch, co na místě pracují.

Podle mne jste obyčejné hovado pane! Až někoho zabijete, jsem zvědav jak budete jeho rodině vysvětlovat, že jste ho zabil pro hrst dolarů navíc........ :no: :no: :no:
4. 4. 2015 11:30
Re: Odvádění pozornosti
Tak ted nevim, to vam mam jako blahoprat? Nemyslim tim k uspechum Vasi firmy. Mel by jste si uvedomit ze my radovi policiste jsme pouze pesaci v poli kteri jsou vazani temito zakony, my je nevymyslime. Nerikam ze vsichni ale vetsina z nas se snazi delat svou praci tak aby obcany zbytecne neobtezovala. Ja za sebe muzu rict ze mam svedomi ciste.
4. 4. 2015 10:20
Re: Odvádění pozornosti
Pro pana Policistu: To je od Vás sice hezké, že máte nastavenou "citlivost" na 145 km/h, ale my potřebujeme jezdit mnohem, mnohem rychleji. Některá auta, která máme ve vozovém parku, mají denní průměrnou rychlost podle GPS taky 163 km/h (včetně průjezdů 50kou přes obce a města, kde se to snažíme dodržovat - hlavně kvůli dětem, cyklistům, ožralým, atd.).

Jsme gauneři kvůli rychlé jízdě po dálnici? Nejsme. Chováme se naprosto logicky.

Podívejte, ještě před 10ti lety by mě nenapadlo říct, že 130 km/h na dálnici nestačí. Tehdy, když někdo pospíchal, většinou těch 10 minut co nahnal rychlou jízdou potom někde prokecal jen co vystoupil z auta. Dneska? Jak nemáme manažery včas na místě, když se něco stane, máme průser jako hrom (je potřeba vědět, že se přestalo vyrábět na sklad, fabriky jsou zřetězené, a když se něco zasekne, jdou ztráty do desítek milionů a ten člověk tam musí být, aby to viděl a mohl rozhodnout).

A jaká je naše reakce na nesmyslné zákony? Logická. My se akorát přizpůsobíme.

Takže když se nám vyboduje manažer, nebo mu hrozí, že by se brzo vybodoval, tak dostane řidiče. Místo "rychle jedoucího manažera" je tedy na té dálnici "rychle jedoucí řidič, který veze manažera". Když se vyboduje řidič, dostane "plně placené volno s náhradní činností" a místo něj nastoupí jiný řidič. Jde jenom o rotaci lidí. Můžeme si dovolit být někde pozdě? Obávám se, že ne. Uděláme to jednou, dvakrát, a zakázky dostanou Číňani, kteří jsou levnější a zlepšují se každým rokem.

Takže co je v našem zájmu? Máme se na to vykašlat, zavřít to, vyházet lidi (co mají hyptéky, děti na školách, nemocné rodiče..?). Máme se přestěhovat do německa?

Nejvíc absurdní na tom je, že my jsme třeba vloni na daních odvedli o 15 procent více, a letos by to mohlo být až 23 procent více peněz. Takže i díky tomu, že my takto bezchybně fungujeme (a s námi další firmy, které mají stejný problém), jde více peněz pro stát, dokonce i pro ty poslance, co vymýšlejí tyto hloupé zákony, dokonce je více peněz i na ty radary, kterými nás potom měříte, i na ty policejní auta, ve kterých nás potom honíte...

Takové zákony "jakože kvůli bezpečnosti" škodí a ve skutečnosti absolutně nic neřeší.

Dluhodobě požadujeme německou verzi zákonů. To znamená s dynamickým řízením rychlostních omezení na dálnici podle typu povrchu, zakřivení a tak dále. Chceme zavést levý pruh jako "fast lane" (rychlý pruh bez omezení). Chceme "značku", "za 200 metrů nájezd na dálnici" a podobné úpravy, aby se zvýšila REÁLNÁ bezpečnost a přitom jsme se byli schopni přizpůsobovat se realitě a být všude včas... O nic víc nám nejde.
2. 4. 2015 11:16
Re: Vůbec to nezní špatně...
Nesmysl. Najít ojeté SUV s bufíkem se rovná skoro zázraku.
2. 4. 2015 08:59
Re: Odvádění pozornosti
A jak by sis představoval, že to má ten kamioňák asi řešit? Vezmi si tu strašnou plochu, kterou má podle tebe nějak udržovat bez sněhu a ledu. Jak to chceš v reálu provádět 4 metry vysoko?

PS: Nejsem řidič kamionu