Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky Kia pro český trh: Picanto, Rio a Optima

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (12)
Korejská automobilka Kia v letošním roce uvede na český trh několik zásadních novinek.

V roce 2011 do showroomů českých prodejců značky Kia postupně dorazí nové generace modelů Picanto a Rio. Dočkáme se i nového zástupce korejské značky pro střední třídu, jímž bude sedan Optima představený ve světové premiéře na loňském autosalonu v New Yorku.

Picanto

Podle oficiálních informací jako první z této trojice novinek na český trh dorazí druhá generace modelu Picanto. Ta se nejprve ve formě makety představila na loňském autosalonu v Boloni a světová premiéra sériového modelu se odehraje v březnu v Ženevě, přičemž první fotografie byly uvolněny až před několika dny.

Druhá generace Picanta nabídne - narozdíl od svého předchůdce - dvě karosářské verze. Nejprve bude v květnu spuštěn prodej pětidveřového provedení a v srpnu jej doplní třídveřová varianta. Paleta pohonných jednotek bude obsahovat tři prozatím blíže nespecifikované motory.

Neoficiální zdroje uvádějí, že by mělo jít o stejné motory, jako dostane modernizovaný Hyundai i10. Jde o čtyřválec 1,2 Kappa v nové verzi Euro 5 s 63 kW a odvozený nový tříválec 1,0 Kappa. Ten zřejmě pod kapotu najde cestu později, ale za to v atmosférických verzích (50 kW, 59 kW) i s přeplňováním (80 kW).

Rio

Další novinkou se značkou Kia, jejíž světová premiéra se odehraje na autosalonu v Ženevě, bude nová generace modelu Rio. Ve srovnání se současným provedením bude v pořadí již třetí generace delší, nižší a širší.

Kia Rio byla prozatím ve dvou generacích nabízena jako čtyřdveřový sedan nebo pětidveřový hatchback, ale podobně jako u Picanta i u tohoto modelu dojde na zásadní změnu v nabídce karosářských verzí. V září letošního roku dorazí k prodejcům pětidveřový hatchback, který v březnu příštího roku doplní třídveřová varianta.

Nabídka pohonných jednotek nové generace Ria bude zahrnovat tři benzinové a dva dieselové motory. Pravděpodobně bude kopírovat nabídku příbuzného Hyundaie i20.

Posledním zcela novým zástupcem značky Kia na českém trhu, který byl oficiálně ohlášen, se stane sedan Optima. Tento model střední třídy se sice ve světové premiéře představil v dubnu 2010 na autosalonu v New Yorku a evropskou premiéru měl na podzimním autosalonu v Paříži, ale u českých prodejců se jej dočkáme až na přelomu let 2011 a 2012.

Kia Optima je samozřejmě čtyřdveřovým sedanem, ale automobilka stále zvažuje možnost výroby praktického kombi, které by především na evropském trhu mohlo zvýšit zájem zákazníků o tento model. Prozatím ovšem podle oficiálních informací ze zastoupení pro Českou republiku nebyla tato karosářská verze potvrzena.

Při zahájení prodeje si zájemci o model Optima budou moci vybírat ze dvou vznětových a jednoho zážehového motoru. Později bude uvedeno i provedení s hybridním pohonem.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (12)
23. 1. 2011 22:44
Re: technika
Viděl bych to na non-stop v lunaparku >:D Jinak (seriozně) 50 Km/město/rok… snad rozvoz pizzanto (u nás v ČB Citro = C1… optám se na nájzd při příští pizze)!
23. 1. 2011 14:43
Re: technika
Tak aspon, ze ho rozlustis, me bohuzel nejde ani to. :-(
23. 1. 2011 14:29
Re: technika
souhlas :yes:
23. 1. 2011 14:28
Re: pekelna kia
:yes:
23. 1. 2011 13:26
Re: pekelna kia
;-) :yes: