Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Citroën C4 se začíná odhalovat. Vsadí na nevšední světla

David Bureš
Diskuze (20)

Společný nástupce Citroënu C4 Cactus a někdejší C4 se světu představí ještě tento měsíc. Jeho odhalování už začalo.

Citroën začíná odhalovat novou generaci kompaktního modelu C4, která bude světu oficiálně představena 30. června. Ještě předtím však automobilka začala zveřejňovat videa naznačující jeho vzhled. Nová C4 se začne prodávat před koncem roku.

Jedno ze zveřejněných videí odhalilo tvar koncových světel, která budou hodně nekonvenčně tvarována. Ostatně posuďte sami. Inspirací by měla být loňská studie 19_19, o níž vedení automobilky prozradilo, že má stejný světelný podpis jako nová C4.

Potvrdily se tak informace, že Citroën nadále bude sázet na osobitý avantgardní design. Celková koncepce auta s délkou okolo 4,35 metru pak svojí vyšší siluetou připomene crossovery. Vnitřek pak má být minimalistický, s minimem tlačítek, po vzoru dřívějšího C4 Cactus.

Druhé ze zatím zveřejněných videí pak prozradilo název elektrického derivátu. Citroën elektřinou poháněný kompakt bude prodávat jako ë-C4. K dispozici každopádně budou také klasické spalovací motory, konkrétně by se mělo jednat o benzinový tříválec 1.2 PureTech a turbodiesel 1.5 BlueHDi.

Elektrický derivát umožní použitý základ. Nový Citroën C4 totiž svým způsobem naváže na C4 Cactus, když rovněž použije platformu primárně vyvinutou pro malé automobily. V tomto případě jde o architekturu CMP, která na rozdíl od EMP2 určené pro větší modely zvládne zástavbu čistě elektrického pohonu. Vedení PSA dalo svým značkám v této oblasti volnost - zatímco tak nový Citroën C4 využije jednodušší CMP, obdobně velký Peugeot 308 vsadí na EMP2. Místo elektrické verze raději nabídne plug-in hybrid.

Elektrická varianta ë-C4 bude každopádně sdílet ústrojí s malým Peugeotem e-208, což znamená elektromotor o výkonu 100 kW a baterie s kapacitou 50 kWh. Dojezd by se v tomto případě měl pohybovat okolo hodnoty 325 km.

Nová generace Citroënu C4 se začne sériově vyrábět na podzim. O výrobu se postará španělský závod v Madridu, kde novinka ve výrobním portfoliu nahradí právě C4 Cactus, jehož nepřímo vystřídá i v nabídce značky.

David Bureš
Diskuze (20)

Doporučujeme

16. 6. 2020 18:37
Re: Eh...
No už je tu nový článek s překvapením - teď aktualizovali :D
Avatar - 3_diamanty
16. 6. 2020 18:27
Re: Eh...
ked uz na novinkach mas fotky auta skor ako na autoserveri o autach tak .... tak neviem co si o tom mysliet... idem kuknut este aj na varechu ... mozno aj tam uz bude citroen skor 8-s
16. 6. 2020 18:16
Re: Eh...
jo, to sedí, ty pření i zadní svěla jsou poměrně komlikovaný, boční tvar taky. Nevím, co ttim postupným odhalováním má Auto.cz na mysli, ale zas je dost pozadu.... jako vždy... Fotky jsou už komplet venku ;-)

Btw koukám, že už i novinky.cz mají fotky hahaha :-[]
Avatar - 3_diamanty
16. 6. 2020 18:02
Re: Ať to vypadá
mna hned ako konkurent napadol renault arkana ... ktory je tiez takym akoby SUV skorokupatkohatchom .... a ktory bude aj v europe uz na buduci rok tusim... nie je to ani moja salka kavy a za podobne peniaze uz urcite za mna seriozne SUV ( napr S-cross v 4kolke ) a nie taketo nieco ale nebudem sa divit ked to bude mat velky uspech ... ludia chcu coraz zvlastnejsie a netypicke auta a toto je dalsi dobry tah na ( poblaznenie ) zakaznikov hladajucich prave nieco "co nema kazdy" ....

a ano este xceed by tu mohol byt konkurentom.... alebo.... noo zda sa ze aj tento ( pomerne novy ) buggy segment sa nam pomaly ale isto uz rozrasta.... aby uz zanedlho klasicke hatche neboli v mensine :-[] :'-(
16. 6. 2020 18:01
Re: Teda
Nemyslím si ze by Citroen byl symbol nekvality. Obecně cele PSA od Peugeotu až po Opel jsou povedená auta. DS, tomu ještě do prémie kus chybí ale auta pro lidi umí pěkná. Třeba 508 je vysloveně ,,kára’’