Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový elektrický Mercedes vyrábějí Švýcaři. Na jedno nabití ujede 25 km

Stanislav Kolman
Diskuze (7)

Tušíte správně, není to auto. Tahle elektrická novinka má pouze dvě kola a jediný cíl: bezpečně vás přepravit na takzvaném posledním kilometru.

Mercedes se stává další automobilkou, která do zavazadelníku svých aut může přidávat ekologickou možnost přepravy na takzvaném posledním kilometru. Jak jistě víte, jde o vzdálenost mezi vaším zaparkovaným autem a cílovou destinací, ke které se třeba v přeplněném městě nemůžete vozem dostat. Pro takovou situaci je koloběžka skvělým řešením.

Ta od Mercedesu se jmenuje EQ eScooter a stříbrné šípy ji nevyrábějí svépomocí. Projekt vzniká v rámci spolupráce se švýcarskou firmou Micro Mobility Systems AG, která má s elektrickými koloběžkami bohaté zkušenosti.

„Elektrické skútry jsou dokonalým způsobem, jak rychle a šetrně k životnímu prostředí překonat krátké vzdálenosti. EQ eScooter je speciálně navržen pro první a poslední kilometr vaší cesty a tedy skvělým společníkem pro ty, kteří chtějí flexibilní řešení mobility,“ stojí v oficiálním prohlášení automobilky.

Podle tvůrců je EQ eScooter tvořen z kvalitních materiálů a moderních součástek. Váží 13,5 kilogramu a akumulátor LG má vystačit na dojezd 25 kilometrů. O pohon se stará elektromotor roztáčející zadní kolo s maximálním výkonem 0,5 kW. Maximální rychlost stroje je 20 km/h. Obě kola koloběžky jsou odpružená a stroj podle výrobce zvládne bez nutnosti servisu cca 5000 km.

Na přiložených fotografiích si můžete všimnout registrační značky umístěné u zadního kola. Tu vyžaduje německá legislativa, stejně jako platnou provozní licenci ABE. A pokud podobným projektům fandíte, z nedávných koloběžkových novinek si můžete připomenout například skútr od Seatu, který nám v redakci dělal společnost:

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (7)

Doporučujeme

6. 10. 2020 10:41
A jak je to u nás ?
Fajn, v Německu musí mít tahle koloběžka registrační značku a dále je potřeba jakási provozní licence ABE (ta se týká asi výrobců, v článku to není uvedené)

A co teda z pohledu českých zákonů ?
Avatar - SKAY
5. 10. 2020 20:28
Re: Na tzv. "posledním kilometru"...
Kdysi bylo : chcešli zažít makačku,kupsi kolo skládačku.
Kočárek, koloběžka aco dál blicí sáčky amg....
Avatar - xxc
5. 10. 2020 19:58
Re: Na tzv. "posledním kilometru"...
Ja nepochopim tie hufy ludi, ktori idu dlhe trasy nohami, potom cakaju na nejaky autobus a zase idu peso. Pokial je pekne pocasie, kolobezkou to je rychlejsie a jednoduchsie. Ale nie takou Mercedesovou, kde je obmedzena maximalka na 20 km/h a udavany dojazd 25 km (realne polovicny). Aspon vyzera byt kvalitna, ked bez servisu vydrzi fakt 5000 km.
Avatar - 3_diamanty
5. 10. 2020 18:37
Re: Na tzv. "posledním kilometru"...
ale ved to poznas... dnes je v mode robit jednoduche a prirodzene veci zlozito... o chvilu aj srat budeme za pomoci nejakeho elektrickeho rezonatora .. ved na co klasicky .. ked sa da coolovejsie a nemusis pritom ani pucit rit... ;-)
5. 10. 2020 18:10
Na tzv. "posledním kilometru"...
... normální lidi používají své nohy. Na to nepotřebuju nějaký přeražený elektrokřáp! :D