Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Fiat 500 přijede v rekordně krátké době

Libor Zezulka
Diskuze (41)
Prezident Fiatu Luca di Montezemolo potvrdil, že nový Fiat 500 přijede na trh v rekordně krátké době. První zákazníci si novodobou pětistovku převezmou už na začátku roku 2007.

Modelová ofenzíva Fiatu nekončí. Nové punto a SUV Sedici budou následovat další novinky, které mají italské automobilce zajistit dlouhodobou ziskovost. Do černých čísel se chce Fiat vrátit v příštím roce (viz. naše starší zpráva). V rekordně krátké se představí nový Fiat 500, jehož možný návrat poprvé naznačila studie Trepiúno představená na autosalonu v Ženevě v roce 2004.

Na základě pozitivních reakcí laické i odborné veřejnosti Fiat usoudil, že novodobá pětistovka má šanci na úspěch. Po zvážení všech možnosti se rozhodl vystavit novinku na upravené platformě pandy a kvůli snížení nákladů přizvat do projektu americký Ford. Ten použije výsledek společné spolupráce k nahrazení letitého "káčka" Roční produkce modelu má dosáhnout 250 000 vozů, z čehož polovina připadne Fiatu, druhá Fordu.

Výroba bude probíhat v továrně Fiatu v Polsku, první zákazníci mají usednout za volant na začátku roku 2007. Pod kapotou budou pracovat osvědčené motory včetně vznětové jednotky 1.3 Multijet 16V.

Libor Zezulka
Diskuze (41)