Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Ford Mustang Shelby GT500 zvládne více než 320 km/h

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Ford připravuje oživení modelu Shelby GT500 a podle dostupných informací se můžeme těšit na pěkně rychlého zástupce modelové řady Mustang s přeplňovaným osmiválcem pod kapotou.

Shelby GT500 představoval vrchol v nabídce modelové řady Mustang v rámci její první generace v letech 1967 až 1970. Na scénu se pak vozy s tímto označením vrátily v rámci páté generace modelu Mustang v letech 2007 až 2014 s přeplňovaným osmiválcem o objemu 5,4 l, resp. v letech 2013 a 2014 s přeplňovaným osmiválcem o objemu 5,8 l.

V případě šesté generace je od modelového roku 2016 vrcholem Mustang Shelby GT350, který je ve své aktuální podobě poháněn atmosférickým vidlicovým osmiválcem o objemu 5,2 litru. Ten představuje s výkonem 387 kW (526 k) nejsilnější atmosférický motor v historii silničních fordů.

Své místo na vrcholu nabídky modelové řady Mustang bude muset Shelby GT350 již poměrně brzy uvolnit zcela novému Shelby GT500. Ten bude sice vycházet z modernizované šesté generace, ale přinese řadu novinek, které z něj učiní jeden z nejvýkonnějších a nejrychlejších vozů v historii automobilky Ford.

Pro modelový rok 2019 se má totiž v nabídce provedení modelu Mustang podle informací webu The Truth About Cars uskutečnit zásadní změna a to bude nahrazení stávajícího Shelby GT350 právě připravovaným Shelby GT500.

Vedle změny označení vrcholného modelu dojde i na zásadní výměnu v oblasti pohonných jednotek. Atmosférický vidlicový osmiválec o objemu 5,2 litru se spolu s modelem Shelby GT350 má stát minulostí a jeho místo nad přeplňovaným čtyřválcem o objemu 2,3 litru a atmosférickým pětilitrovým osmiválcem zaujme nový přeplňovaný osmiválec 5.2 DOHC Ti-VCT.

Právě tato nově vyvinutá pohonná jednotka, jejíž výkon je v současnosti neoficiálními zdroji odhadován na zhruba 551 kW (750 k), má ve spolupráci s desetistupňovou automatickou převodovkou umožnit novému Shelby GT500 dosáhnout maximální rychlosti přes 320 km/h.

Kromě svého motoru má připravovaná novinka vynikat i propracovanými aerodynamickými vlastnostmi karoserie i nastavením podvozku. Podle v současnosti dostupných informací pak má být jeho brzdový systém osazen karbon-keramickými brzdovými kotouči. Samozřejmostí má být několik jízdních režimů, mezi nimiž mají namísto módů Track a Snow/Wet figurovat Drag Strip a Launch Control.

Ford Mustang Shelby GT500 má být k dispozici na severoamerickém trhu v rámci modelového roku 2019 a v souvislosti s tím se očekává, že bude představen již na lednovém autosalonu v Detroitu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)